Assalamualaikum semua..
Bangun pagi ni tiba2 macam ada terbau vanilla yg sangat sedap..ntah dr mana dtg nya bau yg jahat itu. Lps tu, dlm kepala dgn pantasnya menganalisis bau tersebut..owhhh, mcm bau cupcakes..nyum nyummm. Teringin la plak nk mkn cupcake vanilla yg plain tanpa cream..mcm yg jual kat uncle roti dulu2 tu (tak tau la tempat korang ada ke tidak, i kan duk di kempong) hehehe.
Letsss huntinggg..misi mencari resipi cupcake la. Owhhh, 1 lg benda yg susah..iaitu memilih resipi yg berkenan di hati. Susahnya lebih kurang mcm nak pilih menantu pulok (aikk, Kashfe baru setaun jagung, mak dah sibuk pilih menantu) hahahha..takde lah. Setelah mencari, sy terbekenan dgn resipi dr kak Azie. Cupcake dia nampak sgt cantik & gebu. Bahan2nya pun simple.
Sy buat separuh adunan je, tp dpt banyak juga. Separuh nya sy paipkan blueberry filling di dlm & juga di atas. Bila tgh masak tu mmg seluruh umah la bau vanilla kan, nasib tak sampai seluruh kampung..hihihi. Cupcake ni sedap sesangat..lembut, gebu & sangat moist. Lebih sedap bila tergigit blueberry filling tu. Kashfe pun boleh habis sebijik, sambil mencium2 cupcake tu..hehee. Terima kasih kak Azie, atas resipi nya ;)
Easy, Delicious Homemade Vanilla Cupcakes
Oleh: Azie Kitchen
Bahan bahan:
3/4 cawan butter (6oz) - suhu bilik
3 biji telur - suhu bilik
2 1/2 cawan all purpose flour (saya guna tepung gandum)
1/2 sk garam
1 3/4 cawan gula kaster (kurangkan sedikit)
3 sk vanilla (boleh lebihkan)
1 1/4 cawan susu (saya guna buttermilk)
2 1/2 sk baking powder
Cara cara:
Panaskan oven pada suhu 170C.
Satukan dan ayak bersama tepung, garam dan baking powder.
Putar butter dengan kelajuan tinggi selama 30 saat. Masukkan gula dan putar sebati. Masukkan telur sambil terus diputar.
Masukkan tepung dan susu secara berselang seli dengan kelajuan perlahan. Kacau sebati.
Tuangkan adunan ke dalam cawan kertas 2/3 penuh dan bakar selama 15-18 minit sehingga kekuningan atau sehingga masak.
Sejukkan dalam 15 minit sebelum dikeluarkan dari loyang. Bila telah sejuk sepenuhnya, bolehlah dihias dengan frosting.
No comments:
Post a Comment