Monday, March 31, 2014

Kuih Cara Berlauk

0 comments
Assalamualaikum


Ini adalah kuih wajib ada di bulan Ramadhan. Kalau pegi bazar Ramadhan mesti beli kuih ni. Acuan kuih ni dah beli hampir setahun lepas..asik guna yg bentuk belimbing je utk buat cara manis. Cara berlauk ni malas sikit sebab agak renyah n bahan2 tabur dia pun banyak sangat. Tp oleh sebab dah teringin & tak ada org jual skang ni, terpaksa la dibuat sendri. 

Resipi ni sy ambil dr blog yatie sebab tergoda dgn kejadian kuih cara beliau. Cuma saya tak letak bawang goreng sebab sy tak suka. Ada yg sy taburkan cheddar cheese di atasnya. Konon nya nak bg lebih sedap..dan memang ianya sedap, cuma setelah mkn muncul rasa bersalah sebab dah menternak lemak di awal pagi..hehehee.

Kalau buat sendiri, sukahati kita la nak letak inti nya sebanyak mana kan..yg penting bila mkn tu mmg penuh dgn inti, baru la sedap. Owh ya, utk acuan yg 1st time digunakan @ yg melekat..sebelum masak tu, panaskan acuan tersebut bersama minyak yg banyak. Bila dah panas boleh la tuang keluar semula minyak tersebut, insyaAllah kuih cara tidak melekat. Sy dah cuba & terbukti berkesan. 


Kuih Cara Berlauk
Oleh: Yatie

BAHAN UNTUK INTI 

  • 200 gm daging kisar
  • 2 sudu besar rempah kari daging ( bancuh dgn sedikit air )
  • 2 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar udang kering
  • Sedikit daun bawang/sup di racik2 dan lada merah di potong serong
  • Garam dan sedikit gula
BAHAN UNTUK ADUNAN TEPUNG:
  • 2 cawan tepung gandum
  • 3 1/2 cawan santan sederhana pekat
  • 1 biji telur
  • Pewarna kuning
  • Sedikit garam
CARA-CARA MENYEDIAKAN INTI
  1. Blend atau tumbuk bwng putih dan bwng merah sehingga lumat. Tumbuk udang kering sekadar hancur sedikit je.
  2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bhn yg di tumbuk, masukkan rempah kari yg di bancuh dngn sedikit air dan tumis hingga naik minyak.
  3. Masukkan daging kisar. Tambah sedikit air jika perlu dan masak hingga daging empuk.
  4. Masukkan garam dan sedikit gula. Kacau hingga sebati dan kering.
  5. Setelah siap...angkat dan ketepikan dulu.
UNTUK MENYEDIAKAN ADUNAN TEPUNG
  1. Pukul telur + garam.Masukkan tepung dan santan berselang-seli. Kacau hingga rata.
  2. Kalau berketul2, terpaksalah di tapis dahulu adunan ini. Titikkan sedikit pewarna.
  3. Saya gunakan blender je, lagi senang.
CARA MEMASAK KUIH
  1. Panaskan acuan kuih cara. Sapukan sedikit minyak.
  2. Tuang adunan 3/4 penuh sahaja.
  3. Masukkan satu sudu inti daging dan letakkan sepotong lada merah dan taburkan daun sup dan daun bwng.
  4. Tutup gunakan tutup periuk selama 4 minit atau sehingga kuih masak.Keluarkan dari acuan dan bolehlah dihidangkan.

Saturday, March 29, 2014

Cucur Udang Geragau

0 comments
Kat sini dlm setahun mesti ada musim udang geragau ni. Tp org cni panggil udang ni bubuk..bukan bubuk yg dlm beras tu tau.hehee. Bila tiba musim getagau ni, org2 kampung pun mula la sibuk membuat belacan, cencalok & juga dikeringkan utk disimpan & dijual. Harga nya pun tersangat murah. Paling best nya udang ni sgt segar..naik je dr laut trus boleh beli. Jeles tak?? Hahaha

Kebiasaannya sy akan guna udang geragau ni utk membuat jemput2 @ cucur. Tp dgn menggunakan tepung yg sedikit, hanya utk bg lekat je. Sy campurkan macam2 dlm cucur tu..jagung, carrot, tomato, cili potong, bwg yg didadu & daun sup. Kalau tambah tomato & taugeh pun sedap jugak..terpulang citarasa masing2. 

Sedap nya bukan kepalang..bayangkan udang segar yg sgt manis rasanya, ditambah dgn pelbagai bahan lain..ermmm. Tak tau nak cite camne. Apa yg best bila tergigit sayur2 yg terdapat dlm tu..mcm2 rasa ada. Geragau yg segar ni 10x ganda lebih sedap dr yg kering.. Teringin tak? Teringin tak?? Hahaha. Sila jgn mengidam ye..



