Sunday, October 12, 2014

Sotong Celup Tepung

4 comments
Sutun lg, dan lg, dan lg.. Mungkin kita boleh bg nama minggu ni sebagai minggu sutun..hahaha. Setiap kali pegi pasar, mesti surun ni mengoda2..lastnya terbeli. Lps tu bila blk umah mula la pening taktau nak masak apa. Nak buat sup sutun, enche somi plak tak suka..nak buat sutun masak serai santan takda. Yg senang nya sutun goreng tepung je la..mudah & sedap. 

Resipinya sy cari di group kesayangan, dr pg sampai ke ptg sy tunggu resipi dr masterji. Rupanya dia pun takdok resipi sutun tepung ni, bahan asas n caranya yg diterangkan. Kalau nak sedap pandai2 la olah sendri, jd resipi kat bawah tu sy telah hantam ikut citarasa sy. Kalau korang nak buat nanti, sukati la nak tambah apa bahan perisanya ya.hehehe

Yg pasti sutun celup tepung nya menjadi..rangup di luar & lembut di dlm. Tp sutun ni tak boleh di masak lama tau, dah kaler cantik tu boleh la di angkat. Kalau lama nanti, jd keras plak sutun tu. 


Sotong Celup Tepung
Oleh: Anim Ismail

Bahan-bahannya:
500g sotong - dibersihkan & potong bentuk cincin
1 1/2 cawan  tepung gandum
1/3 cawan kecil tepung jagung
3 sudu besar tepung beras
Garam secukup rasa (untuk gaul dengan sotong dan dalam tepung)
Serbuk lada putih secukupnya 
Serbuk lada hitam secukupnya
Serbuk kunyit secukupnya 
Paprika secukupnya
Sebiji telur dipukul sedikit
Minyak untuk menggoreng

Cara-caranya:

Cara pertama
1. Siang sotong dan hiris kasar (toskan betul-betul), gaul dengan sedikit garam
2. Campurkan semua jenis tepung, garam, serbuk lada putih dan serbuk lada hitam.
3. Ambil secukupnya campuran tepung campurkan dengan telur yang dipukul.
4. Panaskan minyak.
5. Gaulkan sotong dengan campuran tepung dan telur.
6. Ambil sekeping-sekeping hirisan sotong dan salutkan dengan lebihan tepung yang tidak dicampur telur.
7. Goreng dalam minyak yang sudah panas dengan api yang sederhana.

Cara kedua
1. Siang sotong dan hiris kasar (toskan betul-betul), gaul dengan sedikit garam
2. Campurkan semua jenis tepung, garam, serbuk lada putih dan serbuk lada hitam.
3. Pecahkan telur di dalam mangkuk & pukul sedikit.
4. Celupkan sotong tadi ke dalam campuran tepung, kemudian salut dgn telur yg telah di pukul td.
5. Selepas itu gaul lg sekali ke dlm campuran tepung. Pastikan tepung melekat sekata.
6. Goreng dalam minyak yang sudah panas dengan api yang sederhana.

Tips :
1. Jangan masukkan sotong dalam jumlah yang banyak dan bertindih-tindih.
2. Pastikan sotong tenggelam dalam minyak. Pastikan minyak telah panas, kemudian sederhanakan api dapur.
3. Balikkan sotong apabila bahagian atasnya telah garing.
4. Angkat sotong yang telah masak/ garing dan toskan di atas penapis (jangan toskan di atas tisu dapur)
5. Bila minyak sudah betul tos, barulah di letak atas tisu dapur atau pinggan hidang.




Friday, October 10, 2014

Potato Bun @ Roti Kentang

1 comments

Bangun je pagi terus teringin nk mkn roti kentang..apekahhh?? Teringat roti kentang yg selalu jual panas2 kat tesco or c4 tu..tp kat cni yilekkk. Tak pernah lg jumpa roti kentang kat cni..nampak gayanya mmg kena wat sendri la. Buat roti sendri ni mmg sgt seronok, lebih2 lg bila roti tu menjadi..gebu, lembut & sedap..rasa nak lompat kegembiraan..hahaha. 

Utk buat roti kentang ni, ada resipi yg menggunakan tepung kentang, atau ada gak yg menggunakan kentang yg direbus & dilenyek. Kali ni, sy teringin nk try resipi yg guna kentang lenyek tu..sikit je dlm 70g, tp kesan nya sangat mabeles. Masih lembut gebu setelah disimpan pd hari ke-3. Masa baru kuar oven tak payah cite la, sampai terkemek time nak kuarkan dr loyang. Roti ni Kashfe suka, tp dia mkn bahagian atas je..yg ada kastard tu..hahaha. Yg selebihnya mak dia la yg telan. Sungguh enak di mkn begitu saja..hehee



Roti Kentang
Oleh: Kak Madiha

Bahan-bahannya:
250 gram tepung roti/tepung high protein
70 gram kentang yang telah direbus (buang kulit baru timbang)
100ml susu segar (boleh ganti dengan air suam ataupun bancuhan susu pekat manis
ataupun susu kacang soya)
2 sudu besar susu tepung
2 sudu besar gula
2 sudu besar marjerin / butter
4 gram yis ( 1½ sudu kecil)
1 biji telur gred A (dipukul sedikit)

