Pages

Sunday, July 7, 2013

Blueberry-Oreo Chilled Cheesecake



Ini dia resepi kek bufday Kashfe seperti yg dijanjikan semalam. Resepi ni diambil dr blog Pn. Hana. Tp sy telah menderhaka sikit pd resepinya..maaf ye tuan punya resepi. Sy x memarblekan kek tu, tp meletakkan blueberry filling tu setompok2 kat dlm kek. 

Sebab nya sy nak atas kek tersebut putih suci. Abah Kashfe nak suruh buat cap tangan Kashfe atas kek tu..tp faham2 la bila org yg x penah mendeco kek, tetiba nak melukis atas kek..memang horror la kejadian nya..huhuu. 

Pd mulanya tapak tangan tersebut agak cantik siap di pipe kalerpul piping jelly, tp rupanya dia bleh mengalir sendri..tapak tangan tu dah jd mcm sutun kurita la plak. So, langkah pencegahan nya, sy taburkan oreo crushed di atas kek utk menutup kecacatan yg terjadi.

Tp jangan pandang pd rupa ya..ciskek ini sangat sedap rasanya. Abah Kashfe yg susah nk puji pun kata ciskek ni sangat menarik. Pasti x menyesal kalau cuba. Selamat mencuba yeee ;)


Blueberry Marble Cheesecake

Bahan-bahan

Untuk base (jika suke biskut byk, leh gandakan base nih)
  • 80g biskut merie or etc - sy guna oreo
  • 50g butter - cairkan
Untuk Cheesecake
  • 250g cream cheese
  • 200g whipping cream
  • 150g yogurt plain
  • 90g gula - leh add
  • 15g gelatin
  • 60ml air panas
  • 50g buah blueberry tin - sy guna blueberry filling
  • 25ml syrup blueberry - yg ni pun sy xletak
Cara-cara
  • Hancurkan biskut sehingga menjadi serbuk. Sediakan loyang springform 18cm. Alas loyang dengan plastik wrap atau kertas minyak supaya senang nak keluarkan.
  • Tuang mentega ke dalam biskut. Kacau rata. Tuang ke dalam loyang dan padat2kan. Simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya 30min-sejam.
  • Bancuh gelatin dengan air panas. Kacau sehingga gelatin larut. Suamkan. (atau boleh juga kaedah double boiler utk satukan gelatin nih agar tidak berbiji2)
  • Pukul cream cheese dan gula hingga gula hancur dan nampak gebu. Masukkan yogurt dan juga whipping cream. Pukul lagi hingga sebati. Masukkan gelatin dan pukul lagi hingga rata.
  • Gunakan spatula, masukkan buah blueberry dan juga syrup. Tak perlu kacau sebati sebab inginkan hasil seperti marble. Tuang ke dalam loyang biskut tadi. Dan sejukkan semula di dalam peti ais lebih kurang 2-3jam.
  • Potong dan hidangkan.


No comments:

Post a Comment