Pages

Tuesday, September 17, 2013

Jem Roselle


Harini adalah hari yg membosankan. Enche somi pegi kursus arini, tinggal la kami berdua terkontang-kanting. So, aktiviti sy ialah mencari resipi-resipi yg menarik utk dicuba. Tp kita save dulu ye, sbb kalau nk masak skang, mana ada siapa nak habiskan. Sebenarnya, kat depan umah ni ada byk sgt pokok roselle mil sy tanam & tersangat la subur..tiap masa pun berbuah. Sebelum ni, sy hanya pandang buah tu n buat dekkkk je.

Lepas sy jumpa resepi ni, dgn eksaited nya sy pegi kutip buah roselle ni, dlm hujan renyai plak tu..sangat gigih kan.hahaha. X sabar rasanya, nk rasa jam ni. Kalau dr warnanya, memang sangat menarik. Mesti korang semua pun x sabar nak tahu rasanya kan kan kan???

Rasa jem ni, sangat sedap. Bukan nak puji sesaja..tp memang betul sedap. Sebab dia ada rasa masam & manis yg sangat seimbang. Bila mkn dgn roti hokkaido yg suam2 tu..fuhhh, rasa x berhutang. Korang kena try sendiri. Memang x menyesal. Sy berasa sgt bangga dpt buat jem sendiri (x pasal2 je)hahaha. 

Owh ya, kalau siapa nk buah roselle tu jemput la dtg amik kat umah. Sayang je buah nya kering kat pokok. K la, xnk membebel dah.. Sy share resipi nya kat cni..cuba ya..


Homemade Roselle Jam
by: Vivian Pang


yield about 400g jam
Ingredients : 
4 cups fresh roselle calyx, about 200g (after separate from the central seedpod.)
½ cup of water
1½ cups sugar

Methods :

1. Wash the red fleshy calyx till clean. Tear into small size. Blend roselle together with water till fine.
2. Pour the blended roselle into wok/ pot. Add in sugar and cook at medium low heat till roselle mixture become thick.
*Stir occasionally especially during end of process.
*It tooks about 25 minutes for it to thicken

Sebelum diproses

2 comments:

  1. Wahh menariknya bt jem roselle
    Adr lg x awak pokok rosella..kalau ade nak benih jgkk..nk try lah bt jem ☺

    ReplyDelete