Cucur @ Jemput-jemput Geragau
Oleh: Anim Ismail

Bahan-bahannya:

1 cawan tepung gandum.
2 cawan udang geragau segar - dibersihkan
1/2 sk baking powder
1/4 sk serbuk kunyit
5 sb jagung krim
1 biji telur
1 biji bawang besar - didadu
1 biji tomato - didadu
1/2 batang lobak merah - didadu
1 biji cili merah - dihiris
Daun sup - dihiris 
Taugeh - sy tiada stok
Kuchai - sy tiada stok
Serbuk lada putih
Garam secukup rasa
Minyak utk menggoreng
Air mengikut keperluan

Cara-caranya:

1. Panaskan minyak di dalam kuali.
2. Gaul sebati tepung, baking powder & serbuk kunyit.
3. Masukkan udang, telur & kesemua sayur-sayuran tersebut. 
4. Gaul sebati & tambah air sedikit2 mengikut kesesuaian. Pastikan adunan tidak terlalu cair ya.
5. Masukkan garam & serbuk lada putih. Gaul sebati.
6. Goreng hingga warna keemasan & garing. Angkat & toskan minyak yg berlebihan.
7. Boleh dihidangkan bersama sos cili @ kuah kacang. Selamat mencuba ;)


Friday, March 28, 2014

Ayam Pongteh

0 comments
Ayam Pongteh..resipi lebih kurang cinta pandang pertama la.huhuu. Sebenarnya sy teringin nak cuba buat ayam pongteh ni bila ternampak chef wan buat dlm afc. Dr segi rupa nya tersangat la menarik & menggoda (bkn chef wan tau, tp menu itu). Lgpun dah bosan dgn ayam masak yg sama je..sesekali nak jugak cuba resipi baru kan. Yg lg best nya, lauk ni skali dgn sayur..itu maknanya sy dah tak perlu masak sayur..yeayyy

Resipi dia sy copy sebijik yg chef wan buat. Nampak resipi nya mcm panjang n susah kan..tp sebenarnya senang je. Semua main campak2. Sayur tu plak sukati la nak letak sayur apa pun, jgn letak petai sudah..hahaha. Sy tambah carrot utk bg kaler sket pd lauk ni.Rasa dia plak lebih kurang mcm ayam masak kicap, tp dia lain sikit..ada rasa sedikit lemak2 maybe dr taucu kot. Enche somi pun suka lauk ni..lebih menarik bila mkn bersama nasi panas. Korang patut cuba..

* Sori sebab malas nak translate.. huhuu



Ayam Pongteh
By: Chef Wan

Ingredients: 

1 kg / 2 pounds / 3 oz Chicken, cleaned and cut into pieces 
¾ cup / 6 fl oz Vegetable Oil 
30 Shallots (Red Onion), well pounded 
15 Garlic cloves, peeled and well pounded 
¼ cup / 1 oz fermented Soy Bean Paste (Taucu or Tao-cheo), pounded 
2 Tbsp / 1 fl oz Light Soy Sauce(Salty Soy Sauce, Kicap Cair) 
2 tsp Dark Soy Sauce (Kicap Pekat) 
2 cm / 1 inch Ginger, sliced 
4 Cloves 
2 Star Anise 
10 dried Black ShitakeMushrooms, soaked in hot water until soft 
3 Potatoes, peeled and quartered 
3 cups / 24 fl oz water 
2 Red Chilies sliced 
2 Green Chilies sliced 
2 Tbsp / 1 fl oz sugar 
1 tsp grounded Pepper 
Coriander (Cilantro, Chinese Parsley or Ketumbar) for garnish


Method:

Heat oil in casserole dish, sauté the Shallots, Garlic till fragrant. 

Add in Star Anise, Cloves and Ginger, and mix them well.

Add in Chicken and mix them well. 

Add in Dark Soy Sauce, Light Soy Sauce, and fermented Soy Bean Paste (Taucu or Tao-cheo). Add in water, Mushrooms, Potatoes and Coriander Leaves; add sugar and pepper to taste. Mix well and stew chicken for half an hour. 

Add in Red and Green Chilies, sugar and pepper and once again bring to boil. Lower the heat and simmer for a further 20-25 minutes or till Chicken is tender and gravy is thick.

Garnish with Coriander Leaves and serve. 





Thursday, March 27, 2014

Karipap Pusing Sardin

0 comments

Setelah sekian lama rasa rindu pulak nak buat karipap. Masa peknen dulu tiap ari meng'karipap'..sehari sampai 200bijik. Tp time tu ada asisten yg tlg..dlm masa sejam je dah siap 200bijik. Itu masa zaman kegemilangan karipap la..skang tidak lg. Ini pun tetiba je mood nak meng'karipap dtg..tp teringin nk mkn karipap pusing, sebab tak pernah buat sebelum ni. Misi mencari resipi pun dijalankan.

Skang ni kalau nk search resipi, sy search dr google image..peluk kan? Sebab sy suka tgk pic yg santekk. Terus terpikat nak cuba..ntah apa2 ntah. Sedangkan byk resipi yg menarik & sedap tp tak bergambar @ gambar kurang menarik. Tp tak selalu la mcm tu. bila dah terlalu banyak pilihan baru sy buat mcm tu. Kali ni sy amik resipi dr Shiela SpiceJourney..pic dia mmg terbaekk la, & lg 1, ramai yg dah cuba dahn puji resipi ni.

