Lg resipi dr kak Noorsaffone..semua resipinya menarik. Cuma rajin ke tidak je nak membuatnya. Dah lama sy mencari resipi lopat gobu ni. Dan selama lebih 20tahun juga sy dah tak rasa kuih ni. Dulu bila pergi umah makcik di Gopeng, pasti dia akan belikan kuih ni..sebab sy adik beradik memang suka kuih ni. Tekstur nya yg sangat gebu & bau nya yg wangi sebab dibungkus dgn daun pisang membuatkan sesiapa pun menyukainya. Tp selepas org yg membuat tu meninggal dunia, sy dah tak dapat mkn lg kuih ni. Tiada siapa yg tahu resipi nya. Sungguh syg sekali..huhuu
Masa sy menggodek2 ig kak Norsaffone, tetiba nampak kuih ni..dia bg nama apam pisang. Tak kira lah apa namanya, tp rupamu tetap menjadi pojaan hatiku. Dgn tak malunya, terus sy mintak resipi pd kak Nor..hahaha. Resipinya membuatnya sgt mudah, tak perlu diperap pun..cuma agak remeh sbb kena bungkus dgn daun pisang. Tp boleh juga di letak dlm loyang @ acuan kuih lompang. Jom kita tengok resipinya di bawah ni. Terima kasih kak Noorsaffone. Nanti nak mintak resipi lg..hehee
Lopat Gobu @ Apam Pisang
Oleh: Kak Norsaffone
Bahan-bahannya:
2 cawan tepung gandum
2 cawan pisang - lenyek
1/2 cawan gula
1/2 cawan minyak sayur/masak
1 sk baking powder
1 sk baking soda
Cara-caranya:
1. Satukan semua bahan hingga sebati.
2. Bungkus dgn daun pisang seperti nasi lemak.
Assalam. Kalau kat Gopeng memang ada yang panggil Lopat gobu. Tapi, bukan seperti diatas tu resepi dia.Bahan untuk menggebukan apam tu dia guna tapai nasi. Nasi yang di peram dengan yis.
ReplyDelete