Pages

Wednesday, March 5, 2014

Meehoon Singapore

Setelah fenin memikirkan bekfas akhirnya sy membuat meehoon singapore. Sebab nya sy dan Kashfe sangat suka mamam meehoon, senang cite bila kegemaran sama. Tak perlu nak masak asing2. Meehoon yg sy buat selalunya yg kaler gelap tu, letak kicap. Tp harini rasa teringin nak mkn meehoon putih berlada hitam. Kalau makan bersama sambal kicap pastinya lebih enak.

Sy buat main campak je apa yg ada dlm fridge tu..yg takda kita abaikan je. Kita yg buat dia kan. Sy takda udang segar, jd sy gantikan dgn udang kering..pd sy bau nya lebih harum bila kita menggunakan udang kering. Utk yg suka pedas, boleh lebihkan lada hitam..tp mcm yg sy ckp td, utk rasa pedas boleh juga kita mkn bersama sambal kicap yg sudah pastinya enak & membuatkan kita tambah berpinggan-pinggan..huhuhu. 

Cite banyak pun tarak guna, so kalau korang teringin @ belum pernah mkn meehoon singapore ni, silalah mencubanya ya. Sangat ringkas & mudah..tp rasanya sgt ossemmm..


Meehoon Singapore
Oleh: Anim Ismail

Bahan-bahannya:

400gm meehoon - direndam sebentar
150gm dada ayam - didadu.
15 ekor udang
1 btg carrot - dipotong halus memajang 3cm
2 pokok sawi - dipotong panjang 1"
Secawan kobis - dipotong sederhana halus
4 ulas bawang kecil*
2-3 ulas bawang putih*
2 cm halia*
1  kiub ayam.
Sedikit serbuk lada putih & lada hitam
Sedikit minyak untuk menumis
Sedikit air
Garam & gula secukup rasa
Daun bwg/hirisan lada merah/bawang goreng untuk hiasan

Cara-caranya:

1. Tumbuk/kisar bahan bertanda (*) dan tumis sehingga naik bau.
2. Masukkan ayam & sedikit air, biarkan sehingga ayam masak.
3. Masukkan pula udang dan biarkan 2-3 min kemudian masukkan garam dan lada putih.
4. Masukkan carrot dan meehoon, gaul rata, sehingga meehoon masak kemudian masukkan sawi & kobis. Masak sehingga sayur2 tersebut lembut.
5. Perasakan dgn garam & gula. Dan bolehlah dihidangkan bersama taburkan daun bwg/bwg goreng/hirisan lada merah.



No comments:

Post a Comment