Pages

Friday, October 18, 2013

Rainbow Cake @ Kek Pelangi

Apa khabar? Harapnya sihat2 belaka..


Haaa, inilah dia kek AidilAdha haritu..konon nk buat seperais la sangat..huhuu. Kek ni jugak dah ambik waktu tido sy sampai 4am..ish ish ish. Sbb tu la rosette yg terhasil tu agak pelik ye..dgn comot momot nya. Tp sy tak kira, nak bangga gak..bkn selalu org tgn kayu & tak berseni ni nak deco kek. Walaupun rupanya kurang menarik, tp rasanya sgt tertarik-tarik..hahahha

Sy buat kek ni ikut resipi dr Kak Nor..cantik sungguh la kejadian kek dia kalau nk dibandingkan dgn sy punya ni. Dan utk kali ni sy guna cream cheese frosting..sangat berani kan, tp xpe skali skala je..huhuu. Konon nya nk buat rosette ombre lime kaler..last nya taktau la jd apa. Sungguh tak smooth cream itu..dgn rosette yg cedera & cacat..hahaha. Next time kita try guna cream lain plak ye. 

Kejadian kek ini agak senget sedikit sebab sy menyumbat 2bijik loyang skali dlm oven..oven nya dah la tecik, jd salah 1 loyang akan senget & kek yg terhasil jd sebelah tinggi & sebelah rendah. Tak pe la, keknya dah licin pun..dah selamat masuk perut. Utk yg tak suka manis, sila kurangkan gulanya ya. Owh lg 1, kek ni tak boleh duduk luar lama, sebab nanti frosting nya akan mencair. Pastikan nak mkn baru kuar dr fridge ya..baru mengancam rasanya. Selamat menambahkan lemak tepu..hehehe


RAINBOW CAKE
resipi asal : Kaitlin Flannery
sumber : Madiha@Ratna & K.Nor

Bahan-bahannya:
3 cwn tepung serbaguna ( tepung gandum je)
4 sdk baking powder
1/2 sdk garam
1 cwn butter - suhu bilik
2 cwn gula castor ( kurang kan skit sbb manis kek ni) (MaDiHaA kurangkan ke 1 1/2 cawan masih terasa agak manis.. mungkin orang lain ok dah kot)
5 biji putih telor - suhu bilik
2 sdk esen vanila
1 1/2 cawan susu segar - suhu bilik
pewarna - oren, merah, kuning, biru, ungu n hijau
shortening - ni untuk sapu2 kat loyang aje


Cara-caranya:
1. Ayakkan tepung, baking powder & garam. Ketepikan.
2. Pukul butter & gula sampai kembang & gebu2 .
3. Masukkan telur putih, pukul lagi sampai sebati & gebu . (masukkan sedikit demi sedikit)
4. Masukkan esen vanila
5. Masukkan tepung berselang seli dengan susu segar. Pukul hingga sebati.
6. Kemudian bahagikan sama rata adunan tu dlm 6 mangkuk dan setiap mangkuk letak pewarna yang berlainan. Kacau hingga sebati.
7. Pastu bakar satu per satu guna loyang 8 inci ..jangan guna loyang besar nanti kek jadik nipis, bakar pada suhu 170C/ 180 C dlm 10 @ 15 minit. Bakar sampai habis 6 loyang tu pastu sejukkan atas rak dawai.. (jgn buang lg kertas alas utk mudahkan kerja melayer)
8. Boleh guna topping non dairy whipping cream, buttercream, cheesecream @ what ever you want..hee
9. Boleh jugak lapis2 kan dengan kiwi / strawberry / blueberry filling..( kalau suka )
 *MaDiHaA lapisi & frosting kek dengan cheesecream frosting seperti resepi di bawah, (K.Nor juga)



Resepi Krim Cheese: (boleh juga digunakan sbg frosting RV cake/cupcake)
Bahan :
500 grm whipping cream - brand VIVO
250 grm cream Cheese - brand Phillidephea (k.nor tambah 125gm lg utk bg lebihkan rasa cheese)
60 grm gula icing ~ k.nor guna 50gm jer
110 grm butter ~ k.nor guna 100gm jer
2 titik lemon paste

Cara :
Pukul whipping cream hingga kental. ketepikan
Dalam bekas lain, pukul krim keju bersama semua bahan lain hingga berkrim.
Satukan whipping cream tadi bersama krim keju, gaul sebati, boleh juga pukul dengan mixer dengan kelajuan perlahan.



1 comment: