Wednesday, May 14, 2014

Nasi Ayam Sukahati


Harini teringin nak makan nasi ayam, tp internet plak mcm siput sedut..nak buka gugel pun sempat sy siap masak dulu..hahaha. So, bila itu yg terjadi, kita hantam sendri la nasi ayam itu ya. Asalkan ada nasi n ayam, jd lah nasi ayam kan..hihii. Sy tak kisah nasi ayam tu kaler kuning ke coklat ke asalkan dia sedap (padahal nak cover sebab nasi ayam kali ni kaler coklat..huhuhu).

Kenapa nasi tu kaler coklat?? Sebabnya sy dah terlebih garingkan bahan tumis itu..nasib tak hangus je, kalau tak hitam la nasi ayam kali ni..hahaha. Ayam tu pulak sy dah perap semalaman, lps tu sy masak dlm grill pan. Sy suka masak ayam dlm tu sebab isi ayam nya takkan kering..lgpun dia cepat masak & hasilnya pun menarik. 


Nasi Ayam & Ayam Bakar
Oleh: Anim Ismail

Bahan-bahannya:
500g beras
600ml air
3biji bawang kecil*
2ulas bawang putih*
1batang serai - diketuk
1" halia*
1sudu besar stok ayam Maggi*
Garam secukup rasa
Minyak utk menumis
Daun pandan - disimpul

Cara-caranya:
1. Kisar bahan yg bertanda sehingga halus.
2. Panaskan minyak & tumis bahan kisar tadi. Masukkan serai yg telah diketuk.
3. Masukkan beras, gaul sebati. Masukkan air & daun pandan.
4. Perasakan dgn garam & tutup periuk. Apabila separuh masak, gaul nasi & biarkan hingga masak.


Ayam Bakar
Oleh: FarahJasni

Bahan-bahannya:
3 keping ayam whole leg
4 inci halia muda
6 ulas bawang putih 
6 sudu besar sos tiram
1 sudu besar lada hitam biji - dikisar @ tumbuk (klu taknak pedas boleh kurangkn)
3 sudu besar minyak bijan
2 sudu besar sos cili 
2 sudu besar sos wochister, tak letak pun tak apa
5 biji cili kering, gunting
1/3 cwn kicap manis kipas udang
1 keping  gula melaka, hiris nipis (kurangkn klu tak suka manis)
1 sudu besar rempah kurma Baba's
 Sedikit marjerin
 Garam secukup rasa

Cara-caranya:
1. Ayam dicuci bersih. Lap keringkan. Kemudian cucuk2 ayam. Ketepikan.
2. Tumbuk lada hitam. Kisar semua bahan kecuali majerin dan garam. Kacau hingga sebati. Rasa campuran perapan jika perlu tambah garam. Ambil perapan dan gaul rata atas ayam dan masukkan perapan dibahagian antara kulit dan isi ayam. 
3. Ayam diperap sekurang2nya 2 jam. Atau sebaik2nya semalaman dlm peti sejuk.
 4. Panaskan oven pada suhu 200C, lenser loyang/dulang dengan sedikit marjerin. Letak ayam yang diperap tadi. Bakar selama 40 minit atau hingga masak. Sementara itu baki bahan2 pemerap dipanaskan sedikit hingga pekat. Ini digunakn menyapu pada ayam setiap kali dibalik2kan. - sy bakar dlm magic pan


Kuah cili

Bahan-bahannya:
4biji cili merah
2ulas bawang putih
1biji jus limau kasturi
Garam & gula secukup rasa
Sedikit air

Cara-caranya:
Kisar semua bahan di atas & perasakan dgn garam & gula.


Kuah kicap

Ambil lebihan sos perapan, campurkan dgn sedikit sos tiram & kicap pekat.  Masak sekejap di atas api. 

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

a N i M Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template