Pages

Thursday, July 25, 2013

Biskut Belasah @ Snow Crunchy

Biskut raya??? Baru separuh puasa dah buat semekut raya??ish ish ish.. Sebenarnya ini bukanlah semekut raya pun, biskut ni sy buat utk kudap-kudapan & sebab nak membalas bekas kawan. 

Nape namanya biskut belasah, sebenarnya sis sy yg bg nama tu..dia ada byk stock putih telur, jd sbb xtau nk buat apa, so tercipta la biskut ni. Parents sy suka sgt, termasuklah enche asben juga. Jd sy pun terpaksa la membelasah gak semekut ni..huhuu

Rupanya kat Johor, ada wujud semekut ni..nama dia Snow Crunchy. X kisah la apa pun namanya, yg penting ianya sgt tedapppp. Mkn seketul pasti nak lg & lg. Nak membuat nya pun tersangat la mudah, budak darjah 3 pun bleh buat. Cakap banyak pun x guna kan, jom kita tengok resepi nya..selamat mencuba ya ;)


Biskut Belasah
by: AnimIsmail

Bahan-bahannya
4 biji putih telur
100g gula kastor (boleh kurangkan kalau x suka manis)
1-2tsp esen vanilla
10g tepung jagung*
130g cornflakes*
120g chocolate chips*
60g almond sliced*
60g sunflower seed*

Cara-caranya
1. Pukul putih telur hingga kembang. Masukkan gula sedikit2 hingga habis.
2. Pukul sehingga kental (bila terbalikkan mangkuk, putih telur tidak jatuh.
3. Masukkan esen vanilla & pukul sebentar hingga sebati.
4. Di dalam satu bekas, gaulkan bahan2 yg bertanda (*).
5. Kemudian masukkan ke dalam adunan meringue tadi, kaup balik kan sehingga sebati.
6. Sudukan ke dalam papercup @ terus di atas try yg telah di alas dgn baking paper.
7. Bakar pada suhu 140'C selama 30-35 minit (atau sehingga kekuningan).


No comments:

Post a Comment