Nak buat karipap pusing ni tak la semudah membuat karipap biasa. Dia ni cerewet sket, byk step yg perlu di buat. Tp semua kerja keras tu berbaloi sbb rasanya sgt lezattt. Ditambah pula dgn inti sardin..lg lg bertambah sedap la. Kalau ada yg tak mkn sardin boleh juga ditukar dgn inti karipap biasa yg menggunakan kentang @ keledek. Resipi ni menghasilkan pastry yg sgt flakey & tidak terlalu berminyak. Seswai utk org yg nak diet mcm sy..ahaksss


Karipap Pusing Sardin
Oleh: SpicesJourney

Inti Sardin : 
1 tin Sardine/Mackerel size sederhana
2 biji Bawang Besar *
2 ulas Bawang Putih *
1/2 inci Halia *
6-8 tangkai Cilipadi *
3 sudu besar Cili Mesin
1 sudu besar Jus Lemon/Limau
Sedikit Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa 

Cara-caranya:
1. Hiris nipis semua bahan bertanda (*). 
2. Panaskan minyak untuk menumis. 3. Tumiskan semua bahan yang dihiris tadi hingga kekuningan dan naik bau. 
4. Masukkan cili mesin dan sedikit garam dulu dan goreng dengan api perlahan hingga cili betul betul garing dan hilang bau cili. 
5. Kemudian masukkan sardin bersama sosnya sekali dan hancurkan. Masak sambal hingga kering. 
6. Masukkan garam secukup rasa dan jus lemon/limau. Kacau rata hingga kering dan bolehlah diangkat. 7. Sejukkan betul betul dulu inti sebelum dimasukkan kedalam doh karipap.

Bahan doh A :
1 cawan Tepung Gandum
1 sudu besar Tepung Jagung
2 sudu besar Veg Shortening
2 sudu besar Margerin

Bahan doh B :
2 cawan Tepung Gandum
1/4 cawan Minyak Jagung
1 sudu kecil Garam atau secukup rasa
1/2 cawan Air ~~ Anggaran

CARA MEMBUATNYA :
1. Satukan semua bahan untuk doh A. 2. Gaul hingga sebati dan boleh dikepal atau dibulatkan. 
3. Kemudian dibahagikan kepada 4 bahagian dan dibentukkan menjadi bulat. Ketepikan.
4. Untuk doh B, panaskan minyak dan tuangkan ke dalam mangkuk yang berisi tepung. Buat satu kawasan lekuk di tengah tepung tu untuk menuangkan minyak panas. 
5. Gaul rata dengan senduk atau sudu dulu (awas minyak PANAS) sehingga menjadi seperti serbuk roti. 6. Bancuhkan garam bersama air dan tuangkan ke dalam tepung dan minyak tadi sedikit demi sedikit sambil menguli. Uli hingga sebati dan agak tidak melekat di tangan. 
7. Kemudian doh itu dibahagikan kepada 4 bahagian yang dibulatkan juga.
8. Gelekkan 1 bahagian doh B yang telah kita bahagikan tadi dan dan masukkan pula 1 bahagian dari doh A pula. 
9. Bungkuskan menjadi bulat dan ketepikan. Ulangi untuk doh doh seterusnya. Rujuk gambar di blog Shiela utk gambaran yg jelas ye.
10. Doh yang telah dibungkus dan disatukan tadi, digelek agak sederhana, tak tebal sangat dan tak nipis sangat. Kemudian digulung dan digelekkan lagi sekali di atasnya. Sama juga macam tadi, sederhana ketebalannya dan digulung lagi. Ulangi untuk doh seterusnya.
11. Selepas proses ini direhatkan sebentar dalam 10-15 minit gulungan gulungan doh supaya dia agak mesra dan lembut.
12. Selepas itu, ambil gulungan doh tadi dan dipotong kepada 6 bahagian. Gelekkan jangan terlalu nipis dan tidak terlalu tebal yer.. Isikan inti secukupnya, juga jangan penuh sangat takut pecah lapisan tu nanti. 
13. Kemudian boleh lah panas kan minyak dan goreng. Sedia utk dinikmati.


Wednesday, March 26, 2014

Sandwich Loaf

0 comments
Bila lama dah tak meroti mula la rindu dgn bau roti yg baru masak. Yg paling best dpt mkn roti panas2..sangat la nikmat nya. Yg ni bkn Hokkaido bread ya..rupa mungkin sama, tp rasanya lain. Resipi ni sy ambil dr buku Magic Bread, Alex Goh. Semua roti dlm buku ni menggunakan 'gelatinized dough'. Dlm kepala sy ni kalau ada perkataan gelatin tu mesti la lembut2 kenyal kan. 

