Sunday, August 12, 2012

Arrived Safely™

2 comments
Assalamualaikum n selamat berpuasa. Akhirnya, yg di tunggu2 telah tiba..presenting my precious, Muhammad Kashfe Bin Aminur Fathah. Dia telah lahir pd 6 July 2012 (Jumaat), jam 2052.



Agak panjang perjalanan utk Kashfe melihat dunia, apa pun Alhamdulillah semuanya selamat..

4 July - admitted pukul 1430 sbb bleeding. Dr pg pun mmg dah rasa x selesa mcm period pain. Tp doc check, jln xda lg. Ctg baby sumer ok.

5 July - pagi ni kena buat ctg lg, tp oleh sbb kurang memuaskan t'paksa la masuk air n guna oksigen. Sakitnya kena cucuk kat tgn tu..wuwuu. Mak dgn ayah sampai pg ni dr kL, trus diorg dtg hosp. Ptg pun kena wat ctg lg..tp nasib x perlu masuk air dah. Mlm ni baru buka 1cm..oleh sbb kesakitan n xbleh tido, sy pun tawaf la seluruh wad utk cpt kn bukaan.



6 July - seperti biasa, pepagi buta nurse dah dtg nk wat ctg n ve *ve adalah proses yg paling sy x suka*. Time ni dah 3cm. So, masa sy tgh mandi nurse dtg kata dah bleh masuk labor room..perasaan ms tu b'campur, takut+sedey+hepi sbb sumer sakit ni dah nk b'akhir.

*Jeng jeng jeng*...b'mulalah my adventure journey..time tu pukul 10am. Sy masuk LR sensorg sbb husband x bleh teman, pelik hosp ni kan..sambil menangis b'jln ke LR, igt blk mcm lawak plak. Sampai je diorg trus pecahkn air ketuban, sbb nak drip oxytocin. Korang bleh google fungsi oxytocin, tugasnya kejamnya adlh utk menguatkan kontraksi supaya jln cpt buka. Faham2 je la kenikmatannya. Sampai t'paksa la doc tu bg injection pethidine, iaitu sejenis pain killer. Time tu dah pukul 2pm..maybe doc tu cian tgk sy menggelupur sensorang so dia benarkn husband sy masuk..punya la heppy masa tu sbb asben dpt teman.

Sementara nak tggu 10cm bape kali ve doc tu wat xtau la, dah uncountable.huhuu. Doc kata bukaan biasa 1cm amik masa 1jam..so sepatutnya dlm 5pm sy dah b'salin la. Tp sumer tu dongeng belaka..pukul 5pm bukaan baru 6cm. Sakit masa ni xbleh nak cite..t'sangat2 la sakit la, nasib asben ada kat sebelah n doc bg lg sejenis pain killer, entonox gas atau nama lain nya laughing..gas ni wat jd lalok, abis sy ckp merepek2 asben cite blk lps tu..mmg lawak, seswai pun dgn namanya.

Dlm kul 2030, doc wat ve dah 9cm..tp doc tu kata dah bleh la mulakan. Dgn bantuan doc, encik asben n pasukan pom2, sy pun slamat la melahirkn baby boy. Baby tu kuar t'pelanting sbb sy t'push kuat sgt..cian dia, salah doc tu la x jaga2 n sambut..trus dia menangis. Tp lps je potong tali pusat doc tu bawak lari..rupanya nk bersihkan jap. Lps tu doc letak baby kat atas dada..masa ni rasa t'haru sgt..baby pun buka mata tgk sy, lps tu dia pandang ke atas tgk abah dia..mmg anak yg bijak. Then doc amik blk nk sambung bersihkan dia.

