Assalamualaikum semua..
Dlm 2,3 arini ramai sgt yg mintak resipi donut..so bekfas kita mestilah donutttt. Sebelum nk bg resipi kat org, kena la kita pastikan dulu resipi tu jd ke tidak. Alhamdulillah, resipi donut ni menjadi. Nak membuatnya mudah, dan hasilnya juga sangat menarik. Sy ambil resipi ni dr blog Izah. Cuma sy tak salut donut sy dgn coklat, sebab enche somi tak suka yg over manis ni.
Oleh sebab bancuhan ni dapat agak banyak, jd separuh daripanya sy buat pau sambal. Alang2 sambal udang petai semalam ada lebih, nak buat sambal ikan bilis kurang kerajinan la pulak..huhuhu. Sambal udang pun boleh la..sedap juga. Hingga menjilat jari lg. Yg best nya donut ni, lembut nya sampai ke ptg..magik kan. Dah lama cari resipi donut yg mcm ni. Akhirnya jumpa pun, terima kasih tuan punya resipi. Sy share kat cni pula ye..
Donut Lembut Gebu
Oleh: Izah MuffinLover
Bahan-bahannya:
Bahan A
2 sk yis mauripan
1/4 cawan air suam
1sk gula
*satukan bahan diatas dan biar berbuih utk memastikan yis aktif.
Bahan B
3 cawan tepung gandum
4 sb gula
1/2 sk garam
2 sb susu tepung
1 biji telur
1/2 cawan air - kurang lebih
2- 21/2 sb butter / marjerin
Cara-caranya:
1. Satukan tepung, gula, garam, susu tepung ke dalam mangkuk yang besar. Gaulkan sekata dan lubangkan tengah2 tepung.
2. Tuangkan telur, air, yis dan marjerin. Uli sehingga llicin atau tidak melekat ditangan. Biar kan doh didalam bekas yang bertutup atau tutup menggunakan tuala lembab sehingga doh kembang.
3. Bila doh kembang tumbuk2 untuk keluarkan angin dan boleh bentukkan donut anda.
4. Biar sebentar donut naik *15-20 minit* dan goreng dengan minyak panas dengan api sederhana kecil.
5. Salutkan donut dengan gula halus atau celupkan dengan coklat. Sedia dinikmati.
Penggunaan BM:
Masukkan bahan2 mengikut turutan arahan BM masing2.
Donut Lembut Gebu
Oleh: Izah MuffinLover
Bahan-bahannya:
Bahan A
2 sk yis mauripan
1/4 cawan air suam
1sk gula
*satukan bahan diatas dan biar berbuih utk memastikan yis aktif.
Bahan B
3 cawan tepung gandum
4 sb gula
1/2 sk garam
2 sb susu tepung
1 biji telur
1/2 cawan air - kurang lebih
2- 21/2 sb butter / marjerin
Cara-caranya:
1. Satukan tepung, gula, garam, susu tepung ke dalam mangkuk yang besar. Gaulkan sekata dan lubangkan tengah2 tepung.
2. Tuangkan telur, air, yis dan marjerin. Uli sehingga llicin atau tidak melekat ditangan. Biar kan doh didalam bekas yang bertutup atau tutup menggunakan tuala lembab sehingga doh kembang.
3. Bila doh kembang tumbuk2 untuk keluarkan angin dan boleh bentukkan donut anda.
4. Biar sebentar donut naik *15-20 minit* dan goreng dengan minyak panas dengan api sederhana kecil.
5. Salutkan donut dengan gula halus atau celupkan dengan coklat. Sedia dinikmati.
Penggunaan BM:
Masukkan bahan2 mengikut turutan arahan BM masing2.
No comments:
Post a Comment