Cuma kaedah ini makan masa yg agak lama nak dibuat, sebabnya 'gelatinized dough' tu perlu disimpan dulu paling kurang 12jam. Lps tu barulah boleh digunakan..pd pendapat sy, dough tersebut la yg membuatkan roti tersebut lebih kenyal & lembut, tp tak tahu la samada berul ke tidak teori sy ni..huhuhu. Sy sengaja buat roti ni dlm pullman tin supaya bentuknya jd segiempat sama. Kalau nk buat dlm loaf pan biasa pun boleh juga.

Yg paling sy suka, roti ni kekal lembut walaupun telah masuk hari kedua. Pd hari ketiga dah tak berapa nak lembut kecuali kalau di kukus. Sy suka kukus roti yg sudah agak keras sebab nanti dia akan jd sama seperti baru di masak. Rasa dia pula, 95% hampir sama dgn roti gardenia. Haaa, menarik kan..lps ni tak perlu la beli roti lg. Roti ini juga sihat kerana tidak mengandungi bahan kimia..makanlah tanpa rasa risau ye..hehee


Sandwich Bread
By: Alex Goh

Ingredients:
(A)
150g bread flour
105g boiling water

(B)
450g bread flour
20g milk powder
45g sugar
10g salt
9g instant yeast

(C)
285g cold water
120g overnight sponge dough (refer below)

(D)
60g butter

Overnight Sponge Dough
100g bread flour
60g water (room temperature)
1/4 tsp instant yeast

*mix water and yeast untill well-blanded. Add in flour and mix to form dough. Let it proof for 30minutes. Wrap it up and refrigerate for overnight,

Method:

1. Add the boiling water from A into flour, mix until well-blended to form dough. Cover & set aside to cool. Keep it into refrigerator for at least 12 hours. 

2. Mix B until well-blended. Add in C and knead to form rough dough. Add in A & knead until well-blended.

3. Add in D & knead to form elastic dough. Let it proof for 60 minutes.

4. Divide the dough into 6 equal pieces & mould it round. Let it rest for 10 minutes.

5. Flatten the dough & roll it up like swiss roll. Let rest for 10 minutes. Repeat this process 1 more time & place 3 pieces of dough into a greased sandwich loaf tin (size: 20 x 11 x 11 cm).

6. Let it proof for 50-60 minutes or until 80% full. Cover with lid. 

7. Bake at 220'C for 35 minutes. Remove from tin immediately when it is baked. 


Monday, March 24, 2014

Coconut Jelly @ Kelapa Jelly

0 comments
Assalamualaikum semua..

Rindu sungguh rasa pd blog ni walaupun baru 2,3 hari tak update. Macam tak cukup masa je skang ni, ada 1 mlm tu sampai tak tido menyiapkan order customer..huhuu. Org amatur la katakan..masih terkial-kial lg nak buat keje. Konon aritu kata nak update tiap ari, itu semua poyo..hahaha. mohon ampun ye, sy cuma manusia biasa yg pelupa & tak lepas dr buat silap. K lah, jom kita tgk resipi arini.

Sebenarnya tak plan pun nak buat jelly kelapa ni. Tp petang tu tetiba je enche somi ambil kelapa muda..ambil 2 biji pertama agak tua, lps tu ambil lg 3 biji..gigih sungguh dia nak mkn jelly kelapa..hahahha. Sebenarnya nak membuat jelly kelapa ni tersangat lah mudah..as easy as 123. Sy kurang suka yg serbuk instant tu sebab dia ada bau yg agak pelik. nasib la jumpa resipi ni.

Resipi ni sy ambil dr blog Kak Nor..tergoda dgn jelly kelapa kak nor & resipi yg simple. Hasilnya sangat sedap, tak terlalu keras & tak terlalu lembik..sedang2 saja. Sekejap je licin. Nyaris2 je dpt amik pic ni, sebelum selamat masuk ke peyut kami..hehehe. Kashfe pun suka, bapak Kashfe lg la suka. Yg teringin sampai sentap tgk pic kat fb & instagram aritu boleh la salin resipi kat bwh ni n try buat ye..hikhik



Jelly Kelapa
Oleh: Kak Nor

Bahan-bahannya:
1 paket agar2 serbuk (10gm)
2.6 liter air kelapa ~ k.nor guna air dr 3 bj kelapa muda
isi kelapa muda
11 sudu besar gula ~ terpulang pd citarasa masing2
3 helai daun pandan

Cara-caranya:
Masukkan air kelapa muda, serbuk agar2, gula dan daun pandan ke dalam periuk.
Masaklah hingga mendidih dan masukkan isi kelapa muda.
Padamkan api.
Biarkan sejuk sedikit dan boleh lah dimasukkan kedalam bekas yg disukai.
Sejukkan dlm peti ais dan bila dah sejuk bolehlah dimakan.

