Pages

Saturday, September 21, 2013

Daging Blackpepper

Apa khabar anda semua?? Semoga sihat sentiasa..


Hari ni dah xtau nak masak lauk apa..rupanya susah jugak jd mak ni ye. Setiap ari nk kena pikir nk masak apa yg menepati citarasa somi & anak2 (upsss, anak sy baru 1, mkn pun masih semi-solid food) huhuu. Skarang baru paham kenapa mak sy selalu kata xtau nk masak apa. Owhhh, indahnya ketika kanak2 dulu.. Dah dah, nnt start merapu merapan plak.

So, lepas selongkar fridge, sy pun ambik keputusan nk try daging blackpepper. Resepi ni resepi mak mertua sy. Sangat simple resepi nya, tp ramai sgt yg order & minta tlg masak daging blackpepper ni. Aritu sy dah menuntut la ilmu apa yg patut..so skang masanya utk kita mengeksperimentasikan kan nya. 

Owh ya, resepi ni sukatan nya semua agak2..paham2 je la org tua masak, mana ada diorg rajin nk sukat2 ni. So, korang pun agak2 la ye..rasa dah olah la sendiri mengikut citarasa masing2. Sy memang kurang yakin masak tanpa sukatan ni, tp Alhamdulillah jadi. Somi kata sama mcm yg mak dia masak..yeay yeayy. Bleh tido sambil tersenyum la nampak nye..hehehe


Bahan-bahannya
500g daging batang pinang
Lada hitam ditumbuk - mengikut tahap kepedasan individu
1/2 cawan kicap pekat 
Garam & gula secukup rasa
Minyak utk menggoreng daging

Cara-caranya
1. Panaskan minyak, masukkan daging, kicap pekat, garam & gula. Gaul sebati. Tutup kuali supaya daging mudah empuk.
2. Biarkan sehingga daging empuk, jika terlalu kering boleh ditambah sedikit air. 
3. Apabila hampir kering masukkan lada hitam yg ditumbuk. Biarkan seketika & sedia utk dihidangkan.
*masak dgn api yg agak perlahan ye, supaya daging dapat lembut dgn sempurna.


No comments:

Post a Comment