Pages

Tuesday, September 24, 2013

Ayam Goreng Berempah

Assalamualaikum & salam sejahtera semua..

Hati tiba2 teringin pula nak mkn ayam goreng berempah mcm kat kedai nasi lemak kukus tu. terbayangkan serbuk2 bumbu dia tu..aishhh, meleleh ayaq lioq..huhuhu. Tp apa resepi nya?? Xkan plak nk pegi mintak kat mcik yg berniaga tu..agak2 la kan. Jd, di zaman yg serba canggih ni kita mintak tlg enche gugel la. 

Penat menggugel akhirnya jumpa la resipi dr kak Madihaa. Apa yg menariknya ialah ayam goreng berempah dia ada byk serbuk bumbu tu..memang itulah yg di idam2kan. Bila tgk bahan2 nya plak, senua pun ada..so kita proceed je la. Cite banyak pun tarak guna. Lg cepat siap, lg cepat dpt ngappp..hehehe. 

Upsss, Kashfe x cukup umur lg nk mkn ayam goreng berempah ni..awk mkn sup sayur je la ye..hehehe. Kashfe susah betul nk mkn skang ni, kalau kita mkn, baru lah dia nk mkn..kalau nak suap dia je mkn, dpt la sesuap 2 je. Hai la anak..umur 14bulan, tp berat 8.3kg je. Tp mak x kisah semua tu, asalkan awk membesar dgn sihat sudah. Eh, mcm mana plak bleh terpesong karangan ni?? Dah dah..jom salin resepi ni cpt..hehehe


Ayam Goreng Berempah
oleh: Madihaa

Bahan-bahannya
½ ekor ayam saiz besar
1 ½ sudu kecil garam
1 sudu besar penuh gula pasir
½ sudu kecil aji (optional)
Minyak masak secukupnya
Penapis gorengan berdawai halus

Bahan kisar kering (guna food processor/blender kering)
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 ½ ~ 2 inci halia ~ potong kecik2 (bergantung saiznya besar atau kecik.. kalau kecik letakla 2 inci)
1 ½ ~ 2 inci lengkuas ~ potong kecik2 (bergantung saiznya besar atau kecik)
3 ~ 4 batang serai ~ ambil bahagian pangkal saja lebih kurang 1 jengkal/6 inci.. bersihkan & potong2 1 inci (maknanya dptlah 6 potongan bg setiap batang serai (ini adalah untuk dapatkan serdak yg panjang2)
1 inci kunyit hidup (boleh ganti 1 sudu kecik serbuk kunyit) 
1 sudu besar rempah ketumbar biji
½ sudu besar rempah jintan manis biji
½ sudu kecil rempah jintan putih biji

Cara2 menyediakan.  
1. Ayam dipotong beberapa bahagian & cuci bersih & tos.
2. Bahan2 kisar di atas.. dikisar menggunakan food processor atau blender kering.  Kalau guna blender kering, blend sikit2 ye sebab kalau masuk semua takut tak muat.  
3. Perapkan ayam & semua bahan2 kisar & bahan2 perasa & gaul sebati.  Perapkan selama 30 minit hingga satu jam.
4. Panaskan minyak & masukkan ayam satu persatu sekali dengan rempah yang dikisar tadi. Gunakan api yang sederhana. Sesekali rempah2 yang timbul dikacau2 sikit. Bahagian bawah ayam tu sekali sekala dikarih2 sikit supaya ia tak berkerak. Tapi jangan dibalikkan selagi ia belum garing. Biarkan garing di sebelah kemudian barulah dibalikkan. Bila dah garing bolehlah diangkat & toskan. Lepas tu.. gunakan penapis berjaring halus tadi & sauk/kaup kan serdak2 yang dah garing dalam kuali tadi & toskan juga. 
5. Sambung menggoreng lagi ayam & masukkan semua rempah2 yang dikisar tadi untuk mendapatkan / menghasilkan serdak yang lebih banyak.
6. Hidangkan ayam di dalam pinggan hidangan & taburkan serdak yang telah ditoskan.  



1 comment: