Pages

Friday, October 10, 2014

Potato Bun @ Roti Kentang


Bangun je pagi terus teringin nk mkn roti kentang..apekahhh?? Teringat roti kentang yg selalu jual panas2 kat tesco or c4 tu..tp kat cni yilekkk. Tak pernah lg jumpa roti kentang kat cni..nampak gayanya mmg kena wat sendri la. Buat roti sendri ni mmg sgt seronok, lebih2 lg bila roti tu menjadi..gebu, lembut & sedap..rasa nak lompat kegembiraan..hahaha. 

Utk buat roti kentang ni, ada resipi yg menggunakan tepung kentang, atau ada gak yg menggunakan kentang yg direbus & dilenyek. Kali ni, sy teringin nk try resipi yg guna kentang lenyek tu..sikit je dlm 70g, tp kesan nya sangat mabeles. Masih lembut gebu setelah disimpan pd hari ke-3. Masa baru kuar oven tak payah cite la, sampai terkemek time nak kuarkan dr loyang. Roti ni Kashfe suka, tp dia mkn bahagian atas je..yg ada kastard tu..hahaha. Yg selebihnya mak dia la yg telan. Sungguh enak di mkn begitu saja..hehee



Roti Kentang
Oleh: Kak Madiha

Bahan-bahannya:
250 gram tepung roti/tepung high protein
70 gram kentang yang telah direbus (buang kulit baru timbang)
100ml susu segar (boleh ganti dengan air suam ataupun bancuhan susu pekat manis
ataupun susu kacang soya)
2 sudu besar susu tepung
2 sudu besar gula
2 sudu besar marjerin / butter
4 gram yis ( 1½ sudu kecil)
1 biji telur gred A (dipukul sedikit)

Bahan-bahan Sos kastard 
1 sudu besar tepung bird custard
½ cawan susu segar
1 sudu besar gula

Cara-caranya:

1. Campurkan semua bahan sos custard dlm periuk dan kacau menggunakan whisker hingga semua sebati.
2. Masak di atas api yg paling perlahan sehingga pekat sambil sentiasa dikacau menggunakan whisker agar tidak bergentel.
3. Bila dah agak likat. Matikan api & sejukkan sos. Masukkan dalam piping bag & ketepikan dulu.
4. Kisar halus kentang rebus bersama susu segar. (resepi asal kentang dilenyek yer.. MaDiHaA memandai kisar) Tuangkan ke dalam bekas mengadun. Masukkan gula & telur lalu dikacau2 sedikit (kacau2 lebih kurang je)
5. Dalam bekas yg lain.. gaulkan tepung roti, yis segera, susu tepung hingga rata.
6. Masukkan bancuhan tepung tadi ke dalam bancuhan kentang sedikit demi sedikit sambil digaul rata. Uli sehingga menjadi doh yg lembut. (Jika doh terlalu lembik boleh tambah sikit tepong.. ikut resepi asal doh memang agak lembik sikit)
7. Masukkan marjerin / butter & uli lagi hingga doh menjadi licin & elastik.
8. Tutup doh dengan plastik & perap hingga doh naik 2 kali ganda. Sementara menunggu tu gliskan loyang dengan sedikit marjerin .
9. Bila doh dah naik tumbuk2 doh utk mengeluarkan angin. Lumur tangan dengan sedikit marjerin agar doh tak melekat2 pd tangan. Bahagikan doh kepada beberapa bebola yg kecil ikut saiz loyang anda.
 
10. Bulat2kan ketulan2 doh tadi & susun di atas tray & biarkan ia naik sekali lagi.
11.Panaskan oven dengan suhu 180C. Potong sedikit hujung piping bag sos kastard tadi lalu paipkan sos kastard di atas permukaan bun mengikut kreativiti anda.
12.Bakar roti selama 25 minit atau sehingga permukaannya nampak keperang2an. Glis permukaan bun dengan sedikit marjerin sejurus dikeluarkan dari oven. Sedia dihidangkan



tangan cape ni???hehehe

1 comment: