Thursday, March 31, 2011

Homemade mushroom soup™

19 comments
Alamak.. baru semalam kata xnk cite pasal makanan..ampunnn, huhuuhu. Sebenarnya memang dah start diet pun.. tp baru teringat my sis ada bg mushroom minggu lps.. if x masak, nanti busuk plak..dah m’bazir. So me n my sis decide nak wat mushroom soup je utk dinner semlm.. senang, simple, sedapp & sihat.


Meh kita tengok bahan2 nya..

 150gm button mushroom
 3 biji bawang merah
 2 ulas bawang putih
 2 tablespoon butter
 1 tablespoon tepung
 3-4 cawan stock ayam
 ½ cawan cream
 sedikit black pepper
 garam secukup rasa

Cara-cara nya pula..

Hiris semua bahan2 (bawang & mushroom)
Panaskan periuk, cairkan butter & tumiskan bawang hingga layu

Setelah bawang layu, masukkan cendawan & tumis juga hingga layu

Masukkan tepung & tumis hingga tepung masak (warna agak perang. Jika terlalu kering, letakkan sedikit butter

Masukkan stock ayam & black pepper

Setelah mendidih, masukkan cream & garam.

Utk mendapatkn texture yg cantik, kita blend kan soup ni supaya dia jd halus & warna yg menarik.

Sedia utk dimakan..nyum nyum

Rasanya mushroom soup ni makanan sihat ke?? dlm ni hanya guna sedikit je butter..xpe la, dah masuk dlm peyut pun..heheehe. kepada korang sumer, selamat m’cuba ya..

Wednesday, March 30, 2011

My mission™

13 comments
Halluu halluuuu... ape kess ceria sangat neh??hehehee. jgn risau ye..tiada udang di sebalik mee. Upsss, anim dan makanan mmg xdpt dipisah kn..hehehee. tp mulai skang i akan b’diet..woot woott, adakah ini mimpi???

Tidakk!! Ini kenyataan oteyyy.. skang i dah jd debab t’lampau..perut pun dah sama mcm perut my Chenta Hati..my Chenta hati xpe la, debab camne pun sumer org akan kata ‘sumill nye dia’..tp kalau yg debab camtu sure la huduh bangat kn.. so, final decision nye adalah berDIET.. Utk menambahkan sesahihan bahawa sy dah demok, masa p kenduri last week ramai gak yg tegur dgn bahasa halus..ayat2 nye adalah seperti berikut:

*anim dah lain skang*
*anim dah berisi skit, tp makin cantikk*

xpayah la korang nk manis2 mulut..i paham maksud di sebalik nye..hukhukhukk.. tp thanx gak sebab korang dah bg i kesedaran.. kalau ikut kata enche feyonce asik ok je..sangat x membantu..huhhh. korang tengok je la gambar kat bawah ni.. dahulu n skang.. dulu sekeping je.. skang dah jd kembang setaman.. bak kata my sis, lengan pun dah mcm bodybuilders. huargghhhh

lihat lah donia betapa kurus nya daku suatu ketika dolu

dan skang.. anim ke ni?? sangat horror

jadi, mulai skang sy hanya mkn nasi sekali sehari.. tengok apa yg i dah prepare utk mission yg hebat ni.. walaupun benda ni sumer x dadapp, tp nak tatikk punya pasal, akan ku telan juga..

peneman setia bekfast & dinner ku

lupa plak nk bgtau perkara penting, i b’diet utk weekdays sahaja ya.. lg 2days tu kira cheating day..heehee. walaupun nama nya cheating day, tp xbleh la nk mkn melampau sgt gak, nnt sesia je diet 5hari tu..huhuuu. so, korang jgn la risau ingat i dah x post pasal mamam yg best2 lg.. sure ada, cuma lps ni akan lebih banyak mamam yg sihat2..heehe

muka terseksa mkn semekut x sedap

If korang ada petua utk kurus dgn mudah & berkesan sila la share.. i desperado utk kurus cpt ni..nnt nk tempah baju.. xmau la jd penganten yg debab..wuuwuuwu

Tuesday, March 29, 2011

Idayu's wedding cum reunion™

7 comments
Last Saturday, my coursemate, Idayu Johari merangkap ‘badminton mate’ n ‘labmate’ sy tawen.. sorang lg kawan ku yg sudah berumahtangga.. rasanya dah ramai rakan seperjuangan dulu yg dah tawen n beranak pinak..sy bila lg??? hukhukhuk

Planning memula nak p dia nikah kul 1.30pm kat mesejid..tp ari yg sama gak sy ada photosutin dgn geng2 CQ.. ingat sempat blk on time, tp jln plak jam teruk. Then terus la ke mesejid dgn mekap yg mcm zomba tu.. sy x penah mekap oteyyy. Paling hebat kalau kuar pun pakai bedak n lip balm je..tp arini full package..segan betul la.

kami study cecama..
Blkg, kiri ke kanan: Iylia, me as Hantu Kak limah, Huda n Temah.
Depan, kiri ke kanan: Ewa, Idayu as penganten

Akhirnya sampai gak kul 4.30pm..org pun dah kemas2..anak sape la yg xtau malu ni.huhuuuhu. sebab nak jumpa geng2 lama, masuk la gak..rasanya sy la tetamu yg t’akhir sampai. Nasib la pengantin masih belum blk. & yg paling best dpt jumpa iylia dgn anak dia, Firash. Ni 1st time jumpa anak dia.. For ur info, Firash panggil sy ‘adik’, instead of aunty..cayang firash..muah2x..heheehe.

ni la budah tecikk yg panggil sy 'adik' .. so tiutt kan

Sebelah malam plak kenduri kat umah..id sangat tatikk n sy sangat jeless..huhuuu. n mlm ni gak sy dah kembali normal..bedak pun x pakai..rasa mcm tenteram tanpa mekap ni. pahtu dpt jumpa Huserk gak.. huserk kata sy dah lain..ayat dia "dulu2 anim mcm budak2 kecik je rasa mcm kita ni kakak m'jaga adik" hehehe..1st year dulu mmg huserk yg slalu ada dgn sy.. luv u huserk...muah2

wif Huserk yg sangat sumill

Makanan nya pun sumer best2 bangat..ala2 hi-tea kat hotel gitu..sy pun apa lg, mkn hingga lupa diri la..nasib x meletup je perut tu.. memang sy nk kurus, tp makanan2 tu sumer mcm melambai2 je kat sy..huhuu.. blk umah baru la nyesal sebab takut gemuk.. *sesal kemudian tidak berguna animm ooiii...*

yg telah TERmakan oleh ku

Bila peyut dah tenyang, baru la kita bleh masuk tengok pelamin n amik picca kat pelamin yg sangat tatikk..pose yg wajib ada ni.. walaupun penganten nye xda, kami bleh layan diri diri kat atas pelamin tu..asalkn ada photographer nya..haahaha

syokk sendiri kat atas pelamin

picca dgn penganten pun wajib ada

oleh sebab kami sumill2 belaka, so kami dpt 2 door gift..weeee

Utk Idayu & Ben, semoga bahagia hingga ke syurga..

Monday, March 28, 2011

Merlin™

3 comments

Korang kenal tak picca mamat n minah kat atas ni?? Sape yg peminat setia cite Merlin sure kenal kn.. tp ofkos la mamat n minah ni x kenal uolss kn??termasuk la i jugak..huhuu

Ntah nape sy memang suka sangat tengok muka diorang ni..espeselly merlin tu, maybe la sebab nampak kekiutan nye n mirip2 someone..bila si merlin tu senyum n wat muka sedey, punya la tiutt..rasa cam nak picit2 je..huhuhuu

Collin Morgan sumill sangat

serabai pun still sumill *suka uniform tu*

Si gwen tu plak sebab dia sweet kot..nak kata putih x gak..walaupun agak gelap, tp manis je. Bila pandang pun rasa sejuk je ati.. maybe gak sebab dlm tu dia b’lakon jd baik n innocent..tu pun bleh mempengaruhi gak.

Angel Coulby jelitass sungguh

comot pun maintain jelita oteyy

Mcm si lady morgana tu..rupa memang dah cun giler..tak dapat dinafikan lg.. tp bila character dia tukar jd jahat je, trus rasa geram je sy tengok..rasa mcm nk sepak2 je..huhhh

muka suci Katie McGrath

muka jahat yg wat orang mencikk

Tp merlin utk season ni dah abis..bila plak la baru masuk season baru..lps sy jd isteri orang kot..ahaksss. apa pun, ku akan setia menunggu mu merlin..

* Moral of da story: wat la perangai baik2, sekaligus kita akan jd cantikk..bleh trima ke teori ni???hahahaa

Friday, March 25, 2011

Untuk pemakan kambing yg tegar™

6 comments
Ada yg risau ke dgn tajuk entry ni?hehehe.. jgn risau. Sy nak cite yg best2 je pasal haiwan yg mengembekk ni..Rasulullah pun kata mkn kambing ni bagus..so, korang xpyh risau la.. lgpun kambing skang dah tau mandi, sebab tu dah xda bau sangat..hhahaha

Sebenarnya anim nk share 1 tempat mkn yg best. Sape yg biasa mkn kat Middle East restaurant mcm Ar-Rawsha, Al-Andalus or Saba’ ..kali ni try plak mkn kat Rawani Hadramout. kedai ni serve authentic Yemeni cuisine. kedai ni berdekatan dgn simpang Plaza Idaman, Gombak.

