Fuuhhhh, tengok tajuk pun dah meleleh ayaq lioq. Breakfast simple bila enche somi tiada di rumah. Lgpun mlm td pukul 2am baru tido, menyiapkan order customer..sangat penat. So, kita masak yg simple je la..paling bagus boleh dirangkumkan skali dgn lunch..ohhh my, 'rajen' nya sy..hahaha. Tp, roti canai tu bukan sy buat sendri ye..sy teringin gak nak blaja buat roti canai, tp belum sampai seru lg nak buat.
Roti canai tu sy bawa dr kampung halaman terchenta..melampau kan roti canai pun nak hangkut bwk dtg cni. Kat cni memang ada roti canai, tp even kat kedai mamak punya roti canai pun keras yg amat..mcm rasa mkn kulit kayu je. Ciann kat org cni. In Sya Allah nanti sy akan jual roti canai frozen ni kat cni. Supaya diorg dpt rasa roti canai yg sebenar.
Roti canai frozen ni, mcik tua yg buat..lembut & berlapis-lapis dlm nya. Sedapppp sgt..cuma bentuk dia la agak pelik, dia buat bentuk empat segi & bukan bulat. Selalunya sy mkn roti canai ni dgn susu pekat..sedappp. Kuah dal pun ok, tp kari xpayah bg pun xpe..hehehe. Meh tgk resepi sambal sardin sy. Cara masak roti canai frozen rasanya semua org tahu kan??hehehe
Sambal Sardin
by: Anim Ismail
Bahan-bahannya
1 tin sardin ~ brand Pertima
2 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang
3 ulas bawang merah ~ dimayang
1 sudu besar cili mesin
5 biji cili api ~ diketuk
1/2 cawan air
1/2 labu bawang besar ~ dipotong bulat
1 biji limau kasturi
sedikit garam & gula
minyak utk menumis
1 tin sardin ~ brand Pertima
2 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang
3 ulas bawang merah ~ dimayang
1 sudu besar cili mesin
5 biji cili api ~ diketuk
1/2 cawan air
1/2 labu bawang besar ~ dipotong bulat
1 biji limau kasturi
sedikit garam & gula
minyak utk menumis
Cara-caranya
1. Panaskan minyak & goreng ikan sardin hingga sedikit garing. (lebih selamat jika kuali ditutup sebab ikan akan meletup-letup).
2. Angkat ikan. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga wangi. Masukkan cili mesin dan tumis lagi hingga garing.
okay lapar :D hee.
ReplyDelete