Pages

Monday, May 19, 2014

Kurma Ayam


Ini adalah lauk kegemaran Kashfe. Dr dia kecil memang dia suka sgt makan nasi dgn lauk kurma. Mcm org tua sungguh Kashfe ni. Kalau buat lauk ni tak payah nak paksa dia makan, memang dgn rela hati dia nganga mulut..hehee. Sebenarnya sy pun suka gak lauk ni. Sedap bila di mkn bersama sambal belacan. Inilah lauk sy time kat matrik dulu. 

Kurma version sy telah ditambah dgn sedikit kerisik..sy sendri tak tahu apa fungsi kerisik tu, tp rasanya sgt sedap. Lebih pekat & lemak berkrim. Kalau ikut sy yg terlebih 'rajen' ni, semua sayur pun sy nak letak sbb malas nak masak sayur. Jd sy akan tambahkan kentang, tomato, cili merah atau hijau & bawang potong baji. Tp kalau korang taknak letak pun takpe..terpulang pd citarasa kita.



Kurma Ayam
Oleh: Anim Ismail

Bahan-bahannya:
1/2 ekor ayam, dipotong
4 biji bawang merah, hiris*
2 ulas bawang putih, hiris*
1 inci halis, dihiris*
1 batang kayu manis*
1 kuntum bunga lawang*
3 kuntum bunga cengkih*
3 biji buah pelaga*
3 camca besar penuh rempah kurma ADABI - dibancuh dgn sedikit air 
1 liter santan
1 1/2 camca besar kerisik
1 keping asam gelugor
2 biji cili merah
2 biji kentang - dipotong baji
1 biji bawang besar - potong baji
2 biji tomato - dibelah 4
Garam secukup rasa

Cara-caranya:
1. Panaskan minyak di dalam kuali.
2. Kemudian tumis bahan-bahan yg bertanda (*) sehingga naik bau.
3. Masukkan bancuhan serbuk kurma ayam adabi dan kacau sehingga naik bau.
4. Masukkan ayam, air secukupnya untuk empukkan ayam & kentang. Tutup kuali untuk masak ayam sehingga empuk.
5. Kemudian masukkan santan garam dan serbuk perasa.
6. Tambah air sedikit lagi kalau nak berkuah yang banyak.
7. Masukkan bawang potong & juga tomato. Biar seketika.
9. Siap untuk dihidang dan dimakan.



No comments:

Post a Comment