Thursday, February 27, 2014

Nasi Ayam Mudah & Sedap

0 comments
Selamat sejahtera semua..



Terasa bosan pula bila setiap hari mkn sy sama kan..nasi putih, lauk & sayur. Jd apa salah nya sekali sekala kita nasi berperisa seperti nasi ayam ni. Nak menyediakan juga agak mudah..paling menarik tak perlu fikir nak masak lauk n sayur apa. Semua nya lengkap dlm set nasi ayam. Dan ianya juga sgt lazat..Kashfe memang suka nasi berperisa ni. Kalau nasi putih jgn harap la dia nak pandang, mkn sesuap je lps tu tak hingin dah..haihhhh la anak..

Mungkin ada yg fikir membuat nasi ayam ni agak sukar & remeh, tp sebenarnya ia terlalu mudah. Semudah masak nasi, goreng ayam & buat sup..simple kan. Rasa pun sedap. Sy suka resipi nasi ni sebab ia menggunakan kiub ayam & boleh dikatakan nasi yg agak sihat kerana is tidak terlalu berminyak. Ayam nya pula sy perap semalaman, supaya rasa perapan masuk ke dlm isi..kemudian goreng sekejap dlm minyak yg banyak utk mencantikkan kulit nya. Sungguh mudah..resipinya sy lampirkan di bawah ini. Selamat mencuba ;)



Nasi Ayam Mudah & Sedap

Bahan untuk Nasi 
1 kilo beras
1/2 cawan halia yang telah dikisar
1/2 cawan bawang putih yang telah dikisar
3 helai daun pandan
1/2 sudu makan garam
Serbuk perasa (saya guna kiub ayam)
Air paras sukatan beras
Minyak untuk menumis

Bahan untuk Sos 
15 batang lada merah
5 ulas bawang putih
1 ibu jari halia
15 biji limau kasturi, ambil jusnya
3/4 cawan air masak
1 sudu teh garam
1/2 cawan gula

Bahan untuk Ayam Goreng Madu 
1 ekor ayam
3 sudu besar madu
4 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap
1 sudu besar minyak bijan
Air untuk rebus secukupnya
Minyak untuk menumis dan menggoreng ayam

Untuk dikisar
1 ibu jari halia
1 bawang besar
2 ulas bawang putih

Cara untuk membuat Nasi Ayam
Panaskan minyak dalam periuk nasi. Kemudian masukkan daun pandan, halia dan bawang putih yang telah dikisar. Tumis sehingga naik bau, masukkan garam, serbuk perasa dan air (sukat air mengikut paras beras) dan gaul rata. Masukkan beras dan gaul rata. Kemudian tutup periuk nasi dan biarkan ia masak. Nota: Keluarga Diana kalau buat nasi ayam tidak mengunakan air rebusan ayam ataupun serbuk sup. Insyallah nasi akan berbau harum dan warnanya kuning-kekuningan.

Cara untuk membuat Sos 
Kisar bawang putih, halia dan lada merah bersama jus limau kasturi, garam dan gula. Kemudian masukkan air masak. Kisar lagi. Rasa sekiranya ada kurang tambah garam, gula mengikut citarasa dan boleh dihidangkan bersama nasi ayam.

Cara untuk Ayam Goreng Madu
Bersihkan ayam dan jangan dipotong biarkan ia seekor. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau. Kemudian tuangkan air, dan biarkan ia mendidih. Kemudian masukkan ayam dan direbus hingga ia masak. Kalau nak tahu ayam sudah masak atau belum cucuk pehanya dan sekiranya tidak ada darah angkat ayam dan toskan airnya. Campurkan madu, sos tiram, kicap dan minyak bijan. Sapukan rata pada ayam yang telah direbus itu. Perap untuk 1 - 2 jam. Panaskan minyak secukupnya untuk goreng ayam, minyak mestilah banyak. Saya guna 2 plastik minyak masak. Goreng ayam hingga kulitnya garing. 

Jangan goreng ayam terlalu lama sekadar untuk garingkan kulitnya sahaja. Angkat dan toskan minyaknya. Itulah rahsia ayam yang isinya lembut di dalam dan mendapat kulit yang garing.

SUP (untuk Nasi Ayam)
Gunakan air rebusan ayam untuk Ayam Goreng Madu. Tambah garam dan serbuk perasa secukup rasa. Taburkan daun sup dan bawang goreng.


Sos Kicap

Masakkan sos yang diguna untuk memerap ayam sehingga mendidih. Siap untuk dihidangkan.

Nota: Kepada yang suka, air rebusan ayam boleh juga digunakan untuk masak nasi. Ini terpulang pada individu. Sup Nasi Ayam juga sedap kalau letakkan kaki ayam dan leher ayam, kepada yang suka. 



Tuesday, February 25, 2014

Egg Custard Bun

0 comments
Assalamualaikum..



Setelah sekian lama tidak meroti (lama sgt la, baru je minggu lps meroti..hahaha). Sy ternampak ada fren kat Instagram yg masukkan roti ni. Tersangat menarik rupa parasnya..xda la mcm sy punya ni. Kebiasaan nya kita mkn egg tart dlm pastry kan, tp kali ni pastry tersebuh ditumar kepada bun yg lembut. Sila bayangkan kelazatan nya ye. Nak membuatnya pun tak susah mana. Olahan yg sgt menarik oleh .....

Sy telah menderhaka ketika membuat bun ini..hahahah. Konon nak lebih banyak egg custard nya, sy telah membuat 1 setengah adunan utk custard & membuat telaga yg sgt dlm pd bun tersebut. Tetapi org tamak selalunya rugi kan..bun sy telah mengembang dgn jayanya ketika di masak. Habis custard tu melimpah keluar..owhhh, sgt sedey okayy. 

Walaubagaimanapun masih ada lg custard yg tertinggal dlm lopak pd bun tersebut (dr telaga dah jd lopak la kann..hahaha). Mesti tertanya-tanya rasa bun ni kan. Bun ni sgt lembut, sgt sedap..lebih2 lg bila kita geget bahagian custard tu. Syg sgt ia dah melimpah..kalau tak mesti bertambah2 menarik. Korang cuba la ya, tp jgn menderhaka tak bertempat mcm sy..hahaha



Egg Custard Bun Recipe
This recipe yields 11 buns 

1 egg yolk
210g fresh milk
230g bread flour

70g cake flour
4g yeast
30g sugar

18g unsalted butter
4g salt

80g eggs (about 1.5 55g eggs)
33g castor sugar
105g water
25g evaporated milk

1 tbsp milk (for milk wash)
some bread flour for dusting hamds

Method

*For Kenwood BM 250
Have the wet ingredients placed into the bread machine.
Top with flour (2 types).
Add sugar on one side.
Add yeast in the middle of the flour 'bed'.
Let cycle run. (Function 8)
When second mixing starts, add salt and butter.
Remove dough when cycle is over. (Total of 1 h 30 minutes)

Else, mix accordingly in a mixer and proof for 1 h 15 minutes in a warm dry place. 

Dust hands/fingers and shape accordingly. Each bun is 50g. Line baking tin with baking sheet or silpat.

*DO NOT BE STINGY WITH THE WELL. Make it as big as you can without breaking the wall as the well will 'swell up' when you bake. 


Monday, February 24, 2014

Mee Kering Goreng Sukahati

0 comments
Hebat kan bunyi nama masakan ni.. Haaa, kalau korang tengok apa saja resipi yg dibelakangnya ada perkataan 'sukahati', maknanya sy telah merekacipta resipi tersebut dgn sesukahati sy..hahaha. Ini biasanya terjadi bila ketandusan idea nk masak apa, dgn barang2 yg agak limited. So, kita campak je apa yg ada hingga menjadi sebuah resipi yg lazat. (Bunyi mcm pro je, padahal hampehhh) hahahah

Yg sebenarnya, mak sy selalu masak mee kering ni. Mee ni mcm maggi tu, cuma dia tiada perasa..hanya mee sahaja dlm paket tersebut. Sukahati kita la nak goreng, buat sup or apa saja. Utk sy, kalau nk buat maggi goreng ni yg paling penting mestilah banyak sayur mayur di dlm nya. Utk kali ni tak brapa pelbagai sayur yg sy gunakan, sbb itu je yg wujud dlm peti sejuk..huhuu. Kalau ada yg teringin, boleh la cuba resipi sukati ni ya.. ;)


