Pages

Tuesday, March 11, 2014

Tau Sa Piah

Assalamualaikum.. 


Minum petang apa harini? Kalau ptg2 ni, perut penghuni rumah ni pun asyik lapar je. Jadinya, sy berada di dapur dr terbit matahari, sehinggalah timbul nya bulan..hebat kan? Nasib juga Kashfe sgt behave arini, pandai main sendiri..bg je sebiji loyang & 1 senduk kusyuk la dia main. Tambah plak abah Kashfe blk awal, mmg mak tidak dihiraukan la.

Biskut ni kegemaran enche somi..nak tak nak kena la jugak belajar buat. Asyik dia sebut suruh belajar je. Memula tu risau jugak tak jadi..ye la kan, mcm susah je nak buat pastry yg berlapis2 tu. Keje menggugel pun dimulakan. Cari punya cari sy tertarik utk cuba resipi dr Skyblue..sebabnya sy suka inti yg dia gunakan. Teringat dulu selalu beli kuih ni dlm bungkusan kertas warna putih..tp time tu tak tahu lg apa namanya. Ada yg panggil kuih bawang, kuih kacang n mcm2 nama lg la.

Jd harini, dgn bangga nya sy telah berjaya membuat tau sa piah sy sendiri. Tp sy tak jumpa kacang hijau tanpa kulit kat cni..so sy gantikan dgn inti kacang hitam. InsyaAllah nanti kalau jumpa kacang hijau tanpa kulit, sy nk repeat blk resipi ni. Terimalah version kali ni, tau sa piah berinti kacang hitam..huhuhu


Tau Sa Piah
Bahan-bahan ( 15 biji )

Doh A:
120g tepung gandum, diayak
60g shortening
Doh B:
120g tepung gandum, diayak
30g gula icing
30g shortening
60ml air


Inti:
3/4 cawan kacang hijau yang tidak berkulit (rendam selama 2-3 jam, dikukus bersama sedikit air dan dikisar halus)
3 sb minyak masak
1 sb bawang kecil yg telah dicincang
1/2 cawan gula halus (boleh ditambah atau dikurangkan)
1/2 sk garam
1 sk kulit oren yg telah dicincang


Lain:
1 biji telur (untuk sapu)
Biji bijan secukupnya (optional)
Cara-caranya:
  1. Untuk Inti:
    Masukkan gula, garam dan kacang yg telah dikisar ke dalam mangkuk besar. Gaulkan sehingga sebati dan diketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, goreng bawang kecil sehingga harum dan warna keperangan. Keluarkan bawang dan diketepikan. Masukkan kulit oren dan campuran kacang ke dalam kuali. Gorengkan kacang sambil kacau sehingga kacang itu jadi agak kering (boleh buat bebola).
  3. Matikan api. Masukkan bawang kecil tadi dan gaulkan sehingga rata. Setelah inti dah sejuk, bahagikan inti kepada 15 bebola yg sama saiz.
  4. Untuk Doh:
    Doh A dan doh B disediakan berasingan TAPI degan cara yg sama. Satukan bahan2 untuk doh, gaulkan sehingga rata dan canaikan sehingga mendapat doh yg agak lembut. Tutup doh degan kain lembab atau plastic wrap dan biarkan selama 30 minit. Bahagikan setiap doh kepada 15 bebola yg sama saiz. (15 biji doh A dan 15 biji doh B)
  5. Ambil sebiji doh B, leperkan dan letak sebiji doh A ditengah2. Balut doh A degan doh B untuk satukan doh A dan B.
  6. Canaikan doh tadi kepada saiz 15 x 3 cm (approx.), lepas itu gulungkan doh dari bahagian yg pendek. Ulang langkah ini sekali lagi.
  7. Canaikan doh kepada bentuk bulat (10 cm diameter), letak sebiji inti kacang ditengah2 dan balutkan. Ulang langkah 5 - 7 sehingga habis.
  8. Sapukan setiap tau sa piah degan telur, taburkan sedikit biji bijan diatas.
  9. Panaskan oven kepada 180degC. Bakar tau sa piah selama 20 minit atau sehingga warna kuning keemasan.


No comments:

Post a Comment