Pages

Saturday, November 30, 2013

Beef Lasagna


Bila sebut je lasagna, mesti teringat kat kucen Garfield kan?? Ye la, lasagna ni kan faveret fud si Garfield. Tp bkn kata Garfield je, lasagna ni pun paberet sy gak..sbb tu la sy pun dah tembun mcm garfield (arghhh..tidakkkk). Garfield tu takpe la comel, tp sy ni horrorrr rupanya. Sy buat lasagna ni sebab tak nak membazir sebenarnya (kukuh kan alasan ni??). Membazirkan amalan syaitan.

Sy buat lasagna memang sangat mudah & simple..tp rasanya tetap mengancam tau (puji diri sendri la plak). Utk sos nya sy menggunakan sos spaghetti kimball. Lepas tu tambah la minced meat & sayur apa yg berkenan di hati. Sy tak letak mixed vege sebab enche somi tak brapa suka, jd sy gantikan dgn sayur lain seperti celery, carrot, capsicum & cendawan. Yg paling penting wajib ada mestilah white sauce..nyum nyummy. Tp jgn letak banyak sangat ye..nanti muak sebab dia sgt2 la berlemak. 

Owh ya lg 1, bila nak beli lasagna sheet tu, tlg la buka dulu kotaknya. sebab kat labuan ni kebanyakan lasagna sheet nya beranai2. Sbnrnya sy pun tak pasti tu anai2 ke apa..tp baik korang check dulu sebelum beli. Ok, kpd yg nk order & teringin nk mkn tu, boleh la cuba resipi di bwh ni ya. Order lasagna belum tentu lg bila akan dibuka..kalau letak kangkung dlm lasagna ok tak? Wahahaha.. ok, sudah terpesong, jom tgk resipi & cara penyediaannya.


Creamy Lasagna
Oleh: CMG
Olahan: Anim Ismail

Bahan utama:
Kepingan lasagna secukupnya (cara menggunakan ada di belakang kotak)
White sauce
Inti daging
Parutan mozarella & cheddar secukupnya

Bahan inti daging:
200 g daging kisar
1 biji bawang besar - didadu
1 ulas bawang putih - cincang halus
1/2 tbsp cili kisar
1/2 tsp serbuk lada hitam
2 tbsp tomato puree
2 tbsp sos cili
1 tin cendawan butang - dihiris
Sedikit oregano
Garam dan gula secukup rasa

Bahan untuk white sauce
500 ml susu segar
2 tbsp butter
3 tbsp tepung gandum
4 keping cheddar cheese
1/2 tsp serbuk lada hitam - boleh tambah jika suka
Secubit garam

Cara-caranya:

Untuk inti: 
1. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bawang besar & bawang putih. 
2. Masukkan cili kisar, sos cili, tomato puree & daging cincang, masak hingga daging berubah warna. 
3. Masukkan sos spaghetti, lada hitam, oregano & cendawan. Masak hingga mendidih.
4. Tambah garam dan gula secukup rasa, masak hingga sedikit pekat. Angkat dan sejukkan.

Untuk white sauce: 
1. Cairkan butter & masukkan tepung gandum. Kacau sentiasa sehingga tepung kelihatan masak & berwap.
2. Tambah susu bersama & kacau dengan whisk hingga sebati. Pastikan tidak berketul.
3. Masukkan keju yg dicarik-carik. Kacau sehingga keju larut sepenuhnya.
4. Tambah secubit garam dan juga lada hitam, masak sambil terus mengacau hingga bancuhan pekat. Gunakan api perlahan. Angkat dan sejukkan.

Penyediaan lasagna: 
1. Panaskan air hingga mendidih, campur 1 tsp minyak dan celur kepingan lasagna sehingga lembut, angkat dan ketepikan.
2. Sapukan loyang lasagne dengan sedikit mentega, alas dasarnya dengan sekeping lasagne.
3. Ratakan inti daging, letak white sauce & tabur sedikit parutan keju cheddar dan alas dengan kepingan lasagna.
4. Kemudian ratakan lagi inti daging, white sauce & keje cheddar. Buat hingga siap dan lapisan terakhir diakhiri dengan baki inti daging, white sauce dan tabur dengan keju mozarella.
5. Bakar dalam oven pada suhu 175C selama 30 - 35 minit. Sedia utk dihidangkan.


No comments:

Post a Comment