Mee Kering Goreng Sukahati
Oleh: Anim Ismail

Bahan-bahannya:
5 ulas bawang merah*
2 sudu besar cili kisar
3 ulas bawang putih*
4 biji cili merah*
2 sudu besar udang kering* - direndam
100gm udang basah
4 sudu besar kicap 
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
Garam & gula secukup rasa
4 keping mee kering - direndam hingga lembut
100gm sayur sawi
100gm sayur kobis
2 biji telur

Cara-caranya
1. Tumbuk/kisar bahan-bahan yg bertanda (*).
2. Panaskan minyak & tumiskan bahan tumbuk serta cili kisar.
3. Setelah pecah minyak, sos tiram, sos cili & kicap. Gaul sebati.
4. Masukkan udang, sayur sawi & kobis. Masak hingga sayur sedikit layu.
5. Tambah sedikit air jika terlalu kering. Perasakan dgn garam & gula.
6. Masukkan mee & gaul rata.
7. Ketepikan mee, pecahkan telur & tanam telur, timbus dgn mee.
8. Biarkan 30saat sehingga telur masak & gaul sebati.
9. Sedia utk dihidangkan bersama limau atau sos kegemaran anda.





Sunday, February 23, 2014

Bandung Cincau Jelly

1 comments
Assalamualaikum & salam sejahtera kepada pengunjung setia (prasan la plak) hikhik..


Di hari yg panas2 mcm ni memang enak rasanya kalau dpt menikmati benda yg sejuk & nyaman. Inilah dia benda yg paling best itu.. Agar-agar bandung cincau. Ini adalah menu wajib ada bila menjelangnya bulan Ramadhan. Mesti mak sy akan buat utk sy..dan tugas memotong cincau semestinya sy yg uruskan. Sy boleh habiskan separuh loyang sekali mkn. Tedap tangattt.

Tp dulu mak sy guna agar-agar tali tu je..resipi nya pun tak ada sukatan, main agak2 je. Sy ni dah la tak brapa nak pass buat agar2. Try gugel rupanya ada jugak org yg suka dgn bandung cincau jelly ni..ingatkan tak fofular pun. Sy jumpa resipi ni kat blog Rima Bisousatoi. Dia guna agar2 serbuk, tp sy tukar guna serbuk konnyaku. Sebab sy suka texture yg agak2 kenyal. 

Kashfe pun sangat suka dgn jelly ni..banyak jugak la dia makan. Rasanya lebih kurang mcm mkn ais batu campur, tp boleh di geget kenyal2..bestkan?? Cuba dulu baru tahu. 


Bandung Cincau Jelly
By: Rima Bisousatoi

Ingredients:
10g of konnyaku jelly powder (i used jelly powder)
200g sugar
250ml evaporated milk
800ml water
3/4tsp of rose syrup (i used 2tbsp)
1 cup of cincau (dice it)
1tsp of pink colouring (i add it to adhance the colour)

Method:
1. Bring to boil water, sugar, jelly powder, milk, rose syrup.
2. Add cincau and pink colouring
3. Pour into desire mould
4. Refrigerate for 2hrs


Friday, February 21, 2014

Macaroni & Cheese

2 comments
Inilah dia menu org pemalas. Niat di hati nk mkn sedap, tp nk membuatnya malas..so, jd lah macaroni & cheese segera. Kali ni mmg sy guna mac & cheese instant brand san remo..sejak dr dulu lg kalau nak mkn mac & cheese sy akan beli yg ni. Nak sediakan nya terlalu mudah. Korang juga boleh tambah apa yg korang suka mengikut citarasa sendri. Mengikut resipi di paket, korang hanya perlu tambahkn fresh milk je.

