Harini sy nak bg resipi spaghetti bolognese yg mudah nk buat & paling penting, ia sangat sedap. Resipi ni memang sy dah guna sejak mula2 blajar masak spaghetti dulu. Bunyi nya mcm susah je kan, tp yg sebenarnya tersangat la senang. Kenapa senang??sebab kita guna sos spaghetti yg readymade. Aci ke bg resipi mcm tu? X kisah la kan, asal resipi..hehehe
Bila tiap ari dah mkn nasi, rasa bosan la pulak. So kita tukar menu nasi kepada spaghetti plak..nasib la enche somi pun suka dgn benda alah ni. Kashfe x payah cite, semua makanan panjang2 mcm tali dia suka..hehehe. Hari ini kita jd org Italy lahh.
Selalunya sy akan guna sos spaghetti kimball perasa cendawan..soa dia sedap, murah plak tu. Sebotol tu memang cukup utk dimakan dgn sebungkus spaghetti. Sebab kita dah tambah dgn daging kisar & sayur semua, dia akan bertambah banyak. Sos ni juga boleh digunakan utk buat macaroni bakar mcm yg sy pernah post dulu. Tanpa membuang masa, jom kita tgk resipinya.
Spaghetti Bolognese
oleh: Anim Ismail
Bahan-bahannya
1 paket spaghetti (San Remo)
1 botol sos spaghetti cendawan Kimball
1 tin kecil tomato puree (Kimball)
1 paket daging/ayam cincang (Ramly)
1 labu bawang besar - potong dadu
4-5 ulas bawang putih - potong dadu kecil2
2-3 batang saderi - potong dadu kecil2
Cendawan butang - hiris nipis2
1 biji tomato - potong dadu
Sedikit lada hitam
Garam & gula secukup rasa
Sedikit mixed herbs
Sedikit minyak masak & air
Cara-caranya
1. Panaskan air & campur sedikit garam & minyak. Rebus spaghetti dalam air yg mendidih hingga lembut.
2. Lepas tu tos kan air nya. Bilas sekali lalu dengan air sejuk.
3. Kemudian panaskan minyak. Tumis bawang besar & bawang putih sehingga kekuningan.
4. Masukkan daging cincang & masak sehingga sedikit garing. Kemudian masukkan batang saderi..biar kan sekejap.
5. Masukkan sos spaghetti Kimbal, tomato puree & air secukupnya.. (air lebih kurang 1/2 cawan je ye)
6. Bila sudah mendidih, masukkan cendawang butang & tomato.
7. Masukkan garam & gula secukup rasa..masukkan juga lada hitam sesedap rasa & mixed herbs.
No comments:
Post a Comment