Dlm kul 2215 sy di tolak ke bilik..sumer org dah tggu, mak, ayah, MIL, FIL, nenek, adik ipar n x lupa enche asben yg setia..cian diorg tggu dr pg td. X lama lps tu baby pun sampai. Sumer org sgt heppy, baby tu sgt cute. Ayah azan n qamat kan baby. n mlm ni b'mula la cabaran m'jd mak n abah bg kami..tp baby langsung x bgn n nangis..hingga ke pg dia tido je. Baik sungguh anak mak ni.



Hebat sungguh cabaran melahirkan ni..trima kasih kpd enche asben yg menemani n x tido b'mlm2, t'paksa melayan karenah di LR n mcm2 lg..sama2 kita susah n sng utk Muhammad Kashfe lahir melihat dunia. Sama2 juga kita besarkan dia jd anak yg soleh, b'guna pd masyarakat n m'jd yg terbaik ye abg.


Doctor sementara

Arini dah 23 Ramadhan, b'makna lg 7hari nak raya n yg paling best 23hari jugak sy nk kena ganti puasa..huarghhhh

Friday, June 29, 2012

Menghitung hari™

1 comments
Assalamualaikum n camat pagi.. Dah lama x menulis kat sini..tetiba je rasa nak meninggalkan kenangan plak sblum m'jadi mommy ni.. Wahhhhh, xcited la sgt..dlm hati Allah je yg tau betapa horror nye prasaan masa ni. Sumer nye dah b'campur2..dgn rasa takut, x sabar, gembira, risau n mcm2 lg la..bleh ke nak jadi mommy ni??? Rasa mcm x caye pun ada..huhuuu Kadang2 rasa mcm xnak baby ni kuar..biar la dia trus duk kat dlm..xda la risau sgt compare bila kat luar nnt..ntah2 demam ke, nyamuk gigit ke n mcm2 lg la..yg sng nye baby trus duk kat dlm je..tiap masa dekat dgn mommy..xda sape bleh amik..hahahah Rasanya baby nak tggu atokk n opah sampai ye, ke selesa sgt kat dlm ni? Sbb bila dah kuar nnt dpt minum susu je..tp kat dlm ni mintak mkn apa pun dpt, btul kan? Apa2 pun mommy dah x sabar nak jumpa awk..hopefuli sumernya di permudahkan.. Jd anak yg taat n soleh ye cyg..

Friday, March 30, 2012

Hati yg layu™

1 comments
Assalamualaikum & apa kabar sumer? Anda sumer sihat? Kenapa tetiba hati layu plak kn? Last week hati berbonga-bonga..huhu. Sebabnya, last week parents sy dtg, tp ahad ni sudah mau pulang.

Sy sangat tidak serondok & juga bersedih hati..bila diorg ada kat cni best sesangat..dpt mamam yg sedap2, ada org nk b'cite, bleh duk kat umah baru..langsung x boring la walaupun enche asben xda d umah.

Nak tggu lps raya baru la diorg dtg lg, lama tuuuuu..tp kira2 blk, sebelum ni pun x jumpa lebih kurang 3bulan gak. (anim kan kuat, hukhukhuk)

*skema sungguh ayat kali ni..perubahan hormon kot, ahaksss.

Saturday, February 4, 2012

Life in Labuan™

1 comments
Assalamualaikum sumer.. Hurmmmm, arini baru sempat nak cite camne life kat sini. Best ke x best? Sebenarnye ada best n ada gak yg x bestnya.

Apa yg paling x best adalah MAKANAN kat cni..sy ni dah la cerewet bab makanan ni..xtau la org cni xda lidah or deria rasa sumer dah rosak. Masakan nya rasa makanan kat penjara..(eh, penah masuk penjara ke?? Huhuhuu..perumpamaan utk menunjuk kn betapa seksanya nk trlan makanan kat cni..

So, jln t'baek adalah masak sendri..tp bahan mentah pun susah nk dpt..xkn tiap ari nk telan ikan je..sy blum jd kucing lg ye..hurmmmm, bila perut lapar apa lagi..tensen la.

Sy rindukan masakan mak sy yg sangat sedap itu (T_T)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

a N i M Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template