Bahan-bahan Sos kastard 
1 sudu besar tepung bird custard
½ cawan susu segar
1 sudu besar gula

Cara-caranya:

1. Campurkan semua bahan sos custard dlm periuk dan kacau menggunakan whisker hingga semua sebati.
2. Masak di atas api yg paling perlahan sehingga pekat sambil sentiasa dikacau menggunakan whisker agar tidak bergentel.
3. Bila dah agak likat. Matikan api & sejukkan sos. Masukkan dalam piping bag & ketepikan dulu.
4. Kisar halus kentang rebus bersama susu segar. (resepi asal kentang dilenyek yer.. MaDiHaA memandai kisar) Tuangkan ke dalam bekas mengadun. Masukkan gula & telur lalu dikacau2 sedikit (kacau2 lebih kurang je)
5. Dalam bekas yg lain.. gaulkan tepung roti, yis segera, susu tepung hingga rata.
6. Masukkan bancuhan tepung tadi ke dalam bancuhan kentang sedikit demi sedikit sambil digaul rata. Uli sehingga menjadi doh yg lembut. (Jika doh terlalu lembik boleh tambah sikit tepong.. ikut resepi asal doh memang agak lembik sikit)
7. Masukkan marjerin / butter & uli lagi hingga doh menjadi licin & elastik.
8. Tutup doh dengan plastik & perap hingga doh naik 2 kali ganda. Sementara menunggu tu gliskan loyang dengan sedikit marjerin .
9. Bila doh dah naik tumbuk2 doh utk mengeluarkan angin. Lumur tangan dengan sedikit marjerin agar doh tak melekat2 pd tangan. Bahagikan doh kepada beberapa bebola yg kecil ikut saiz loyang anda.
 
10. Bulat2kan ketulan2 doh tadi & susun di atas tray & biarkan ia naik sekali lagi.
11.Panaskan oven dengan suhu 180C. Potong sedikit hujung piping bag sos kastard tadi lalu paipkan sos kastard di atas permukaan bun mengikut kreativiti anda.
12.Bakar roti selama 25 minit atau sehingga permukaannya nampak keperang2an. Glis permukaan bun dengan sedikit marjerin sejurus dikeluarkan dari oven. Sedia dihidangkan



tangan cape ni???hehehe

Wednesday, October 8, 2014

Sotong Percik

2 comments
Assalamualaikum.. 

Sekarang ni kat sini tengah musim sotong..terlalu banyak & harga nya juga semakin murah. Sy memang suka akan surun ni. Tp bila dah selalu sgt mula la tak tau nak masak apa. Biasanya sy akan buat sotong sambal @ goreng kunyit. Tp kali ni nak buat kelainan pulak. Setelah menggeledah enche gugel, akhirnya terbekenan la dgn resipi sotong percik ni. Kalau ayam percik pun dah sedap, sotong percik sedap kuasa dua la kan??hehehe.

Bila kashfe tido je, terus sy terjun ke tanah cari serai, cili padi, lengkuas & daun kunyit. Best jugak duk kampung ni, semua bahan ada keliling umah..pegi petik je. Resipi sutun percik ni sgt mudah & juga sgt sedap. Kalau nak dia berkuah sikit, boleh ditambah air & jgn dikeringkan sgt. Tgk bahan2 nya mcm simple je kan? Tp korang sila la cuba..memang sedap. Tambah2 bila mkn bersama nasi panas..ptg plak sy cicah bersama roti..fuhhhh, tedapppp. Len kali mesti nak buat lg.



Sotong Percik
Oleh: MyResipi

Bahan-bahannya:
8 ekor sotong yang besar
10 biji cili kering (**)
5 biji cili padi (**)
5 biji cili merah (**)
1 labu bawang besar (**)
2" halia (**)
2" lengkuas (**)
2 batang serai (**)
1 helai daun kunyit - dihiris halus
4 helai daun limau purut - dihiris halus
1 batang serai - dititik
1 sudu besar air asam
Garam dan perasa secukupnya


Cara-caranya:
1. Bersihkan sotong dan potong seperti dalam gambar.
2. Sapukan sedikit garam pada sotong dan bakar hingga masak. Kemudain susun didalam pinggan.
3. Kisar bahan2 bertanda (**). Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan2 yang telah dikisar hingga naik bau dan pecah minyak.
4. Masukkan serai yang telah dititik, daun kunyit, daun limau, air asam beserta garam dan perasa. Masak lagi hingga mendidih.
5. Tuangkannya ke atas sotong yang telah disusun di dalam pinggan. Siap..




Sunday, September 14, 2014

Serimuka Jagung

1 comments
Assalamualaikum teman-teman..


Kuih ni sebenarnya telah di buat beberapa hari yg lalu. Sejak lama bercuti ni rasa susah betul nak mula menulis kembali (ayat pun dah jd ayat skema..hahaha). Masa melawat dapur Kak Azlita haritu ternampak resipi 'Serimuka Jagung Yg Sangat Sedap' ni..tak senang duduk di buatnya. Sy mmg suka kuih serimuka, ditambah pula dgn jagung..mmg tertarik menarik la jwbnya. 

