Assalamualaikum sahabat2 ku..
Harini sy masak ayam bersama daun selasih. Sejak masak singgang letak daun selasih aritu, asik teringat-ingat je rasa daun ni. Sangat sedap bila dicampur ke dlm masakan (pd citarasa sy la)..ada juga yg kurang suka dgn daun selasih ni disebabkan baunya yg agak kuat. So, ikut suka hati masing2, kalau tak suka tak payah letak..tiada paksaan dlm memasak, kita yg buat dia..hehehe
Bersungguh sy cari resipi lauk pauk yg menggunakan daun selasih ni. Akhirnya hati tertarik utk mencuba ayam daun selasih masak hijau ni. Tp hasil yg sy buat tak brapa nak hijau, jd kaler gelap plak..tak kisah lah kalernya, asalkan rasanya sedap. Nak membuatnya juga cukup mudah, main campak2 je..then, siappp. Kalau mkn dgn nasi panas, mau tambah 2,3 pinggan ni.
Utk memasaknya, sy ikut cara Kak Nor..ayam tersebut sy goreng dulu separuh masak. Owh lupa nak bgtau, resipi ni kita boleh gunakan utk ayam or daging ye..ada yg kata ayam lg sedap, ada gak yg kata daging lg sedap. Oleh sebab dah keliru, sy campur masak sekali ayam & daging..hahaha. Sekali masak dpt rasa 2 sekaligus..rajen kan?? Korang jgn ikut cara 'org rajen' ni ye.. Ikut resipi sebenar di bawah ni. Selamat mencuba.
Ayam Daun Selasih Masak Hijau
Oleh: Kak Nor SecubitGaram
BAHAN2:
1/2 ekor Ayam - potong2
6-8 biji Cili Hijau*
6 biji Cili Padi Hijau*
6 ulas Bwg Putih* (* tumbuk kasar)
1 btg Serai - ketuk
1" Halia - di hiris
1 bj Bwg Besar - di hiris
1 sb Sos Ikan
2 sb Sos Tiram
1 bj Tomato - di potong
Daun Selasih - seberapa byk yg suka
Garam
CARA2:
Panaskan beberapa sudu minyak & tumis bahan tumbuk* sehingga wangi.
Masukkan serai, halia, bwg besar & kacau sebentar.
Masukkan ayam, sos ikan, sos tiram & kacau sebati.
Masukkan sedikit air supaya tidak melekat di dasar periuk.
Tutup sehingga ayam betul2 masak.
Tambahkan garam jika tidak cukup masin.
Masukkan daun selasih & tomato, kacau beberapa minit.
Hidangkan dgn nasi putih.
* k.nor goreng dulu ayam yg digaul dgn sedikit serbuk kunyit dan garam (goreng 1/2 masak)
Ayam Daun Selasih Masak Hijau
Oleh: Kak Nor SecubitGaram
BAHAN2:
1/2 ekor Ayam - potong2
6-8 biji Cili Hijau*
6 biji Cili Padi Hijau*
6 ulas Bwg Putih* (* tumbuk kasar)
1 btg Serai - ketuk
1" Halia - di hiris
1 bj Bwg Besar - di hiris
1 sb Sos Ikan
2 sb Sos Tiram
1 bj Tomato - di potong
Daun Selasih - seberapa byk yg suka
Garam
CARA2:
Panaskan beberapa sudu minyak & tumis bahan tumbuk* sehingga wangi.
Masukkan serai, halia, bwg besar & kacau sebentar.
Masukkan ayam, sos ikan, sos tiram & kacau sebati.
Masukkan sedikit air supaya tidak melekat di dasar periuk.
Tutup sehingga ayam betul2 masak.
Tambahkan garam jika tidak cukup masin.
Masukkan daun selasih & tomato, kacau beberapa minit.
Hidangkan dgn nasi putih.
* k.nor goreng dulu ayam yg digaul dgn sedikit serbuk kunyit dan garam (goreng 1/2 masak)
No comments:
Post a Comment