Pages

Monday, March 3, 2014

Dim Sum

Hi hi hi..masak apa harini??

Sy teringin nk mkn dim sum..last buat rasanya tahun lepas. Bukan apa, sy malas nk mencanai kulit dim sum tu..masa buat haritu kulitnya mmg jd sangat cantik, tp utk bg dia nipis tersangat la menyeksakan..maybe sy tersalah caranya kot. Tp yg bestnya, kulit homemade sgt mudah dibentuk..kenyal2 gitu. Utk kali ni sy terjumpa kulit instant kat giant. Lega sungguh rasanya, tu yg eksaited nk buat lg.

Tp kulit instant ni ada yg tak best nya jugak. Kulit tu agak sukar dibentuk sebab mudah melekat2..dah rasanya juga kurang sesuai dgn selera sy ni. Semasa panas ok, tp bila dah sejuk dia jd liat & keras. Mungkin jugak kerana sy kukus, next time teringin jugak nak try masak dlm sup n goreng. Maaf la dim sum sy ni ada pelbagai bentuk ye..maklum la jarang2 buat, jd mcm2 bentuk sy nak try. Ada yg ok n ada yg horror rupanya..hahaha

Utk membentuk nya pula, sila lah belajar dr utube ya. Cara nya mungkin nampak sukar, tp bila korang dah faham step sebenarnya ia sgt mudah..sambil2 tgk tv pun boleh buat. Bila buat banyak bileh juga di frozenkan. Bila nak guna thaw kan dulu sampai lembut n suhu bilik, barulah korang kukus, goreng, atau rebus ye. Sos nya sy menggunakan sos thai. Kalau korang nak buat sos sendri pun boleh juga.



Dim Sum

Oleh: Lovefiezan
Olahan: Anim Ismail

Untuk kulitnye...

Tepung Tang Mien - 1 cawan (yang ni korang cari la kat kedai jual tepung2 kek & roti)
Tepung Ubi Kayu - 1 cawan
Air panas - Sesedap pandang (jgn sesekali gunakan air sejuk/biasa - alamatnye mmg x jadi la)
Minyak masak (sikit je ye)

Cara-caranya :

Gaulkan kedua-dua jenis tepung tersebut..

Masukkan Air panas sikit demi sikit sambil gaulkannye
Hati2 semasa menggaul kerana air panas
dah nampak macam nak jd doh tu masukkan sikit minyak masak..
Bila dah jadi doh tu..
jgn tunggu la..
teruskanlah melenyekkannya menggunakan mesin mee tu..


Untuk intinya..

Isi ayam (dada & peha) 
Cendawan
Carrot
Kucai
Daun bawang - dipotong halus
Garam, gula secukup rasa
Kicap
Sengkuang cina
Serbuk lada putih

Cara-caranya:


Kacau kesemua bahan-bahan di atas

Kalau boleh kukus la dulu semua bahan..
Risau nnt bila dah dibalut ngan kulitnye..isi nya kurang masak

Pastikan siap buat inti dulu..

Pastu baru wat kulitnye ye..
Siap bungkus semuanya
Sila lah kukus ye...




No comments:

Post a Comment