Rawani Hadramout Restaurant

Aritu masa parents sy dtg, my sis my terchenta bawak kami mkn kat sini. Menu pilihan aritu adlh 1kg of Lamb Madghout.. set tu sekali dgn kuah dal & sambal. Pd lidah sy, yg ni much better than others restaurant yg sy sebut td. masakan dia ada rasa & harga pun sangat reasonable.. yg penting servis pun cepat.

1kg of Lamb Madghout, RM40
(for 5-6 pax)

Oleh sebab perut2 kami pun dah keroncong, inilah yg terjadi selepas 15 minit..


Memang hebat la kami makan, tak sampai setengah jam inilah hasilnya.. piranha tak kami???

licinnn suda

Yg ni plak my fruit doter punya..sejenis kebab, tp lupa dah nama dia..kuah putih dia tu sangat sedap tau..

kebab tak ingat nama

Sebenarnya sy bukanlah pemakan kambing yg tegar, tp sebab diorg asik kata sedap sgt n suruh try, sy pun mkn la..rela dlm t’paksa..yeke?? *ayat nk cover* hehehe.


Thursday, March 24, 2011

Anim budak comot™

0 comments
Arini banyak tul aktibiti yg perlu di buat..nak mencarik baju utk hari tawen, pahtu nk kena masak utk fruit doter khatam Al-Quran plak. Fuhhh, i’m da iron lady..hahahaa

Nak cari baju tawen punya la susah..jalan b’jota kilometre pun xtentu jumpa yg mcm kita nak.. kalau berjalan x mkn mmg x sah la kn? Memang bukan anim la tu..

Pak polisi bilang jangan jangan ngomong di telefon time driving, tp mkn xda plak dia kata x bleh. So, utk jimat kn masa, mkn masa driving la plg seswai n..huuhu. tp apa yg mungkin terjadi adalah ini...

cukulet yg melimpah ruah
dan ini.....
melimpah hingga ke baju

kesan nya, bila nk snap pica kena la cover dgn bag.. buruk perangai tul..nasib la kekanda ku tak penah malu utk jln dgn budak yg comot mcm sy ini..

budak comot

ini pula aktibiti sebelah petang.. tadaaa..

homemade nasi lemak

terer tak sy buat nacik lemak?? Upss, cilap.. terer x sy bungkus nacik lemak??hehehe. my sis yg wat sumer ni..keje sy adalah potong telur & timun, lps tu bungkus nasi lemak..susah kn keje sy...

rasa mcm best je, teringin plak nak jual nasi lemak..masa tecik2 dulu slalu la main jual2..mmg best pun..budak2 skang dah xda yg main mcm tu..kalau la fruit doter sy main jual2 dgn kwn dia, bleh gak mummy chu join..hahahaa

dah penat tu ada org yg b'hati mulia wat kn air utk sy..tp rasa air ni pelik.. korang nak tau air apa?? ni ha air nya...

air sarsi masin

Chef profesional yg wat air ni..rupanya dlm gelas tu ada air garam utk masak nasi lemak td..dia terus tuang je air sarsi kat dalam tu..patut la rasanya sungguh pelik..huhhhh. adakah dia berniat utk mensabotaj diri ku?? apa2 pun yg ni bleh di kira sbg resepi baru gak kn?heehehe

Wednesday, March 23, 2011

Mari buat eksperimen™

6 comments
Mau buat eksperimen apa ni??hehehee *mcm gelak jahat je*.. sebenarnya nak wat eksperimen kat muka sendri. Igt x cite sy kena allergic lepas minum collagen aritu. Time tu mkn je seafood dia jadi blk.

So inilah masa yg seswai utk test samada dia dah ok or still ko..huhuu. brani mati kn eksperimen ni. Parut baru je nak ok, dah brani wat lg..xpe la, kalu x try sampai bila2 pun kita xtau kn.

Mari kita cuba yg ini...


Spaghetti in the Sea


Dlm spaghetti ni ada udang, sotong & mussels..wahhh, sangat2 la menarik. Alang2 nak wat eksperimen, biar mkn sampai puas..kalu naik allergic pun x nyesal sebab dah puas mkn..haahaha

Lps tu nk try makang ikang solomon plak.. so kita cuba plak yg ni...



Manhattan Grilled Norwegian Salmon

Bila perut dah kenyang bleh la terus kn menyoping..pasal muka nak jd apa kita fikir keesokan pagi nya ya..sebab effect dia sehari selepas..skang jom abis kn voucer Sogo dulu..nanti kalau expired lg sedey.

supinn yukkk

Keesokan pagi nya.. jeng.. jeng.. jeng...

 v
 v
 v
 v
 v
 v
 v

I’m back to normal.. punya la best.. xpayah nak pantang mkn apa2 dah..fuhhh, lega sangat..mcm ni la kot rasa nya bila putera katak tu dpt jd manusia blk..haahaha. *anim dah mula merepek lg*.. apa2 pun sy sangat hepi skang..

