Pages

Tuesday, September 10, 2013

Roti Coklat Berkismis

Hai semua..

Roti ni enche somi yg request, kata nya teringin nk mkn roti coklat..hai la somi, dlm pantang ni mcm2 yg awk mengidam ye. Tp ok gak, bleh share dgn Kashfe..abah & anak sama2 paberet mkn roti. Mak plak tukang buat roti, elok sgt la tu..tp yg pelik nya, abah & anak menten slim..mak nya yg bertambah gebuss, tensen tul..huhhh

Roti ni rasanya lebih kurang mcm roti Sweetie yg kat Malaya tu, cuma dlm nya xda filling coklat. Tp sy gantikan kismis dgn coklat cip, sbb kismis xda stock kat umah..bertambah2 la rasa coklat nya. Sy jumpa resepi ni kat rumah Cik Hana..menarik sungguh rupanya, terus teruja nk try. Korang tgk resepi kat bawah ni ye..si tecik yg menjerit nk shushu tu. Daaaa


Roti Coklat Berkismis
sumber: mamafami@blogspot.com
olahan : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
Basic Dough
  • 500g tepung gandum@tepung roti
  • 100g gula
  • 30g susu tepung - abaikan jika menggunakan susu segar
  • 11g yis mauripan@sebungkus
  • 1sk garam
  • 1sk bread improver - optional
  • 1sk bread softener - optional
  • 80g butter@marjerin
  • 250ml air@susu segar
  • 1 biji telur - kacau sedikit
Bahan Tambahan (mengikut citarasa)
  • setengah cawan kismis hitam atau kuning - cincang
  • 1sb serbuk koko
  • 1/2sk coklat emulco - optional

Cara-cara (Kaedah Breadmaker)
  • Masukkan semua bahan ke dalam breadmaker mengikut urutan bahan basah kemudian bahan kering.
  • Pilih setting DOUGH dan biarkan menguli sehingga siap. Biarkan doh naik kembang lebih kurang 1.30jam atau lebih kemudian uli semula. Tumbuk2an untuk mengeluarkan angin.
  • Bahagikan bulat2 kecil kemudian susun ke dalam loyang yang telah digris dgn marjerin dan tepung. Biarkan naik sekali ganda lagi.
  • Sebelum bakar spray permukaan roti dgn air biasa dan bakar suhu 180 selama 25-30min atau sehingga masak.
  • Sejurus keluar dari oven, sapukan permukaan roti dengan butter@marjerin dan sejukkan di atas redai.


No comments:

Post a Comment