Pages

Sunday, February 23, 2014

Bandung Cincau Jelly

Assalamualaikum & salam sejahtera kepada pengunjung setia (prasan la plak) hikhik..


Di hari yg panas2 mcm ni memang enak rasanya kalau dpt menikmati benda yg sejuk & nyaman. Inilah dia benda yg paling best itu.. Agar-agar bandung cincau. Ini adalah menu wajib ada bila menjelangnya bulan Ramadhan. Mesti mak sy akan buat utk sy..dan tugas memotong cincau semestinya sy yg uruskan. Sy boleh habiskan separuh loyang sekali mkn. Tedap tangattt.

Tp dulu mak sy guna agar-agar tali tu je..resipi nya pun tak ada sukatan, main agak2 je. Sy ni dah la tak brapa nak pass buat agar2. Try gugel rupanya ada jugak org yg suka dgn bandung cincau jelly ni..ingatkan tak fofular pun. Sy jumpa resipi ni kat blog Rima Bisousatoi. Dia guna agar2 serbuk, tp sy tukar guna serbuk konnyaku. Sebab sy suka texture yg agak2 kenyal. 

Kashfe pun sangat suka dgn jelly ni..banyak jugak la dia makan. Rasanya lebih kurang mcm mkn ais batu campur, tp boleh di geget kenyal2..bestkan?? Cuba dulu baru tahu. 


Bandung Cincau Jelly
By: Rima Bisousatoi

Ingredients:
10g of konnyaku jelly powder (i used jelly powder)
200g sugar
250ml evaporated milk
800ml water
3/4tsp of rose syrup (i used 2tbsp)
1 cup of cincau (dice it)
1tsp of pink colouring (i add it to adhance the colour)

Method:
1. Bring to boil water, sugar, jelly powder, milk, rose syrup.
2. Add cincau and pink colouring
3. Pour into desire mould
4. Refrigerate for 2hrs


1 comment:

  1. Cantiknya. Cute, dari jauh nampak sweet sangat.

    p/s:suka benda ciut miut? Meh datang join giveaway anda berpeluang untuk memenangi 1 lip balm berbentuk cupcake. sangat comel :D
    http://notamanjaku.blogspot.com/

    ReplyDelete