Jeng jeng jeng.. Harini kita mamam tepung pelita, tp kat perak diorg panggil kuih limas. Ayah sy suka sangat kuih ni..dan dia akan bising bila kuih tu kurang gula & santan nya. Sy buat ni konon nya nk bgtau ayah yg anak nya dah terer buat kuih paberet dia ni..nanti blk bleh la anim buatkan utk ayah ye.
Bahan-bahannya ( 12 cups- bergantung pd saiz bekas )
Lapisan bawah
1 cawan tepung beras
1 cawan gula
5 cawan air
sedikit air kapur
4 helai daun pandan di mesen dgn sedikit air
Tepung, air, gula, air daun pandan dan air kapur di bancuh hingga rata.
Masak atas api sederhana dan kacau selalu sehingga adunan masak dan berkilat
Bila dah masak sudukan ke dalam kotak pisang atai gelas kecil dan ratakan.
biarkan keras sebentar.
Lapisan Atas
4 sudu besar tepung beras - ratakan
1 biji kelapa diperah jadi 4 cawan santan
secubit garam
Perah santan dan tapis ke dalam periuk. Masukkan 4 sudu tepung beras dan secubit garam.
kacau rata dan masak atas api sederhana sambil mengacau sehingga adunan masak dan pekat.
Sudukan santan ke atas lapisan pandan tadi.
Biarkan sejuk dan simpan dalam peti ais untuk rasa yang lebih dingin.
Dengan gigih nya lps breakfast trus amik daun pisang. Jenuh jugak la nk buat bekas tu bg org yg amatur mcm sy ni, nk mengukur & menggunting bagai..hahaha. Tambah plak dgn 'pembantu' yg serba boleh tu..tersangat la mencabar nye. Tp demi mu tepung pelita, sy gagahkan jua..hehehe. Tp sarung yg sy buat tu agak terbesar sedikit, mkn sebijik trus muak rasanya..next time kena kecik kan sikit.
Malam td lepas si tecik tu tido baru la sempat nak sambung buat kuih ni. Dr pg dah amik daun pisang nya, tp mlm baru siap..adoiii la. Masa nak bancuh tepung tu baru perasan yg daun pandan lupa amik..xkn la nk amik memalam ni kan, so sy letak esen pandan & pewarna hijau je. Agak sedey sbb tepung pelita tu dah x original..huhuu. Lain kali buat kita guna yg ori semuanya..hehehe. K, meh tgk resipi nya pula..
Tepung Pelita
Tepung Pelita
sumber: MyResipi.
Lapisan bawah
1 cawan tepung beras
1 cawan gula
5 cawan air
sedikit air kapur
4 helai daun pandan di mesen dgn sedikit air
Tepung, air, gula, air daun pandan dan air kapur di bancuh hingga rata.
Masak atas api sederhana dan kacau selalu sehingga adunan masak dan berkilat
Bila dah masak sudukan ke dalam kotak pisang atai gelas kecil dan ratakan.
biarkan keras sebentar.
Lapisan Atas
4 sudu besar tepung beras - ratakan
1 biji kelapa diperah jadi 4 cawan santan
secubit garam
Perah santan dan tapis ke dalam periuk. Masukkan 4 sudu tepung beras dan secubit garam.
kacau rata dan masak atas api sederhana sambil mengacau sehingga adunan masak dan pekat.
Sudukan santan ke atas lapisan pandan tadi.
Biarkan sejuk dan simpan dalam peti ais untuk rasa yang lebih dingin.
No comments:
Post a Comment