Ini pulak dessert yg sy buat semasa di labuan dulu. Mahap la ye, sbb baru nak post cite yg dah basi ni. Lps2 ni rasanya banyak resipi yg dah lama terperam, tak sempat update..bila dah blk kampung baru rasa tenang nak update apa2 yg tertinggal. Oven kat kampung ni pun dah masuk workshop sbb lama sgt tak digunakan. Jd skang ni sy hanya boleh buat menu yg kukus n chilled je la..huhuhu.
Jauh sgt dah melalut ni..jom kita kembali ke jln yg benar..tentang dessert yg fofular masa kini. Haritu sy teringin nak buat Mars bar ni sebab tengok ramai sgt yg jual..teringin jugak nak merasa. Tp yg jual nya di Semenanjung, so terpaksa la buat sendiri. Lama jugak hasrat nk buat nya tertangguh sebab tak jumpa2 krispies nya. Masa jumpa kat 1 kedai tu pun tinggal sekotak je. Apa lg, cpt2 la sy hangkut..huhuu
Nak membuatnya tersangat la senang. Sy guna resipi dr KitchenMagPie..sebab resipi ni je tak menggunakan golden syrup. kat cni sy tak jumpa kewujudan golden syrup tu..huhuuu. Mars bar ni kalau buat utk bufday party budak2 mesti diorg suka. Tp pd org yg tak suka manis, dessert ni macam kurang sesuai sikit. Pd sy, ia agak manis..dengan coklat mars di bawah & coklat lg di bahagian atasnya. Kalau makan sedikit boleh je. Resipi ni ada mcm2 version, maybe jugak sy guna ni yg termanis..nanti kita cuba yg lain pula ya.
Mars Bars
By: KitchenMagPie
Ingredients:
4 Mars Bars
1/2 cup butter or margarine
3 cups Rice Krispies
Topping:
1 cup chocolate chips
1/4 cup butter or margarine
Method:
1. Melt chocolate bars with butter.
2. When that’s done, mix the Rice Krispies in with them, then transfer to a well greased 9×9 pan.
3. Melt the chocolate and butter for the topping, then pour it on top.
4. Cool in the fridge then cut into pieces and serve.
Mars Bars
By: KitchenMagPie
Ingredients:
4 Mars Bars
1/2 cup butter or margarine
3 cups Rice Krispies
Topping:
1 cup chocolate chips
1/4 cup butter or margarine
Method:
1. Melt chocolate bars with butter.
2. When that’s done, mix the Rice Krispies in with them, then transfer to a well greased 9×9 pan.
3. Melt the chocolate and butter for the topping, then pour it on top.
4. Cool in the fridge then cut into pieces and serve.
0 comments:
Post a Comment