Resipi utk bahagian atas tu sy tambahkan sedikit jagung fresh yg di kikir (betul ke perkataan ni..harap korang faham). Begitu juga utk bahagian pulut..sebab nya sy teringin nak mkn lemang jagung masa raya haritu tp tak dapat, so sy buat la pulut jagung. Bertambah2 la kejagungan nya. Resipi ni mmg sgt sedap, kepala nya pun sedang2 elok je..lembut tp dpt dipotong dgn cantik. Mkn time sejuk2 lg la sedap..rasa mcm mkn kastard jagung..hehee. Teringin?? Cubalah resipi kat bwh ni ye.. ;)


Serimuka Jagung
Oleh: Azlita Masam Manis

Bahan-bahannya:
Lapisan bawah ~ Pulut

1 1/2 cawan beras pulut
~ beras pulut ni di rendam dahulu paling kurang 2 jam. Kalau suka pulut yang betul-betul lembut rendam semalaman ( 8 jam)
1 1/2 cawan santan ~ campurkan 100 ml santan KARA dengan air dan jadikan 1 1/2 cawan. Kalau guna santan kelapa , 1 biji kelapa parut jadikan 1 1/2 cawan santan.
secubit garam
1 sudu teh butter ~ yang ni ita tak letak (sy pun tak letak)
2 sudu besar kelapa parut putih ~ yang ni ita tambah (sy tak letak)
3 sudu besar kernel jagung yg diambil dr 2tongkol jagung ~ sy tambah


Kesemua bahan di kacau rata dan di kukus. Bila pulut masak, ratakan dan tekan dalam loyang bulat 8 inc dan kukus lagi. 


Lapisan atas ~ Kuning
1 biji telur ~ buang tali pusatnya
1/3 cawan gula pasir
1/2 cawan santan pekat
1/3 cawan susu cair
2 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung kastard
secubit garam
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu besar jagung krim di dalam tin
sedikit pewarna kuning

Pukul telur bersama gula hingga sebati.
Kemudian masukkan bahan yang lain
Kacau sebentar di atas api hingga berwap
Tuang atas pulut dan terus kukus selama 20 minit



Saturday, August 23, 2014

Japanese Cotton Cheesecake

0 comments
Assalamualaikum & selamat bersua kembali.

Agak lama sy bercuti kali ni..memang rindu pd blog ni, tp hanya mampu teringat je la..huhuu. Baru je nak update blog, dtg la si tecik tu nak tgk 'lululu' (pd zaman dahulu), 'pinpin' (upin ipin)..haihhh
Berlambak resipi tgh q nak di share. Tp nk menulis n upload gambar tu yg wat semua tergendala. Nanti2 nak try buat silent post la plak..mcm best je.huhuu

So arini ramai plak yg berminat dgn resipi Japanese Cotton Cheesecake..tergoda dgn gambar kat ig la tu.hehee. Sebenarnya dulu sy pernah buat skali n jadi, tp bila sy buat baru2 ni dia x jd plak. Masa dlm oven ok, tp bila kuar je jd padat aka bantat..tensen sungguh la. Mula2 sy guna slice cheese, lps tu tukar saiz loyang, lps tu tukar masa bakar n last nya harini baru la terjadi dgn sempurna. 

Resipi nya sama je, cuma lps masak tu biarkan dia bersemadi dlm oven dgn pintu terbuka. Biar dlm 15minit baru la di keluarkan..kek ni akan turun sedikit ya. Tekstur nya sgt gebu & lembut, dgn rasa lemak cheese yg sedang elok je. Boleh mkn tanpa rasa risau & bersalah (ye ke??)huhuu. Tak sabar nak buat?? Meh sila salin resipi kat bwh ni..hehee


Japanese Cotton Cheesecake
Oleh: Azie Kitchen

Bahan-bahannya:
Bahan A:
250g cream cheese
50g butter
100 ml susu segar (fresh milk)
6 biji kuning telur
1 sdb jus lemon (sy letak esen vanilla)
1/4 sdk garam
60g tepung kek/tepung superfine
20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)

Bahan B:
140g gula (granulated sugar)
6 biji putih telur
3/4 sdk jus lemon (sy letak 1tsp cream of tartar)

Cara-caranya:
1. Cairkan cream cheese, butter dan susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu tadi. 
2. Campurkan tepung, tepung jagung, kuning telur, garam dan jus lemon ke dalam adunan cream cheese dan gaul hingga sebati.
3. Dalam bekas lain, pukul putih telur sampai berbuih (foamy). Lepas tu, tambahkan gula dan pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
4. Campurkan adunan Bahan A tadi ke dalam adunan Bahan B yang dah gebu tu dan kacau sampai sebati. 
5. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bawahnya dan tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dalam tin kek.
6. Bakar kek pada suhu 160C dlm kira kira 1 jam, dengan cara bain-marie (waterbath).



Thursday, July 10, 2014

Cendawan Kukur @ Kulat Sisir Tumis Pedas

1 comments
Assalamualaikum & Salam Ramadhan. 