# sekiranya air kelapa muda tidak mencukupi, bolehlah ditambah dgn air biasa untuk mencukupkan sukatan 2.6 liter.






Tuesday, March 18, 2014

Seafood Pizza with Sausage Stuffed Crust

0 comments

Haritu teringin makan pizza. Tp sy tak berapa suka Pizza Hut..pd sy Dominos lebih menarik, lebih sedap, lebih lembut & lebih banyak topping berbanding Pizza Hut (maaf ye peminat2 PH). Oleh yg demikian, rasanya lebih baik kalau sy buat pizza sendri..boleh sy olah sesedap rasa. Lgpun sy dah nak balik bercuti lg 2 hari, lebih baik habiskan stok barang2 yg ada. Nanti kalau rosak syg je.

Pizza kali ni sy menggunakan resipi dr CMG..sy berminat sebab doh yg terhasil cukup2 utk buat sebijik pizza. Dan juga, di dlm doh nya diletakkan chopped garlic serta oregano. Pasti sangat menarik hasilnya. Oleh sebab topping nya dah terlampau banyak, jd sosej sy gunakan utk membuat stuffed crust. Sy letak sosej di tepi bersama sedikit cheddar n balut kan. Agak susah nak terangkan, harap korang paham ye. 

Utk sos dia pulak, sy campurkan pelbagai jenis sos..kebiasaan nya sy menggunakan sos spaghetti, tp harini kehabisan stok. So kita hamtam je la apa yg ada ya. Topping nya pun korang boleh letak sesuka hati. Jgn sampai melimpah dah la..hehehe. Tertanya pizza homemade lebih sedap dr Dominos. Dgn bau yg semerbak seantero rumah, doh yg sgt lembut & gebu serta wangi & limpahan topping serta keju yg meriah, memang berbaloi utk buat sendri. Ok, cukup iklan pizza buat kali ni..hehehe. Sila berterima kasih pd CMG atas resipi doh nya yg sgt menarik ya.



Seafood Pizza with Sausage Stuffed Crust
Oleh: CMG
Olahan: Anim Ismail

Bahan Doh:-
250 g tepung roti (high protein flour)
130 ml air
1/2 camca teh garam
1/2 camca besar gula
1 camca teh yis (instant yeast)
1 camca besar madu
1 camca besar lemak sayur (shortening)
2 camca besar minyak zaitun
2 ulas bawang putih, cincang halus
1 camca teh oregano kering

Bahan sos:
5 tbsp sos cili
3 tbsp sos lada hitam
3 tbsp sos barbeque
1 tbsp sos tomato
* campur sebati semua sos

Bahan topping:
8 barang sosej - dipotong
20 ekor udang basah - sy perap dahulu
6 batang crabstik - dipotong
6 biji cendawan butang - dihiris
1 biji bawang besar - dihiris bulat
1 biji capsicum - dipotong bulat
Parutan keju mozarella & cheddar secukupnya

Cara-caranya:

Untuk doh: 
1. Ayak tepung dalam satu bekas, satukan yis segera, garam, gula, oregano kering dan cincangan bawang putih. Gaul hingga rata. 
2. Tuang madu dan minyak zaitun, gaul hingga sebati dalam tepung. Curah air sedikit demi sedikit sambil terus menguli hingga menjadi doh. 
3. Kemudian campurkan lemak sayur bersama doh dan terus menguli hingga adunan bersatu dengan lemak sayur dan mendapat doh yang lembut, licin dan anjal. 
4. Bulat2kan doh dan masukkan ke dalam bekas yang telah disapu mentega. Tutup dengan plastic cling dan biar 1 jam atau hingga naik sekali ganda.

Kaedah lain: Masukkan semua bahan dalam breadmaker dan pilih setting untuk doh. Tekan dan biar hingga siap.

Untuk pizza: 
1. Keluarkan doh, uli 5 minit dan letakkan doh atas dulang pizza yang telah dilenser dengan sedikit mentega. Tekan2 dgn hujung jari sehingga doh memenuhi dulang tadi. 
2. Biar doh tebal sedikit di bahagian bibir dulang. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 5 minit. (Sy letakkan sosej & sedikit cheddar cheese di bibir nya & gulungkn utk menjadi stuffed crust)
3. Keluarkan dari oven dan sapu dengan sos, susun udang & crabstick, capsicum, cendawan & bawang. Akhir sekali baru tabur keju hingga rata.
4.  Turunkan suhu 180C dan bakar lagi 15 - 20 minit. Hidangkan panas2 bersama cili sos/tomato atau sos kegemaran.



Monday, March 17, 2014

Chiffon Markisa @ Passion Fruit Chiffon

0 comments
Assalamualaikum 


Dah lama tak menyiffon ni kan..sebenarnya yg ni sy buat beberapa bulan lepas (baru sampai Q nak di publish..teruk sungguh tuan blog ni kan.huhuu). Impian utk buat chiffon markisa ni dah lama, sejak tahun lepas lg..tp markisa nya ndak ketemu. Jdnya, blk bln 12 aritu sy telah membawa sedozen markisa bersama..gigih kan. Memang teringin sgt, mengalahkan org mengidam ni..hahaha

Utk resipi ni, sy gantikan air tersebut dgn jus markisa utk meng'umphh' kan lg rasanya..dan ternyata ianya sgt berbaloi. Terasa masam2 manis dlm setiap gigitan. Tp apa yg sy paling suka bila tergigit biji2 markisa yg berselerak di dlm kek..tedappp nya. Terus rasa teringin nk buat lg. Apakan daya buah markisanya tiada. InsyaAllah tak lama lg dpt la mkn, sebab pokoknya dah berbunga. InsyaAllah nanti akan lebih banyak resipi markisa yg muncul..hehee. Tungguuuu...


