Assalamualaikum semua..
Apa khabar harini? Semoga sihat sentiasa. Maklumla, hari skang tersangat panas..tak kira siang ke mlm. Jd, minum la banyak air masak ye..utk kekal sihat & kuat..hehehe. Harini sy masak lauk simpe je..sebab agak sibuk menyiapkan tempahan. Alhamdulillah la Kashfe tak cerewet..cuma dia hanya akan mkn bila betul2 lapar, kalau tidak hanya sesuap dua je dijamah nya.
Lauk simple tersebut adalah, ayam kungpao..pernah dgr tak? Lauk ni rasanya lebih kepada chinese dish. Tetapi sgt sesuai dgn selera kami. Nak membuatnya juga sgt mudah & cepat. Resipi ni sy belajar dr my sis. Masa sebelum kawen dulu, selalu jugak kami buat lauk ni. Kalau ikut sis sy, apa yg ada kat dapur, semua main campak2 je. Ada skali dia buat menu pelik, udang air terjun kot namanya. Tp tak disangka rasanya sedap..hahaha. Lawak sungguh bila dikenang kembali.
Bagi sy, kalau buat lauk ni tak perlu di masak sayur lain lg..sebab semua pun telah bercampur skali. Utk kuahnya pula, bergantung pd citarasa individu samada nak kuah banjir @ pekat2 bersalut. Sedappp, rasanya pedas, manis, masam sgt membuka selera. Tambah pula bila dimkn bersama nasi panas..memang ke laut la diet..huhuu. Selamat menjamu mata.. ;)
Ayam Kung Pao
Oleh: Anim Ismail
Bahan A
600 gm ayam
tepung jagung
tepung gandum
garam
lada sulah
Bahan B
100 gm kacang gajus - goreng dan toskan
30 gm lada kering - dipotong dlm 1.5 inchi panjang
2 biji bawang besar holland - potong baji
1 biji lada bangala hijau- potong lebar
4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
2 inci halia - ditumbuk halus
3 sb sos tiram
2 sb cili sos
1/4 cwn air
minyak utk menumis
garam secukup rasa
Cara-caranya:
1. Utk bahan A - isi ayam disalutkan sedikit garam dan tepung jagung - kemudian goreng dan toskan
2. Utk bahan B - Panaskan sedikit minyak dlm kuali.
3. Goreng lada kering & kacang gajus hingga garing, ketepikan
4. Tumis halia dan bawang putih hingga garing dan masukkan bawang besar
5. Masukkan lada bangala, sos tiram dan cili sos dan sedikit air.
6. Biarkan kering sedikit & masukkan isi ayam yg telah digoreng tadi.
7. Masukkan kacang gajus & cili kering tadi, kacau sebati dan matikan api.
8. jgn lupa perasakan dgn garam & gula.
Oleh: Anim Ismail
Bahan A
600 gm ayam
tepung jagung
tepung gandum
garam
lada sulah
Bahan B
100 gm kacang gajus - goreng dan toskan
30 gm lada kering - dipotong dlm 1.5 inchi panjang
2 biji bawang besar holland - potong baji
1 biji lada bangala hijau- potong lebar
4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
2 inci halia - ditumbuk halus
3 sb sos tiram
2 sb cili sos
1/4 cwn air
minyak utk menumis
garam secukup rasa
Cara-caranya:
1. Utk bahan A - isi ayam disalutkan sedikit garam dan tepung jagung - kemudian goreng dan toskan
2. Utk bahan B - Panaskan sedikit minyak dlm kuali.
3. Goreng lada kering & kacang gajus hingga garing, ketepikan
4. Tumis halia dan bawang putih hingga garing dan masukkan bawang besar
5. Masukkan lada bangala, sos tiram dan cili sos dan sedikit air.
6. Biarkan kering sedikit & masukkan isi ayam yg telah digoreng tadi.
7. Masukkan kacang gajus & cili kering tadi, kacau sebati dan matikan api.
8. jgn lupa perasakan dgn garam & gula.
0 comments:
Post a Comment