Sunday, August 25, 2013

Kuih Cara Manis


Harini adalah hari bersejarah, kenapa hari bersejarah?? Sebab harini nk memecahkan dara acuan kuih cara..hahaha. Agak horror bunyinya kan. 1st time nk rasmikan kira pecah dara la tu. Acuan, please be nice to me ya..

Acuan ni beli kat kampung masa blk raya haritu. Kat cni mcm xpenah jumpa org jual..so lps raya aritu ajak mak pegi Kuala Kangsar..sy nk cari acuan cara manis & cara berlauk, enche asben plak nak cari pembuka kelapa. Bayangkan nak bawa pembuka kelapa yg mcm gunting besar tu naik flight..adoiii la, belum duk obersi lg.

Resepi ni sy amik dr buku resepi mak..kira resepi turun-temurun la. Tp mak dah lama x buat, sampai acuan pun dah hilang ntah ke mana. Bila mkn kuih ni teringat zaman kecik2 dulu (mcm citer ratatouille plak). Kuih ni sangat lembut & gebu..kemanisan nya pula, bergantung pd citarasa masing2 ye. Mohhh la kite tgk resepinye pula..


Kuih Cara Manis
by: Mak Anim

Bahan-bahannya

1 cwn tepung gandum
1 sudu makan tepung kastard
1 sudu kecil minyak jagung
1 biji telur
1 cawan air pandan
1 1/4 cawan santan
Secubit garam
Beberapa titik pewarna hijau 
Gula utk diletakkan dalam kuih
Sedikit minyak utk disapu pd acuan 

Cara-caranya

1. Campurkan semua bahan di atas kecuali pewarna & gula. Kemudian tapiskan adunan.

2. Panaskan acuan dan sapu dengan minyak menggunakan daun pandan yg dilipat & diracik hujungnya.

3. Masukkan adunan ke dalam setiap lubang acuan. Biar seketika hingga lapisan tepi masak sedikit baru dimasukkan gula.

4. Tutup acuan dan biarkan selama 2-3 minit atau hingga masak. Angkat dan ulangi proses membakar hingga adunan habis.



0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

a N i M Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template