Passion Fruit Chiffon Cake
By: Angel

Ingredients:
(A)
4 egg yolk
50g castor sugar (I used 20g)
(B)
50g vegetable oil 
55g passionfruit pulp (slightly more than one fruit)
20g water
¼ tsp salt
(C)
100g low protein flour (I used normal plain flour)
½ tsp baking powder
(D)
4 egg white
100g castor sugar (I used 90g)
1/8 tsp cream of tartar 

Method:
1) Whisk egg yolk and sugar in (A) till sugar dissolved. Add (B) and mix well. 
2) Sift in (C) and mix till a smooth and uniform batter is formed. Set aside.
3) Whisk egg white till frothy, Add 1/3 of sugar and cream of tartar in (D). Continue to beat and add remaining sugar in 2 sessions and beat till stiff peak (original recipe is to beat whites till soft peak then add sugar/cream of tartar at one go). 
4) Fold in 1/3 of the meringue to egg yolk mixture, fold till just incorporated. Repeat the same for the remaining meringue.
5) Pour batter into 20cm tube pan, bang it on tabletop twice to release air bubbles. Bake in preheated oven at 170C for about 40-45 mins. Invert the cake immediately once taken out from the oven. Cool completely before removing from mould. 

Note:
1) Use egg of net weight 60g each (without shell). 
2) Cream of tartar can be replaced by ½ tsp lemon juice or vinegar. 
3) I think 20g water in (B) can be replaced by passionfruit juice to boost the passionfruit flavour. 




RIP William Ak Siong

1 comments

"Setiap yg bernyawa pasti akan merasai mati" (Surah Al-Ankabut : 57)

Sedeyyy.. RIP William Ak Siong

Saturday, March 15, 2014

Kacang Phool II

0 comments
Assalamualaikum semua..


Sebenarnya dah lama sy teringin nk mkn kacang phool bersama roti yg tedappp. Maklumlah skang kan dah terer buat roti (prasan sungguh la) huhuhu. Dulu sis sy selalu buat kacang phool ni. Kami sefamily sgt suka, walaupun kami bukan org johor..hehee. Ingatkan kacang foul ni tak wujud di Labuan, tp sy terjumpa kat 1 kedai runcit ni..punya la eksaited, terus amik 3 tin (tamak kan). Padahal sy masak guna setin je utk mkn bertiga.

Resipi kacang phool ni ada macam2 version. Yg sy buat ni resipi yg sis sy selalu guna..dia amik dr ex-ofismate dia. Sy sendri pun kurang pasti resipi yg originalnya bagaimana. Pd tekak sy, resipi ni sudah sgt lazat. Nak membuatnya pun tak susah mana. & yg pasti ia sangat mengenyangkan. Biasanya kacang phool ni kita mkn bersama telur mata, bawang & cili hijau yg di dadu, serta perahan limau kasturi.. & tak lupa roti yg disapu butter n di bakar sedikit. 

Bila digaul sebati semuanya  & di cicah bersama roti, rasanya seperti meletup2 di dlm mulut..huhuhu(terguna ayat papa joe la plak). Kepada yg tak pernah cuba tu, sila lah cuba ya..pasti tak menyesal. Owh ya, kalau tak jumpa foul beans tu, bleh juga digantikan dgn chic peas. Cuma mungkin rasanya agak lain sedikit.  Owh ya, utk kali ni sy hidangkan bersama hokkaido milky toast. Tp kalau guna roti biasa pun boleh..apa yg ada kita belasah je..hahaha



Kacang Phool

By: Kak Yani KG

Ingredients:
1 medium onion
5 cloves garlic
2 inches ginger, pound all this ingredients.
2 tbsp rempah Khurma Adabi
2 tbsp rempah Beryani
About 4 cans of beans in salted water, I used kidney bean, chic peas, green peas and baked beans. - sy guna foul bean & chic peas
1 tbsp oil
2 tbsp ghee
300g minced meat

Method:
1. Heat oil, sautee onion, ginger, garlic paste till fragrant.
2.Add the beryani and khurma spices that you have mixed into a paste, fry until fragrant.
3. Add the minced beef, fry until all the juices dried up.
4.Add all the beans together with water.
5.Add salt to taste, let simmer, and remove from fire.

Best served with bread, sunny side up, fresh lemon juice, sliced green chillies and melted ghee





Friday, March 14, 2014

Ayam Kung Pao / Kungpao Chicken

0 comments
Assalamualaikum semua..

