Saturday, September 7, 2013

Cream Cheese Bread

Halluuuu.. Semoga anda semua sihat & berbahagia hendaknya.

Agak lama juga x meroti ni..last skali masa sebelum raya dulu rasanya. Bai elektronik tu pun dah bersawang lama x berkhidmat..hahaha. Bila dah fenin pale pikir mamam Kashfe, baru la terpikir nk meroti. Yg sebenarnya xtau nak buat roti apa utk Kashfe, kadang2 buat dia mkn mcm x cukup, kadang2 dia main campak2 je..hai la anakk..

Oleh sebab dah lama sgt x buat roti, Kashfe mkn dgn sangat berselera skali..xtau la samada roti ni memang sedap @ pun sbb dia suka dgn bentuknya. 1st time guna mould ni, dah lama beli tp xsampai seru utk digunakan..huhuu. Memang dah lama sgt cari resepi utk mould ni, sbb xtau sukatan nya bape. Akhirnya terjumpa Kak Noorsha buat roti guna mould ni..alangkah girang nya rasa hati, sebab mould ku akan pecah dara x lama lg..hahaha 

Bila 1st time buat, mula la jd benda yg x di ingini..abis melimpah ruah isi perutnya sbb terlebih isi..hahaha. Tak kisah la rupa parasnya kan, janji rasanya menusuk kelebu..hehehe. Roti ni sedap & lembut sgt, nk potong pun sampai cedera bentuknya sbb terkuat tekan. Kalau korang xda mould ni bleh je letak dlm pan biasa tu..nk letak filling pun boleh. Kita yg buat dia kan..k, jom tgk resepi nya pula..


Cream Cheese Bread
by: Noorsha 1001 Rasa

Bahan2
250 gm all purpose flour (sy guna bread flour)
70 gm cream cheese
1/2 biji telur
20 gm butter
1 sb susu tepung
1 1/2 sk yis
20 gm gula halus
1/2 sk garam
100 ml air suam

Cara2
1. satukan semua adunan dalam breadmaker. tekan setting untuk dough, biarkan BM beroperasi macam biasa.
2. Untuk Uli Tangan : satukan semua bahan ke dalam mangkuk kecuali air. Ratakan adunan agar mesra, masukkan air dan uli hingga lembut serta x lekat ditangan.
3. TIPS DARI ROS (JM) <-- TQ Kak Ros: setelah menguli lebih kurang 15 minit, masukkan dough ke dalam plastik bersih... teruskan menguli dari luar plastik lebih kurang 10 - 15 minit. anda akan dapat dough yg elastik.
4. bulat2kan dan biar dough naik 2 kali ganda.
5.setelah dough naik 2 kali ganda, uli sekali lagi, bentukkan ikut kesukaan atau leh masukkan dalam loaf pan @ mould camni...
6. biarkan dough naik sekali lagi dalam 20 - 30 minit, bakar dalam oven pada suhu 150 C, selama 45 minit (bergantung pada jenis oven).
4. sedap di makan begitu saje @ dengan jem kesukaan..:)
selamat mencuba!!


1 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

a N i M Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template