Bersahur apa pg ni? Pd sy menu utk sahur la yg paling susah utk difikirkan..sebab time tu dah la mengantuk, tidak berselera & masih kekenyangan. Kalau time berbuka, buat apa pun semuanya sedap, sbb tengah lapar kan..hehehe. Cendawan kukur ni sy terjumpa masa pergi pasar sayur haritu..bkn selalu ada pun, maybe sy bernasib baik haritu. 

Pd mulanya, sy nak buat masak lemak pucuk manis bersama cendawan kukur.. Tp ada plak request nak masak pucuk manis bersama labu kuning. So  cendawan yg dah direndam ni terpaksa la sy pikirkn masakan yg seswai. Apa lg, menggugel la cari resipi..kebanyakkan nya semua resipi masak lemak, hingga lah terjumpa resipi dr CMG. Rupa masakan ni mmg kurang menarik, tp melihat kpd bahan yg digunakan sy tau bahawa resipi ni pasti da bommm.

Utk membuat lebih umphhhh, sy gandakan jumlah cili padi nya..huhuhu. Tak sangka ia mendapat sambutan hangat. Dgn sekejapan telah licin cendawan ni, diorg kata "pedasss, tp sedappp". Wahhhh, kembang plak montot yg mmg dah sedia kembang ni..hahahah. Terima kasih CMG, atas resipi yg mabeles ni. 


Cendawan Kukur Tumis Pedas
Oleh: CMG

Bahan-bahannya:
2 cawan cendawan terkukur @ kulat sisir yang kering, direndam hingga kembang
15 - 20 biji cili padi hijau, hiris halus
1 biji bawang besar, hiris
4 ulas bawang putih, diketuk
1 genggam ikan bilis kembong, dibersihkan dan direndam
1 inci belacan, dilarutkan dengan 1/4 cawan air
Garam dan gula secukup rasa
Secubit serbuk perasa
Cara membuatnya:
  1. Cendawan dicuci kemudian perah hingga kering. Tumbuk sedikit tapi jangan sampai hancur, hanya dimemar2kan sahaja (atau tumbuk2 manja....errrr....tau tumbuk2 manja tu macam mana?..tumbuk selow2 leerrr....grrrrrr)...Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih dan cili padi hijau yang dihiris hingga harum dan bawang layu. Masukkan ikan bilis kembong (toskan airnya), kacau dan tambah bancuhan belacan. Kacau rata dan masak sekejap. 
  3. Masukkan cendawan terkukur dan gaul rata. Tuang sedikit air dan masak hingga cendawan da ikan bilis kembong lembut. Tambah garam secukup rasa, sedikit gula dan serbuk perasa (jika suka). Masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan panas bersama nasi dan ikan goreng.....boleh pengsannn!!!...
CATATAN MAT GEBU :- Cili padi anda boleh ganti dengan cili hijau biasa atau boleh gabungkan cilu padi dengan cili hijau. Banyak mana cili yang anda guna bergantung pada tahap kepedasan, boleh dikurang atau dilebihkan. Kalau masukkan sebatang serai dalam masakan ini pun boleh, ketuk2 sedikit dan masukkan masa anda menumis bawang tadi.... Selamat mencuba..


Monday, July 7, 2014

Kashfe is 2

1 comments
Assalamualaikum & Salam Ramadhan kepada semua umat Islam..

Agak lama jugak sy cuti berblog ni..pd awalnya sebab sy pulang ke kampung halaman. Kalau dah blk ke Malaya tu, semestinya sibuk sentiasa..penuh dgn aktiviti ke sana ke mari. Ingatkan blk dr bercuti baru dah update..sekalinya, phone plak problem..sehinggalah ke hari ini. Belum ada rezeki lg nak beli phone baru, lgpun phone ni masih boleh digunakan..cuma ada sedikit masalah teknikal.

Harini sy gagahkan juga utk update sebab 06/07 adalah hari yg istimewa buat kami, iaitu hari ulangtahun Muhammad Kashfe yg ke-2. Cepat sungguh masa berlalu, rasa mcm baru lg melahirkan awk syg..fobianya pun tak hilang lg..hehee. Hadiah dr mak kita postponed dulu ya, sebab masih belum jumpa yg betul2 sesuai. Oleh sebab, awk terlalu taksub dgn ikan, so mak buatkan kek ikan utk awk..harapnya awk nampak yg ia adalah seekor ikan..hahahaa

Setiap masa mak mendoakan hanya yg terbaik utk diri awk..dikurniakan umur yg panjang, kesihatan yg baik, rezeki yg murah, kebahagiaan dunia & akhirat, menjadi anak yg soleh & segalanya yg baik2 belaka hanya utk awk, Muhammad Kashfe. Mak syg awk selamanya..😘

Saturday, May 24, 2014

Creampuff Coklat

0 comments
Di hari yg membosankan, maka terjadilah resipi2 yg agak pelik tp benar..hehee. Selalu buat creampuff pun masih lg nak bermain dgn creampuff. Tp kali ni nak try creampuff coklat pula..mcm menarik kan? Dah biasa kaler kuning, tetiba tgk kaler gelap kat blog Rahel sungguh menawan plak. Srbab utamanya teringin nak rasa & juga suka tgk rupanya..huhuhu

Kuar je dr oven trus sy terkam nak rasa akan creampuff coklat itu. Owhhh, sungguh tetejut bila kali pertama merasanya..tetejut nape kan, mesti ramai nak tahu. Sebenarnya creampuff ni agak pahit..tak tahu lah samada sy salah guna serbuk koko atau sebab lain. Tp sukatannya semua sy ikut sejibik sejibun. Rasanya creampuff ni hanya utk peminat tegar coklat, yg suka rasa2 pahit tu.

