Pages

Friday, November 22, 2013

Masak Lemak Nangka Muda

Salam sejahtera..

Untuk pertama kalinya sy nak masak sayur nangka muda. Gigih siang nangka muda pukul 1pg..bukan apa, kalau siang si kenit tu dah bangun jgn harap dia nak duk sendiri..asik nak berkepit je. Mcm mana la nak siang nangka yg bergetah tu dgn dia kan. Dah siap rebus semua, nnt terus masak je. Ntah kenapa Kashfe taknak tinggal sendiri sekarang..menangis mcm kena pukul je. Sedangkan dia nampak je sy kat dapur, tp menjerit sbb tak dapat berkepit..haihhh

Rupanya siang nangka ni bukan perkara yg menarik..abis melekat2 getahnya, kat tgn, kat pisau, kat papan pemotong. Jenuh jugak la nak mencucinya. Sebab enche somi dah request, ku gagahkan jua..huhuu. Nk masak nya senang je pun. Sy tak buat pedas sangat sebab Kashfe suka sy lemak ni (citarasa org tua sungguh). Kalau teringin boleh la cuba resipi di bawah ni ya.


Masak Lemak Nangka Muda
Oleh: YatieMemories

Bahan-bahannya:
1 kg nangka muda,bersihkan, potong kecil, cuci dan rebuskan bersama sedikit garam
3 cwn santan cair
1 cwn santan pekat
2 btng serai-dititik
1 helai daun kunyit-disiat
Garam secukup rasa
sedikit gula
1 keping asam gelugor
Air secukupnya utk merebus nangka

Bahan Kisar

1/2 cwn ikan bilis, buang kotoran dan cuci
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
10 tangkai cili padi
1/2 sudu kecil lada hitam, tumbuk halus

Cara-caranya:

1. Rebus nangka muda bersama air dan sedikit garam sehingga empuk.
2. Bila dah empuk, toskan airnya. Ketepikan dulu.
3. Sementara itu masukkan bahan2 kisar kedlm periuk. Masukkan 1 cwn air dan biarkan mendidih. 
4. Masukkan santan cair dan masukkan nangka yg telah direbus tadi.
5. Masukkan serai, daun kunyit, asam gelugor, garam, gula dan gaul rata.
6. Masukkan santan pekat dan gaul rata. Masak hingga mendidih guna api sederhana.
7. Rasakan, kalau dah cukup rasa tutupkan api dan bolehlah diangkat dan hidangkan.
8. Sedap dimakan bersama sambal belacan, ikan goreng dan ikan masin.



No comments:

Post a Comment