** Tp collagen takkan ada lg dlm kamus idup sy.. ceeewaahhhh

Tuesday, March 22, 2011

Yg menarik di Rembau™

7 comments
Seperti yg dijanji kn, here it is ‘Nasi Ayam Gemas’.. kedai Nasi Ayam Gemas Mustafah ni terletak di pekan Tampin, bukan pekan Gemas ya.. Nasi Ayam Gemas ni dah wujud sejak tahun 1980..lg tua dr sy..

inilah kedai nya


Nasi ayam yg sangat dadap ni special skit sbb ayam dia kita bleh pilih samada nak di hidangkan 1 pinggan besar utk share ramai2 or in single plate. My femly prefer in single plate..ini adalah utk mengelak kn berlaku nya perang..haahaha *sebab sumer pun nk part drumstick, tight or wings*

terliur tak tgk ayam dia??

Isi ayam dia sangat la moist n juicy..manakala luar dia plak sungguh garing. Sampai jd nipis kulit ayam tu..ntah mcm mana dia buat..selain tu, nasi dia pun dadap, sebab nasi dia sendri dah ada rasa n sangat lembut..tak mcm nasi ayam tmpt lain.

inilah complete set nya

Senang cite sumer pun sedap la. dan ini adalah bukti nya.. tadaaa

licinnn

Utk desert nya plak, singgah la di Cendol Madu Rembau.. Cendol ni pun sangat dadapp..lain dry g lain.. isi cendol yg hijau tu dia buat sendri..walaupun saiznya agak montel, tp tekstur nya lembut n kenyal2 gitu..rasanya cukup lemak & tak terlalu manis.

kedai ni tepi jalan je

sy punya cendol jagung

Yg t'akhir buat masa ni, kat Rembau gak ada jual ‘tolo’ yg sangat murah..gred A dia baru RM 8.50/tray..tp harga dia b’ubah2 gak ikut pasaran..but still murah dr tempat lain. Lg yg best nya, kita bleh pilih2 telur tu..sudah semestinya sumer org pun nak yg besar2.
tolo = telur

** Hebat kn cara sy utk kurus..

Sunday, March 20, 2011

Jiwa kacau™

3 comments
Lama betul dah tak update.. ke-bz-an yg melampau sepanjang cuti skolah ni..time ni la nk urus kn sumer hal, nak cari barang, nak beronggeng rokiah..huuhuhu. arini last day, lps ni ada la masa utk b’manja2 dgn belog balik.

Fuhhh.. ada banyak yg nak cite sebenarnya, tp masa ada skit je ni sebab sat g nak ke Tampin plak antar my fruit doter.. kat sana ada nasi ayam best bangat.. nnt i cite lebih lanjut k.. tungguuuu

Jiwa tengah kacau bilau ni.. kawen pun belum sibuk p beli tiket honeymoon..huhuhuu. akibat nya poket jd gurun sahara la.. nk tunggu ujung bulan lambat lg..hukhuk..

kekacauan di jiwa

inilah penyebab nya

* Mood ~ pokai.. Please contribute to my trust fund. :(

Wednesday, March 16, 2011

Back to nature™

2 comments

Best nya dapat balik kampung walaupun cuma skejap.. apa yg bes nya adalah kerana idup dilimpahi dgn makanan yg menggunung.. bak kata my sis, ‘mkn mcm nak ke bendang’..bendang tu dlm bahasa perak ialah sawah ya.

Benda wajib bila blk kampung adalah mkn laksa kat tepi sungai Kuala, tp picca nya enggak ada sebab bateri phone sudah abis..next time akan di usahakan ya, sebab memang cantik sangat kawasan tu.

Bila dah blk umah apalagi, selongkar barang2 purba la.. & terjumpa la ini menda..mcm tak caya je sy yg guna sebanyak ni..huhuuhu. ntah wat pe la agak nya..m’bazir tul la *ahakss, cakap tak serupa bikin la ini budak*.

selain segulung ijazah, kita juga bawak blk ni..
jgn report kat mak kita ya..huhuu


benda ni sangat dadap..tp x penah plak jumpa kat kl.
flavour mangosteen yg tak tahan tu

Sebenarnya ada banyak lg makanan yg menarik kat kampung kita tau..tp x sempat nak pegi sebab masa tak mengizinkn.. insyaAllah bila blk lg nanti sy akan cite ya..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

a N i M Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template