Bila di makan bersama cream custard, masih ada sedikit2 lg rasa pahit nya. Tp lebih baik dr di mkn saja la. Lps tu sy teringat plak nak mkn bersama aiskrim oreo..mcm menarik kan? Dan hasilnya, sgt memuaskan. Rasa pahit tu hilang, diganti bersama sejuk aiskrim & oreo bites di dlm creampuff itu. Bila dah mkn dgn aiskrim, berebut2 la pulak..td masa tak berfilling sape pun tak pandang..hehehe


Creampuff Coklat

Bahan-bahannya:
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar serbuk koko
1 cawan air
1/2 sk garam
1 sb gula
1/2 cawan mentega tanpa garam
4 biji telur (i guna 4 biji telur M/208g)

Cara-caranya:
1. Ayak tepung dan serbuk koko.
2. Panaskan air, gula, mentega sehingga cair. Tutup api. Masukkan campuran tepung sekali gus & kacau sehingga sebati. Masukkan telur satu persatu sambil dipukul.
3. Paipkan atau sudukan ke atas dulang pembakar yang diminyakkan. Bakar 25 minit suhu 210'C. Sejukkan.
4. Untuk membuat kastad coklat, letakkan 4 biji telur kuning, 100g gula, 60g tepung, 600ml susu & 80-100g coklat ke dalam periuk & kacau sehingga pekat & menggelegak.
5. Kalau rajin,boleh buat topping coklat cair atau pun guna coklat fondue.


Friday, May 23, 2014

Lopat Gobu @ Apam Pisang

1 comments

Lg resipi dr kak Noorsaffone..semua resipinya menarik. Cuma rajin ke tidak je nak membuatnya. Dah lama sy mencari resipi lopat gobu ni. Dan selama lebih 20tahun juga sy dah tak rasa kuih ni. Dulu bila pergi umah makcik di Gopeng, pasti dia akan belikan kuih ni..sebab sy adik beradik memang suka kuih ni. Tekstur nya yg sangat gebu & bau nya yg wangi sebab dibungkus dgn daun pisang membuatkan sesiapa pun menyukainya. Tp selepas org yg membuat tu meninggal dunia, sy dah tak dapat mkn lg kuih ni. Tiada siapa yg tahu resipi nya. Sungguh syg sekali..huhuu

Masa sy menggodek2 ig kak Norsaffone, tetiba nampak kuih ni..dia bg nama apam pisang. Tak kira lah apa namanya, tp rupamu tetap menjadi pojaan hatiku. Dgn tak malunya, terus sy mintak resipi pd kak Nor..hahaha. Resipinya membuatnya sgt mudah, tak perlu diperap pun..cuma agak remeh sbb kena bungkus dgn daun pisang. Tp boleh juga di letak dlm loyang @ acuan kuih lompang. Jom kita tengok resipinya di bawah ni. Terima kasih kak Noorsaffone. Nanti nak mintak resipi lg..hehee


Lopat Gobu @ Apam Pisang
Oleh: Kak Norsaffone

Bahan-bahannya:
2 cawan tepung gandum
2 cawan pisang - lenyek
1/2 cawan gula
1/2 cawan minyak sayur/masak
1 sk baking powder
1 sk baking soda

Cara-caranya:
1. Satukan semua bahan hingga sebati.
2. Bungkus dgn daun pisang seperti nasi lemak.
3. Kukus selama 10-15minit.


Thursday, May 22, 2014

Tauhu Telur

0 comments
Assalamualaikum..

Ini adalah utk breakfast pagi..boleh juga dibuat utk kudapan minum ptg. Nak membuatnya sangat mudah & rasanya juga sgt sedap. Terima kasih pd kak Noorsaffone atas resipi yg sgt menarik ini. Pelbagai lg resipi yg menarik kak Noorsaffone berkongsi di instagram nya. Nanti kita cuba resipi yg lain pula ya. Bila sy post je pasal tauhu telur ni, ramai yg bertanya akan resipinya. Tauhu telur ini sgt seswai utk anak2..lengkap dgn sumber protein & sayur. 

Bahan utama nya ialah tauhu & isi ayam. Utk sayur nya kita boleh letak sayur apa yg kita suka. Sy letak carrot & daun sup..utk sedikit rasa pedas sy letak cili merah dicincang. Semuanya perlu dikukus & selepas itu baru dipotong cantik2. Kemudian celupkan dgn telur dan goreng. Boleh juga jika disalut dgn breadcrumb. Gorengnya tak perlu lama, hanya itk menggaringkan bahagian luarnya. Sedap di makan semasa panas2 bersama sos cili & mayonnaise.