Tp sy kan suka menderhaka, so sy tambahkan mixed vege, minced meat & juga extra cheese. Dan hasilnya.. Wallahhhh. Tp yg instant ni tak sama la macam kenny rogers punya..maybe next time sy nak try buat sendri tanpa guna yg instant ni..barulah mencabar sket nak letak resipi kan..hehehe. Resipi ni boleh juga digunakan bila nak cpt, contoh nya kalau ada tetamu tiba2 dtg ke..mesti tetamu yg dtg pun kagum..hehehe


Macaroni & Cheese
By: Anim Ismail

Bahan-bahannya:
1 paket San Remo Macaroni Cheese
500ml susu segar
2 tbsp mentega
1/2 biji bawang besar - didadu
100g daging kisar
1 batang celery - dihiris
100g mixed vege
Sedikit lada hitam
Garam gula secukup rasa

Cara-caranya:
1. Cairkan butter & masukkan bawang serta daging kisar.
2. Apabila daging sudah agak masak, masukkan susu serta macaroni. Kacau sebati.
3. Masukkan pula celery, mixed vege, lada hitam & perasakan dgn garam & gula.
4. Masak hingga macaroni lembut & kuahnya agak pekat.
5. Sedia utk dihidangkan.



Thursday, February 20, 2014

Devilishly Moist Chocolate Cake

0 comments
Wah wahhh wahhhh, nama tak hengat kau..hahaha. Sebenarnya sy pun pelik gak dgn nama kek ni..menakutkan pun ada, sampai ber'devil bagai. Mesti ada sebab nape org tu letak nama tu kan, biarlah rahsia..hahahaa. Yg penting kita dpt menikmati kek yg lezatttt ini. Sebenarnya, sy takde la suka sgt dgn kek coklat ni..tp tetiba je rasa teringin nak mkn. Sebijik kecik ni pun payah sy nak abiskan. Nasib la sy buat separuh adunan je. 

Ini gara2 tergoda dgn picture kat instegram la. Bahaya betul buka ig skang ni..hahaha. Salah sy sendri jugak pegi add baker2 yg maha hebat, dah tu terliuq dgn pic yg diorg post. Pengsan mcm ni..tgk apa semua teringin..lama2 badan ku berkembang dgn jayanya..huhuhu. Kek ni kak yani buat simple je, hanya curah choc ganache n tabur toblerons & maltesers. Tp sy pepandai pegi layer dgn cream cheese. Sebab nak habiskan cream cheese yg dah lama dibuka..syg kalau rosak nnt. Maka, jadilah kek yg semakin bahaya ini. Selamat membahayakan diri..hehehe



Devilishly Moist Chocolate Cake

Ingredients:
1 1/2 cups all purpose flour
3/4 cups cocoa powder
1 1/4 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
1/4 tsp salt
1 2/3 granulated sugar
1/3 cup (80 ml) corn oil
2 large eggs
1/3 cup (80 ml) milk
2 tsp vanilla extract
1 cup(240 ml) boiling water

Method:

1. Preheat your oven at 165C, prepare 3 9 inches round cake tins.
2. Sift flour, cocoa powder, baking powder, baking soda , salt into a mixing bowl. 
3. Mix them on  low speed till well mixed. Add sugar. Add oil and mix on low speed till the mixture become crumbly. i
4. In a separate bowl mix eggs, milk and vanilla...add this mixture into the dry mixture until well blended. 
5. Still on low speed slowly pour boiling water, and scraping down the mixture. Pour the batter into the prepared pans.
6. Bake for about 40 minutes, let cool. and garnish with chocolate ganache.




Tuesday, February 18, 2014

Ikan Pari Bakar Sambal Bunga Kantan

0 comments
Menu makanan sihat kita harini adalah, ikan pari bakar bunga kantan. Bila sebut je bunga kantan, mesti ramai yg telan air liur kan..terbayangkan bau nya yg menusuk rongga hidung..fuhhhh, mmg paberet sy tu. Kalau boleh, masak apa pun sumer sy nak letak bunga kantan..melampau sungguh la kan. Takkan buat kek pun nak letak bunga kantan..hahaha

