Pernah dengar pasal rumpai laut x? Mesti pernah kan..benda ni ada banyak khasiat nya. Terlalu banyak, cuma ramai yg x tahu sebab kat Semenanjung agak susah nak dpt. Tp kat cni mudah utk didapati.
So, kalau ada sesiapa yg berminat utk order sy boleh tlg belikan. Sebab next week sy dah nak blk, luggage pun ada byk extra. Jd yg berminat, boleh la email sy di ismail_anim@yahoo.com .. Ataupun sms/whatsapp: 0102207404. Harga nya di jamin murah dr pasaran, sebab sy x ambil untung pun.
Sy ada jual ketiga-tiga jenis rumpai laut. Rumpai laut hijau, rumpai laut ungu & rumpai laut kuning. Cuma rumpai laut hijau berharga mahal sedikit kerana rumpai laut ini mempunyai khasiat yg lebih daripada yg ungu & kuning. Utk info yg lebih lanjut, korang boleh la search di google ya.
Kat sini sy sertakan cara penggunaan & penyediaannya.
Cara Memasak / Penyediaan
• Basuh rumpai laut beberapa kali sehingga hilang sisa-sisa garam laut.
• Rendam semalaman (lebih kurang 5-8jam). Tukar air rendaman beberapa kali.
• Basuh & gantikan air rendaman sebelum merebus rumpai laut.
• Rebus dgn air biasa, dgn nisbah 100gm = 2-2.5 liter air.
• Masak dgn api yg perlahan dan kacau sehingga hancur selama 20-30 minit.
• Biarkan sejuk & simpan dlm bekas plastik di dlm peti ais ( bukan di freezer ye)
• Utk mengurangkan bau hanyir, rebus bersama dengan daun pandan.
Cara Menggunakan
• Campurkan 1-2 sudu ke dalam apa2 jenis minuman (Jangan diambil bersama minuman/makanan yg berkafein/berkarbonat kerana boleh mengurangkan kecekapan penyerapan)
• Cara yg terbaik, diambil bersama Vitamin C 500mg/1000mg utk kesan yg optima. ( Pengambilan bersama vitamin C membantu penyerapan nutrisi lebih cepat ke dlm badan)
• Boleh juga dicampur di dalam masakan harian utk meningkatkan serat dlm menu anda.
• Juga boleh digunakan sebagai masker. Gunakan 2-3 sudu rumpai laut yg telah dimasak & disejukkan, sapukan ke muka & leher. Biarkan selama 20minit, sehingga kering & basuh sehingga bersih dgn menggunakan air suam.
• Rumpai laut mentah yg telah direndam & dibasuh sehingga bersih boleh dimakan mentah atau dijadikan kerabu.
No comments:
Post a Comment