Tauhu Telur
Oleh: Kak Noorsaffone

Bahan-bahannya:
Bahan A
4 keping tauhu putih
2 tiub tauhu telur
Isi ayam/udang (ikut suka)
2 biji telur

Bahan B
Carrot - dihiris
Cili merah - dihiris
Daun sup - dihiris
Lada hitam 
Kiub ayam - sy tambah
Garam 
2 biji telur - utk dicelup masa hendak goreng

Cara-caranya:
1. Blend bahan A. 
2. Campurkan bersama bahan B hingga sebati.
3. Masuk dlm bekas plastik supaya tidak melekat selepas di kukus.
4. Kukus selama 20-30minit.
5. Sejukkan & potong.
6. Celup di dlm telur & goreng hingga kekuningan.
7. Sedia dinikmati bersama mayonis & sos kegemaran anda.
* boleh juga disalut dgn breadcrumb & goreng hingga kekuningan.



Tuesday, May 20, 2014

Honeycomb Bread @ Roti Sarang Lebah

0 comments

Inilah dia roti yg sangat fofular di ketika ini. Sebenarnya, sy buat ni sebab ada kwn yg request suruh buat. Bila tgk rupanya yg menggoda tu, terus eksaited nak cuba. Sy suka sebab bentuknya yg comel mcm sarang lebah & juga sebab ada sos butterscotch di atasnya. Seksi sungguh la roti ni. Resipi roti ni sungguh mudah, cuma bahan tambahan yg jarang digunakan ialah yogurt. Tiada bahan kimia & selamat dimakan. 



Roti sarang lebah ni sebenarnya mmg terkenal di kalangan org Arab. Tp version diorg diletakkan cream cheese filling & di atasnya dituang madu menggantikan butterscotch. Roti yg sy buat ini adalah hasil ciptaan sis Lydia..tiada filling diletakkan kerana saiznya yg sungguh comel. Walaupun tanpa filling, rasanya tetap sedap. Sesiapa yg rasa pasti akan tergoda. Lebih enak bila dimkn semasa baru dimasak. Dlm sekejapan boleh habis sedulang. Cuba skali, pasti nak lg.

* sos butterscotch tu kalau tuang terlebih pun takpa. Pasti tak cukup juga akhirnya..sebab ramai yg akan cicah mencicah nnt. 

Roti Sarang Lebah
Oleh: Lydia Honey

Bahan-bahannya:
DOH
2 cawan tepung gandum
1/2 Sudu teh dry yeast
1/4 Sudu teh garam
½ sudu teh baking powder
1 sudu besar gula pasir
¼ cawan plain yogurt, suhu bilik
¼ cawan minyak sun flower
1/2 cawan air suam +-

**Almond flakes, pumpkin seeds n butterscotch jika suka

Cara-caranya:
1. Larutkan yis + gula + air suam sampai berbuih.
2. Di dalam mangkuk adunan, masukkan tepung gandum + baking powder + garam & gaul sebati.
3. Masukkan campuran yis yg dah berbuih & yogurt ke dalam mangkuk adunan tadi.
4. Uli sambil masukkan minyak sedikit demi sedikit. Uli sehingga elastik..lagi lama uli lagi bagus, roti kita tu akan jadi lebih gebu.
5. Kemudian biarkan doh tu sehingga kembang 2 kali ganda dari doh asal.
6. Bila dah kembang bolehlah tumbuk2 doh tu bagi angin dia keluar.
7. Sapu minyak di tangan, ambik doh & buat doh tu jadi sebesar buah langsat. Susun dalam loyang rapat2 doh tadi.
8. Biarkan doh tadi naik sekali ganda lg. Lps tu taburkan dgn almond flakes, pumpkin seeds & bijan hitam.
9. Bila dah naik 2 kali ganda, bolehla di bakar. Siap dibakar, curahkan butterscotch sauce ke atas roti tersebut. Siap & sedia utk dibelasah.


BUTTERSCOTH SAUCE
1/2 cawan brown sugar
1/2 cawan whipping cream (guna susu cair pun boleh)
1/2 sudu teh esen vanilla
25g butter

Cara-caranya: 
1.Cairkan butter & masukkan brown sugar. Kacau hingga gulanya cair & berbuih.
2. Tuangkan whipping cream secara perlahan2 sambil tangan terus mengacau. 
3. Masukkan vanilla, kacau sebati & sejukkan.

PERINGATAN
  • Pastikan oven betoi2 panas baru masukkan doh roti tadi yer. Guna suhu lebih kurang 180 - 200C api atas bawah lebih kurang 10 15 minit.
  • Doh memang lembik, jangan tambah tepung, hanya sapu minyak pd tangan masa bentukkan doh.
  • Jangan bakar lama sangat, nanti keras.


Monday, May 19, 2014

Kurma Ayam

0 comments

Ini adalah lauk kegemaran Kashfe. Dr dia kecil memang dia suka sgt makan nasi dgn lauk kurma. Mcm org tua sungguh Kashfe ni. Kalau buat lauk ni tak payah nak paksa dia makan, memang dgn rela hati dia nganga mulut..hehee. Sebenarnya sy pun suka gak lauk ni. Sedap bila di mkn bersama sambal belacan. Inilah lauk sy time kat matrik dulu. 

