Sunday, April 13, 2014

Macaroni Bakar / Baked Macaroni

Assalamualaikum teman..

Maaf sebab lama bercuti & biar blog ni bersawang..huhuu. Sesungguhnya masa sangat mencemburui sy. Minggu lepas boleh kata tiap mlm tido lewat..sampai ada sehari tu tertido depan oven..hahaha. lawak sungguh la. Tp takpe, Allah dah bg rezeki jgn mengeluh..sy bersyukur sgt sgt. Ini adalah antara resipi yg sy dah buat tp baru nak update. Maaf ya..

Macaroni bakar ni sy buat untuk breakfast sebab ada lebihan meat sauce n white sauce dr lasagna. Sebenarnya ada mcm2 version org buat baked macaroni ni..ada yg digaul skali dgn daging @ ada gak yg diletakkan daging selapisan. Ikut citarasa sendri nk buat yg mcm mana..sy suka yg digaul sekali..baru sebati rasanya. Mungkin nampak mcm remeh, tp bila dah buat takda la susah mana pun. Owh ya, white sauce jgn lupa buat ye. Resipi utk meat sauce n white sauce tu korang boleh tgk di sini ya. Cuma kita hanya perlu kan macaroni yg direbus & keju secukupnya. Itu version pemalas mcm sy la..hahaha. 


Baked Macaroni
Oleh: CMG & Anim Ismail

Bahan Utama:
500g macaroni (direbus, caranya ada di paket)
White sauce (resipi dibawah)
Inti daging (resipi dibawah)
Parutan keju mozarella secukupnya
parutan keju cheddar secukupnya


Bahan Meat Sauce:
400 g daging kisar
2 biji bawang besar, didadu
3 ulas bawang putih*
1 cm halia*(*ditumbuk halus)
1 camca besar cili kisar
2 helai bay leaf
1 camca teh serbuk lada hitam
1 tin tomato "plum" diramas
1 camca besar rempah kari daging
2 camca besar tomato puri
1 tin cendawan butang, tos, cuci dan hiris nipis
Garam dan gula secukup rasa

Bahan White Sauce:

500 ml susu segar
2 tbsp butter
3 tbsp tepung gandum

4 keping cheddar cheese
1/2 camca teh serbuk lada hitam
Secubit garam


Cara-caranya:
  1. UNTUK MEAT SAUCE :- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan2 tumbuk, tomato puri dan cili kisar hingga wangi, masukkan rempah kari, bawang besar, bay leaf dan gaul rata. Masukkan daging cincang dan masak hingga daging berubah warna. Tuang tomato plum yang telah diramas tadi bersama lada hitam. Masak hingga mendidih. Tambah garam dan gula secukup rasa, masak hingga kering tetapi masih lembap. Angkat dan sejukkan.
  2. UNTUK WHITE SAUCE :- Panaskan susu bersama tepung, kacau dengan whisk hingga sebati. Masukkan secubit garam dan juga lada hitam, masak sambil terus mengacau hingga bancuhan pekat. Gunakan api perlahan. Angkat dan sejukkan.
  3. PENYEDIAAN :- Panaskan air hingga mendidih, campur 1 camca teh minyak makan dan celur macaroni sehingga lembut, angkat dan toskan.
  4. Sapukan bekas casserole/loyang dengan sedikit mentega. 
  5. Gaulkan macaroni dgn meat sauce hingga sebati. tinggalkan sedikit utk dituang di atasnya. Akhir sekali tuangkan white sauce dan tabur dengan keju mozarella.
  6. Bakar dalam oven pada suhu 200C selama 30 - 35 minit. Boleh dihidang panas atau pun suam.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

a N i M Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template