Thursday, July 10, 2014

Cendawan Kukur @ Kulat Sisir Tumis Pedas

1 comments
Assalamualaikum & Salam Ramadhan. 


Bersahur apa pg ni? Pd sy menu utk sahur la yg paling susah utk difikirkan..sebab time tu dah la mengantuk, tidak berselera & masih kekenyangan. Kalau time berbuka, buat apa pun semuanya sedap, sbb tengah lapar kan..hehehe. Cendawan kukur ni sy terjumpa masa pergi pasar sayur haritu..bkn selalu ada pun, maybe sy bernasib baik haritu. 

Pd mulanya, sy nak buat masak lemak pucuk manis bersama cendawan kukur.. Tp ada plak request nak masak pucuk manis bersama labu kuning. So  cendawan yg dah direndam ni terpaksa la sy pikirkn masakan yg seswai. Apa lg, menggugel la cari resipi..kebanyakkan nya semua resipi masak lemak, hingga lah terjumpa resipi dr CMG. Rupa masakan ni mmg kurang menarik, tp melihat kpd bahan yg digunakan sy tau bahawa resipi ni pasti da bommm.

Utk membuat lebih umphhhh, sy gandakan jumlah cili padi nya..huhuhu. Tak sangka ia mendapat sambutan hangat. Dgn sekejapan telah licin cendawan ni, diorg kata "pedasss, tp sedappp". Wahhhh, kembang plak montot yg mmg dah sedia kembang ni..hahahah. Terima kasih CMG, atas resipi yg mabeles ni. 


Cendawan Kukur Tumis Pedas
Oleh: CMG

Bahan-bahannya:
2 cawan cendawan terkukur @ kulat sisir yang kering, direndam hingga kembang
15 - 20 biji cili padi hijau, hiris halus
1 biji bawang besar, hiris
4 ulas bawang putih, diketuk
1 genggam ikan bilis kembong, dibersihkan dan direndam
1 inci belacan, dilarutkan dengan 1/4 cawan air
Garam dan gula secukup rasa
Secubit serbuk perasa
Cara membuatnya:
  1. Cendawan dicuci kemudian perah hingga kering. Tumbuk sedikit tapi jangan sampai hancur, hanya dimemar2kan sahaja (atau tumbuk2 manja....errrr....tau tumbuk2 manja tu macam mana?..tumbuk selow2 leerrr....grrrrrr)...Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih dan cili padi hijau yang dihiris hingga harum dan bawang layu. Masukkan ikan bilis kembong (toskan airnya), kacau dan tambah bancuhan belacan. Kacau rata dan masak sekejap. 
  3. Masukkan cendawan terkukur dan gaul rata. Tuang sedikit air dan masak hingga cendawan da ikan bilis kembong lembut. Tambah garam secukup rasa, sedikit gula dan serbuk perasa (jika suka). Masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan panas bersama nasi dan ikan goreng.....boleh pengsannn!!!...
CATATAN MAT GEBU :- Cili padi anda boleh ganti dengan cili hijau biasa atau boleh gabungkan cilu padi dengan cili hijau. Banyak mana cili yang anda guna bergantung pada tahap kepedasan, boleh dikurang atau dilebihkan. Kalau masukkan sebatang serai dalam masakan ini pun boleh, ketuk2 sedikit dan masukkan masa anda menumis bawang tadi.... Selamat mencuba..


Monday, July 7, 2014

Kashfe is 2

1 comments
Assalamualaikum & Salam Ramadhan kepada semua umat Islam..

Agak lama jugak sy cuti berblog ni..pd awalnya sebab sy pulang ke kampung halaman. Kalau dah blk ke Malaya tu, semestinya sibuk sentiasa..penuh dgn aktiviti ke sana ke mari. Ingatkan blk dr bercuti baru dah update..sekalinya, phone plak problem..sehinggalah ke hari ini. Belum ada rezeki lg nak beli phone baru, lgpun phone ni masih boleh digunakan..cuma ada sedikit masalah teknikal.

Harini sy gagahkan juga utk update sebab 06/07 adalah hari yg istimewa buat kami, iaitu hari ulangtahun Muhammad Kashfe yg ke-2. Cepat sungguh masa berlalu, rasa mcm baru lg melahirkan awk syg..fobianya pun tak hilang lg..hehee. Hadiah dr mak kita postponed dulu ya, sebab masih belum jumpa yg betul2 sesuai. Oleh sebab, awk terlalu taksub dgn ikan, so mak buatkan kek ikan utk awk..harapnya awk nampak yg ia adalah seekor ikan..hahahaa

Setiap masa mak mendoakan hanya yg terbaik utk diri awk..dikurniakan umur yg panjang, kesihatan yg baik, rezeki yg murah, kebahagiaan dunia & akhirat, menjadi anak yg soleh & segalanya yg baik2 belaka hanya utk awk, Muhammad Kashfe. Mak syg awk selamanya..😘
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

a N i M Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template