Kurma version sy telah ditambah dgn sedikit kerisik..sy sendri tak tahu apa fungsi kerisik tu, tp rasanya sgt sedap. Lebih pekat & lemak berkrim. Kalau ikut sy yg terlebih 'rajen' ni, semua sayur pun sy nak letak sbb malas nak masak sayur. Jd sy akan tambahkan kentang, tomato, cili merah atau hijau & bawang potong baji. Tp kalau korang taknak letak pun takpe..terpulang pd citarasa kita.



Kurma Ayam
Oleh: Anim Ismail

Bahan-bahannya:
1/2 ekor ayam, dipotong
4 biji bawang merah, hiris*
2 ulas bawang putih, hiris*
1 inci halis, dihiris*
1 batang kayu manis*
1 kuntum bunga lawang*
3 kuntum bunga cengkih*
3 biji buah pelaga*
3 camca besar penuh rempah kurma ADABI - dibancuh dgn sedikit air 
1 liter santan
1 1/2 camca besar kerisik
1 keping asam gelugor
2 biji cili merah
2 biji kentang - dipotong baji
1 biji bawang besar - potong baji
2 biji tomato - dibelah 4
Garam secukup rasa

Cara-caranya:
1. Panaskan minyak di dalam kuali.
2. Kemudian tumis bahan-bahan yg bertanda (*) sehingga naik bau.
3. Masukkan bancuhan serbuk kurma ayam adabi dan kacau sehingga naik bau.
4. Masukkan ayam, air secukupnya untuk empukkan ayam & kentang. Tutup kuali untuk masak ayam sehingga empuk.
5. Kemudian masukkan santan garam dan serbuk perasa.
6. Tambah air sedikit lagi kalau nak berkuah yang banyak.
7. Masukkan bawang potong & juga tomato. Biar seketika.
9. Siap untuk dihidang dan dimakan.



Friday, May 16, 2014

Chocolate Chip Cookies

2 comments
A

Pertama kali dlm sejarah, inilah dia...sekut cip coklat. Tetiba pulak teringin nak buat biskut. Sy memang tak berminat nak buat biskut sebab pd sy ia agak remeh.. Nak kena keluar masuk oven lg, dah la oven kecik. Tp dah teringin punya pasal, sy buat la separuh adunan..utk kashfe nye kudap-kudapan. Tp mak kashfe pun tumpang gak sekeping dua..hehee.

Korang tgk la rupa bentuk biskut ni..sepatutnya saiz dia comel2 je, ntah nape sy buat jd sebesar tapak tangan..tak comel langsung. Makan sebijik terus kenyang..hahaha. Sebenarnya sekali sekali mkn sekut ni sedap jugak. Utk sekut ni kalau kita masak 10-15min dia akan menjadi chewy gitu..mmg sedap. & kalau nak garing & rangup boleh lebihkan sedikit masa pembakaran. Menarik kan?? Apa lg, sila la cuba ya.


Chocolate Chip Cookies
By: Taste.com

Ingredients:
185g butter, softened
1 cup (200g) brown sugar
1/2 cup (100g) caster sugar
1 egg
1 egg yolk
2 cups (300g) plain flour
1/2 teaspoon baking powder
200g dark chocolate, coarsely chopped

Method:
1. Preheat oven to 180C. Line 2 oven trays with baking paper.

2. Use an electric mixer to beat the butter and combined sugars in a medium bowl until pale and creamy. Add the egg and egg yolk and beat until well combined. Add the flour and baking powder and stir with a wooden spoon until combined. Add the chocolate and stir to combine.


3. Roll 2 tablespoonsful of mixture into a ball. Place on the lined tray and gently flatten. Repeat with remaining dough. Bake in preheated oven for 12 minutes (or a further 5 minutes for a crisper biscuit). Remove from oven and set aside on the tray to cool completely.


Thursday, May 15, 2014

Bun Manis Lembut Gebu

0 comments

Bun manis ni sebenarnya resipi yg dah terlalu lama di peram. Sejak ketiadaan breadmaker lg. Sehingga la minggu lepas, baru sy teringin nak mencuba resipi ni. Mmg tak sangka resipi yg simple ni akan menghasilkan roti yg sgt lembut, gebu & sedap..menyesal sebab terlambat cuba resipi ni. Bila dah masuk dlm bm baru terpikir nak buat roti apa.

Pikir punya pikir, akhirnya terjadilah roti ini..bun manis yg plain. Seswai utk di cicah bersama minuman kegemaran anda ataupun di mkn bersama kuah kari atau sardin. Di sebabkan kerajinan yg terlebih, maka sy pun buat la bentuk2 bear ini. Ada yg sedey, ada yg gumbira..hahaha. Cute sgt, rasa syg plak nak makan. 

Utk buat bentuk bear tu senang je. Mula2 ambil doh sebesar bola pingpong, lps tu buat 2biji doh yg kecik utk dijadikan telinga. Lekatkan telinga td dgn doh utama menggunakan sedikit air. Kemudian boleh la di bakar. Selepas dibakar barulah kita lukiskan muka bear tersebut..sy menggunakan chocolate emulco utk mencorakkan muka bear itu.


