Bun manis ni sebenarnya resipi yg dah terlalu lama di peram. Sejak ketiadaan breadmaker lg. Sehingga la minggu lepas, baru sy teringin nak mencuba resipi ni. Mmg tak sangka resipi yg simple ni akan menghasilkan roti yg sgt lembut, gebu & sedap..menyesal sebab terlambat cuba resipi ni. Bila dah masuk dlm bm baru terpikir nak buat roti apa.
Pikir punya pikir, akhirnya terjadilah roti ini..bun manis yg plain. Seswai utk di cicah bersama minuman kegemaran anda ataupun di mkn bersama kuah kari atau sardin. Di sebabkan kerajinan yg terlebih, maka sy pun buat la bentuk2 bear ini. Ada yg sedey, ada yg gumbira..hahaha. Cute sgt, rasa syg plak nak makan.
Utk buat bentuk bear tu senang je. Mula2 ambil doh sebesar bola pingpong, lps tu buat 2biji doh yg kecik utk dijadikan telinga. Lekatkan telinga td dgn doh utama menggunakan sedikit air. Kemudian boleh la di bakar. Selepas dibakar barulah kita lukiskan muka bear tersebut..sy menggunakan chocolate emulco utk mencorakkan muka bear itu.
Bun Manis Lembut Gebu
Bahan-bahannya:
1 biji telur *
2 sb susu tepung *
300ml air sejuk* (telur+ susu tpg +air sejuk= 300ml)
50g gula
1 1/2 sk garam
300g tepung roti
200g tpg gandum
2sk yis @ 6g
2sb marjerin@butter
Cara-caranya: (Kaedah Breadmaker)
Masukkan semua bahan ke dalam breadmaker mengikut urutan bahan basah kemudian bahan kering.
Pilih setting DOUGH dan biarkan menguli sehingga siap. Biarkan doh naik kembang lebih kurang 11/2jam atau lebih kemudian uli semula. Tumbuk2an untuk mengeluarkan angin.
Bahagikan bulat2 kecil lebih kurang 50g setiap satu kemudian susun ke dalam loyang yang telah digris dgn marjerin dan tepung. Biarkan naik sekali ganda lagi.
Sebelum bakar spray permukaan roti dgn air biasa.Jika suka taburkan gula kasar.dan bakar suhu 180 selama 25-30min atau sehingga masak.
0 comments:
Post a Comment