Apa khabar harini? Semoga sihat sentiasa. Maklumla, hari skang tersangat panas..tak kira siang ke mlm. Jd, minum la banyak air masak ye..utk kekal sihat & kuat..hehehe. Harini sy masak lauk simpe je..sebab agak sibuk menyiapkan tempahan. Alhamdulillah la Kashfe tak cerewet..cuma dia hanya akan mkn bila betul2 lapar, kalau tidak hanya sesuap dua je dijamah nya. 

Lauk simple tersebut adalah, ayam kungpao..pernah dgr tak? Lauk ni rasanya lebih kepada chinese dish. Tetapi sgt sesuai dgn selera kami. Nak membuatnya juga sgt mudah & cepat. Resipi ni sy belajar dr my sis. Masa sebelum kawen dulu, selalu jugak kami buat lauk ni. Kalau ikut sis sy, apa yg ada kat dapur, semua main campak2 je. Ada skali dia buat menu pelik, udang air terjun kot namanya. Tp tak disangka rasanya sedap..hahaha. Lawak sungguh bila dikenang kembali.

Bagi sy, kalau buat lauk ni tak perlu di masak sayur lain lg..sebab semua pun telah bercampur skali. Utk kuahnya pula, bergantung pd citarasa individu samada nak kuah banjir @ pekat2 bersalut. Sedappp, rasanya pedas, manis, masam sgt membuka selera. Tambah pula bila dimkn bersama nasi panas..memang ke laut la diet..huhuu. Selamat menjamu mata.. ;)



Ayam Kung Pao
Oleh: Anim Ismail

Bahan A
600 gm ayam
tepung jagung
tepung gandum
garam
lada sulah

Bahan B

100 gm kacang gajus - goreng dan toskan 
30 gm lada kering - dipotong dlm 1.5 inchi panjang
2 biji bawang besar holland - potong baji
1 biji lada bangala hijau- potong lebar
4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
2 inci halia - ditumbuk halus
3 sb sos tiram
2 sb cili sos
1/4 cwn air
minyak utk menumis
garam secukup rasa

Cara-caranya:


1. Utk bahan A - isi ayam disalutkan sedikit garam dan tepung jagung - kemudian goreng dan toskan

2. Utk bahan B - Panaskan sedikit minyak dlm kuali.
3. Goreng lada kering & kacang gajus hingga garing, ketepikan
4. Tumis halia dan bawang putih hingga garing dan masukkan bawang besar
5. Masukkan lada bangala, sos tiram dan cili sos dan sedikit air.
6. Biarkan kering sedikit & masukkan isi ayam yg telah digoreng tadi.
7. Masukkan kacang gajus & cili kering tadi, kacau sebati dan matikan api.
8. jgn lupa perasakan dgn garam & gula. 



Tuesday, March 11, 2014

Tau Sa Piah

0 comments
Assalamualaikum.. 


Minum petang apa harini? Kalau ptg2 ni, perut penghuni rumah ni pun asyik lapar je. Jadinya, sy berada di dapur dr terbit matahari, sehinggalah timbul nya bulan..hebat kan? Nasib juga Kashfe sgt behave arini, pandai main sendiri..bg je sebiji loyang & 1 senduk kusyuk la dia main. Tambah plak abah Kashfe blk awal, mmg mak tidak dihiraukan la.

Biskut ni kegemaran enche somi..nak tak nak kena la jugak belajar buat. Asyik dia sebut suruh belajar je. Memula tu risau jugak tak jadi..ye la kan, mcm susah je nak buat pastry yg berlapis2 tu. Keje menggugel pun dimulakan. Cari punya cari sy tertarik utk cuba resipi dr Skyblue..sebabnya sy suka inti yg dia gunakan. Teringat dulu selalu beli kuih ni dlm bungkusan kertas warna putih..tp time tu tak tahu lg apa namanya. Ada yg panggil kuih bawang, kuih kacang n mcm2 nama lg la.

Jd harini, dgn bangga nya sy telah berjaya membuat tau sa piah sy sendiri. Tp sy tak jumpa kacang hijau tanpa kulit kat cni..so sy gantikan dgn inti kacang hitam. InsyaAllah nanti kalau jumpa kacang hijau tanpa kulit, sy nk repeat blk resipi ni. Terimalah version kali ni, tau sa piah berinti kacang hitam..huhuhu


Tau Sa Piah
Bahan-bahan ( 15 biji )

Doh A:
120g tepung gandum, diayak
60g shortening
Doh B:
120g tepung gandum, diayak
30g gula icing
30g shortening
60ml air


Inti:
3/4 cawan kacang hijau yang tidak berkulit (rendam selama 2-3 jam, dikukus bersama sedikit air dan dikisar halus)
3 sb minyak masak
1 sb bawang kecil yg telah dicincang
1/2 cawan gula halus (boleh ditambah atau dikurangkan)
1/2 sk garam
1 sk kulit oren yg telah dicincang