Bun Manis Lembut Gebu

Bahan-bahannya:
1 biji telur * 
2 sb susu tepung * 
300ml air sejuk* (telur+ susu tpg +air sejuk= 300ml) 
50g gula 
1 1/2 sk garam
300g tepung roti
200g tpg gandum
2sk yis @ 6g
2sb marjerin@butter

Cara-caranya: (Kaedah Breadmaker)
Masukkan semua bahan ke dalam breadmaker mengikut urutan bahan basah kemudian bahan kering.
Pilih setting DOUGH dan biarkan menguli sehingga siap. Biarkan doh naik kembang lebih kurang 11/2jam atau lebih kemudian uli semula. Tumbuk2an untuk mengeluarkan angin.
Bahagikan bulat2 kecil lebih kurang 50g setiap satu kemudian susun ke dalam loyang yang telah digris dgn marjerin dan tepung. Biarkan naik sekali ganda lagi.
Sebelum bakar spray permukaan roti dgn air biasa.Jika suka taburkan gula kasar.dan bakar suhu 180 selama 25-30min atau sehingga masak.
Sejurus keluar dari oven, sapukan permukaan roti dengan butter@marjerin dan sejukkan di atas redai.


Wednesday, May 14, 2014

Nasi Ayam Sukahati

0 comments

Harini teringin nak makan nasi ayam, tp internet plak mcm siput sedut..nak buka gugel pun sempat sy siap masak dulu..hahaha. So, bila itu yg terjadi, kita hantam sendri la nasi ayam itu ya. Asalkan ada nasi n ayam, jd lah nasi ayam kan..hihii. Sy tak kisah nasi ayam tu kaler kuning ke coklat ke asalkan dia sedap (padahal nak cover sebab nasi ayam kali ni kaler coklat..huhuhu).

Kenapa nasi tu kaler coklat?? Sebabnya sy dah terlebih garingkan bahan tumis itu..nasib tak hangus je, kalau tak hitam la nasi ayam kali ni..hahaha. Ayam tu pulak sy dah perap semalaman, lps tu sy masak dlm grill pan. Sy suka masak ayam dlm tu sebab isi ayam nya takkan kering..lgpun dia cepat masak & hasilnya pun menarik. 


Nasi Ayam & Ayam Bakar
Oleh: Anim Ismail

Bahan-bahannya:
500g beras
600ml air
3biji bawang kecil*
2ulas bawang putih*
1batang serai - diketuk
1" halia*
1sudu besar stok ayam Maggi*
Garam secukup rasa
Minyak utk menumis
Daun pandan - disimpul

Cara-caranya:
1. Kisar bahan yg bertanda sehingga halus.
2. Panaskan minyak & tumis bahan kisar tadi. Masukkan serai yg telah diketuk.
3. Masukkan beras, gaul sebati. Masukkan air & daun pandan.
4. Perasakan dgn garam & tutup periuk. Apabila separuh masak, gaul nasi & biarkan hingga masak.


Ayam Bakar
Oleh: FarahJasni

Bahan-bahannya:
3 keping ayam whole leg
4 inci halia muda
6 ulas bawang putih 
6 sudu besar sos tiram
1 sudu besar lada hitam biji - dikisar @ tumbuk (klu taknak pedas boleh kurangkn)
3 sudu besar minyak bijan
2 sudu besar sos cili 
2 sudu besar sos wochister, tak letak pun tak apa
5 biji cili kering, gunting
1/3 cwn kicap manis kipas udang
1 keping  gula melaka, hiris nipis (kurangkn klu tak suka manis)
1 sudu besar rempah kurma Baba's
 Sedikit marjerin
 Garam secukup rasa

Cara-caranya:
1. Ayam dicuci bersih. Lap keringkan. Kemudian cucuk2 ayam. Ketepikan.
2. Tumbuk lada hitam. Kisar semua bahan kecuali majerin dan garam. Kacau hingga sebati. Rasa campuran perapan jika perlu tambah garam. Ambil perapan dan gaul rata atas ayam dan masukkan perapan dibahagian antara kulit dan isi ayam. 
3. Ayam diperap sekurang2nya 2 jam. Atau sebaik2nya semalaman dlm peti sejuk.
 4. Panaskan oven pada suhu 200C, lenser loyang/dulang dengan sedikit marjerin. Letak ayam yang diperap tadi. Bakar selama 40 minit atau hingga masak. Sementara itu baki bahan2 pemerap dipanaskan sedikit hingga pekat. Ini digunakn menyapu pada ayam setiap kali dibalik2kan. - sy bakar dlm magic pan


Kuah cili

Bahan-bahannya:
4biji cili merah
2ulas bawang putih
1biji jus limau kasturi
Garam & gula secukup rasa
Sedikit air

Cara-caranya:
Kisar semua bahan di atas & perasakan dgn garam & gula.


Kuah kicap

Ambil lebihan sos perapan, campurkan dgn sedikit sos tiram & kicap pekat.  Masak sekejap di atas api. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

a N i M Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template