Tuesday, May 20, 2014

Honeycomb Bread @ Roti Sarang Lebah


Inilah dia roti yg sangat fofular di ketika ini. Sebenarnya, sy buat ni sebab ada kwn yg request suruh buat. Bila tgk rupanya yg menggoda tu, terus eksaited nak cuba. Sy suka sebab bentuknya yg comel mcm sarang lebah & juga sebab ada sos butterscotch di atasnya. Seksi sungguh la roti ni. Resipi roti ni sungguh mudah, cuma bahan tambahan yg jarang digunakan ialah yogurt. Tiada bahan kimia & selamat dimakan. 



Roti sarang lebah ni sebenarnya mmg terkenal di kalangan org Arab. Tp version diorg diletakkan cream cheese filling & di atasnya dituang madu menggantikan butterscotch. Roti yg sy buat ini adalah hasil ciptaan sis Lydia..tiada filling diletakkan kerana saiznya yg sungguh comel. Walaupun tanpa filling, rasanya tetap sedap. Sesiapa yg rasa pasti akan tergoda. Lebih enak bila dimkn semasa baru dimasak. Dlm sekejapan boleh habis sedulang. Cuba skali, pasti nak lg.

* sos butterscotch tu kalau tuang terlebih pun takpa. Pasti tak cukup juga akhirnya..sebab ramai yg akan cicah mencicah nnt. 

Roti Sarang Lebah
Oleh: Lydia Honey

Bahan-bahannya:
DOH
2 cawan tepung gandum
1/2 Sudu teh dry yeast
1/4 Sudu teh garam
½ sudu teh baking powder
1 sudu besar gula pasir
¼ cawan plain yogurt, suhu bilik
¼ cawan minyak sun flower
1/2 cawan air suam +-

**Almond flakes, pumpkin seeds n butterscotch jika suka

Cara-caranya:
1. Larutkan yis + gula + air suam sampai berbuih.
2. Di dalam mangkuk adunan, masukkan tepung gandum + baking powder + garam & gaul sebati.
3. Masukkan campuran yis yg dah berbuih & yogurt ke dalam mangkuk adunan tadi.
4. Uli sambil masukkan minyak sedikit demi sedikit. Uli sehingga elastik..lagi lama uli lagi bagus, roti kita tu akan jadi lebih gebu.
5. Kemudian biarkan doh tu sehingga kembang 2 kali ganda dari doh asal.
6. Bila dah kembang bolehlah tumbuk2 doh tu bagi angin dia keluar.
7. Sapu minyak di tangan, ambik doh & buat doh tu jadi sebesar buah langsat. Susun dalam loyang rapat2 doh tadi.
8. Biarkan doh tadi naik sekali ganda lg. Lps tu taburkan dgn almond flakes, pumpkin seeds & bijan hitam.
9. Bila dah naik 2 kali ganda, bolehla di bakar. Siap dibakar, curahkan butterscotch sauce ke atas roti tersebut. Siap & sedia utk dibelasah.


BUTTERSCOTH SAUCE
1/2 cawan brown sugar
1/2 cawan whipping cream (guna susu cair pun boleh)
1/2 sudu teh esen vanilla
25g butter

Cara-caranya: 
1.Cairkan butter & masukkan brown sugar. Kacau hingga gulanya cair & berbuih.
2. Tuangkan whipping cream secara perlahan2 sambil tangan terus mengacau. 
3. Masukkan vanilla, kacau sebati & sejukkan.

PERINGATAN
  • Pastikan oven betoi2 panas baru masukkan doh roti tadi yer. Guna suhu lebih kurang 180 - 200C api atas bawah lebih kurang 10 15 minit.
  • Doh memang lembik, jangan tambah tepung, hanya sapu minyak pd tangan masa bentukkan doh.
  • Jangan bakar lama sangat, nanti keras.


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

a N i M Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template