Lain:
1 biji telur (untuk sapu)
Biji bijan secukupnya (optional)
Cara-caranya:
  1. Untuk Inti:
    Masukkan gula, garam dan kacang yg telah dikisar ke dalam mangkuk besar. Gaulkan sehingga sebati dan diketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, goreng bawang kecil sehingga harum dan warna keperangan. Keluarkan bawang dan diketepikan. Masukkan kulit oren dan campuran kacang ke dalam kuali. Gorengkan kacang sambil kacau sehingga kacang itu jadi agak kering (boleh buat bebola).
  3. Matikan api. Masukkan bawang kecil tadi dan gaulkan sehingga rata. Setelah inti dah sejuk, bahagikan inti kepada 15 bebola yg sama saiz.
  4. Untuk Doh:
    Doh A dan doh B disediakan berasingan TAPI degan cara yg sama. Satukan bahan2 untuk doh, gaulkan sehingga rata dan canaikan sehingga mendapat doh yg agak lembut. Tutup doh degan kain lembab atau plastic wrap dan biarkan selama 30 minit. Bahagikan setiap doh kepada 15 bebola yg sama saiz. (15 biji doh A dan 15 biji doh B)
  5. Ambil sebiji doh B, leperkan dan letak sebiji doh A ditengah2. Balut doh A degan doh B untuk satukan doh A dan B.
  6. Canaikan doh tadi kepada saiz 15 x 3 cm (approx.), lepas itu gulungkan doh dari bahagian yg pendek. Ulang langkah ini sekali lagi.
  7. Canaikan doh kepada bentuk bulat (10 cm diameter), letak sebiji inti kacang ditengah2 dan balutkan. Ulang langkah 5 - 7 sehingga habis.
  8. Sapukan setiap tau sa piah degan telur, taburkan sedikit biji bijan diatas.
  9. Panaskan oven kepada 180degC. Bakar tau sa piah selama 20 minit atau sehingga warna kuning keemasan.


Monday, March 10, 2014

Nasi Ayam Cendawan Claypot

0 comments
Assalamualaikum semua..


Tadi sy try masak nasi dlm claypot, sebab ramai yg kata nasi dlm claypot ni sedap. So, teringin jugak nak mencubanya. Kebetulan pula sy baru je membeli sebijik claypot yg sangat comel. Sesuai utk mkn seorang, tp payah nak share2..hahaha (gelak jahat). Tp sebenarnya sy buat ni utk Kashfe, tak tahu nak bg dia mkn apa lg. Nak masaknya pun senang, sekali masak je nasi & lauk..tak payah susah2 nk pikir.

Jenuh jugak mencari resipi utk nasi claypot ni..tak tahu mana yg sesuai dgn citarasa. Akhirnya sy tertarik utk menggunakan resipi dr dapur Cheq Sue. Nampak sangat menyelerakan. Cara nak prepare pun sangat mudah. Tak sabar sungguh nak rasa nasi claypot ni. Dulu kalau pegi food court Sogo, mmg ramai sgt yg mkn nasi ni..tp time tu tak terbuka pula hati utk mencubanya. Skang baru la teringin..huhuhu

Sy olah sedikit caranya mengikut cara sy. Ayam & cendawan tersebut sy perap semalam supaya rasanya mesra & masuk ke dlm. Sy tak letak minyak bijan ye, sebab sy memang tak berapa suka bau nya. Bila dah hampir masak tu, baunya tersangat la harum semerbak. Tutup je api, lps posing sikit2 trus sy ngappp..sebab nasi ni sedap bila kita mkn semasa masih panas. Memang sgt sedap..nasi tu jd sangat berperisa serta ayam & cendawan nya juga telah menyerap bahan perapan. Kalau makan nasi sahaja pun sudah enak. Sila lah cuba masakan yg simple ni ya..


NASI AYAM CENDAWAN  CLAYPOT
Resepi : Chequ Sue

Bahan-bahannya:
1 cawan beras
1 1/2 air rebusan ayam (cheq sue ganti dengan 1/4 kiub ayam)
500gm ayam (potong kecik jer) 
1 sudu besar lada hitam (tumbuk) 
1 sudu besar kicap pekat 
5 atau lebih kuntum cendawan hitam (rendam hingga kembang dgn air panas) 
2 sudu besar sos tiram 
1 sudu besar kicap pekat manis 
Minyak untuk menumis 
2cm halia & 2 ulas garlic (tumbuk) 
Sedikit hirisan daun sup & daun bawang, bawang goreng dan sedikit minyak bijan

Cara-caranya:
1. Perap ayam dengan bawang putih, halia, kicap pekat & manis, sos tiram, lada hitam dan cendawan. 
2. Panaskan minyak dan tumis ayam yg diperap hingga masak dan tuang air bancuhan tepung jagung. 
3. Setelah pekat, perisakan dengan garam, ketepikan. (Cheq sue tumis dalam claypot dan ketepikan.)
4. Panaskan claypot, masukkan beras dan air rebusan ayam, biarkan nasi masak. Pastu perlahan kan api dan tuangkan ayam tadi kat atas nasi dan taburkan semua daun (xde daun, malas nak keluar ambil) , bawang goreng dan percikkan minyak bijan.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

a N i M Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template