Resipi ni sy amik dr dapur CMG. Kalau nak cari resipi lauk2 yg menarik, sila lah ke sana ye. Pelbagai resipi lauk tradisional n moden ada kat sana. Boleh rambang mata di buatnya. Resipi yg sy pilih ni sgt simple, tp juga sgt sedap..di tambah pula dgn air asam kerisik & mkn bersama nasi panas, silap2 2,3 pinggan nasi pun terkorban ni. Lepas tu, mula la rasa bersalah meruntun jiwa kan..dah biasa sgt..hahaha. So, utk korang2 yg berani, sila lah cuba resipi di bawah ni ya ;)



Ikan Pari Bakar Sambal Bunga Kantan
Oleh: CMG

Bahan-bahannya:
1 ekor ikan pari "tuka" jenis pari daun (ikan pari kecil, bersaiz  9 inci)
Hirisan halus bunga dari 1/2 kuntum bunga kantan
1 helai daun kunyit, mayang halus
3 biji limau kasturi, perah jusnya
Sos ikan secukup rasa
Sedikit gula
1/3 cawan pati santan
Daun pisang secukupnya

Bahan kisar halus:
4 biji cili merah
2 ulas bawang putih
2 biji buah keras
1/2 kuntum bunga kantan
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
Sedikit kunyit hidup
1 batang serai, hiris halus



Cara-caranya:
  1. Ikan pari tuka dikerat 4 bahagian, cuci bersih dan perap dengan jus limau kasturi dan sedikit garam selama 10 minit. Cuci kembali, toskan. Sementara itu kita buat bahan sambal pulak.
  2. UNTUK SAMBAL :- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga harum dan terbit minyak. Masukkan santan dan terus memasak hingga pekat. Tambah sos ikan secukup rasa dan sedikit gula, kacau rata dan tuang jus limau kasturi. Masak sekejap dan rasa. Mesti ada rasa masin, manis, masam, lemak dan sedikit pedas. Matikan api dan ketepikan.
  3. UNTUK IKAN PARI BAKAR BUNGA KANTAN :- Ambil sehelai daun pisang, jika guna daun pisang yang agak tua, layur dulu atas api untuk mengelakkan ia pecah semasa membungkus nanti. Bentang daun pisang. Ceduk 1 camca besar sambal. Ratakan atas daun pisang, ambil 2 keping ikan pari, lap kering dengan paper towel, dan letak atas sambal tadi (seperti dalam gambar).
  4. Sapu atasnya dengan 1 camca besar penuh sambal hingga rata. Tabur dengan 1/2 bahagian hirisan daun kunyit dan 1/2 bahagian hirisan bunga kantan. Bungkus kemas dan bungkus dengan sehelai lagi daun pisang. Buat kaedah sama untuk baki bahan2 dan ikan tadi.
  5. Bakar dalam oven pada suhu 200C selama 8 -10 minit untuk setiap bahagian. Mat bakar dalam kuali ajaib seperti anda nampak dalam gambar diatas. Bila masak hidangkan dengan belahan limau kasturi, dan hirisan cili padi. Sedap dimakan panas2.

Air Asam Kerisik
Oleh: Anim Ismail

Bahan-bahannya:
1 sudu makan asam jawa
3 biji cili merah - diracik halus
2 biji cili hijau - diracik halus
7 biji cili api - diracik halus
2 biji tomato - dipotong dadu
1 biji bawang besar - dipotong dadu
5 biji limau kasturi - diambil jusnya
1 inc belacan - dibakar terlebih dahulu
1 sudu besar kerisik
1 sudu makan gula
1 sudu teh garam
1/2 cawan air suam


 Cara-caranya:
1. Gaulkan asam jawa dan air suam kemudian tapiskan.
2. Masukkan semua bahan yg telah dipotong ke dlm mangkuk & gaul sebati.
3. Kemudian, masukkan air asam jawa, jus limau, belacan & kerisik.
4. Gaulkan serta perasakan dgn garam & gula.
5. Hidangkan bersama ikan bakar.




Monday, February 17, 2014

TastyBox by Anim™

2 comments
Assalamualaikum semua..

Rindu sungguh rasa nak update blog ni, tp apakan daya..semenjak 2 menjak ni sy tersangat sibuk, mungkin belum mahir membahagikan masa lg..huhuu. Memang sy akui skang ni rasa mcm kurang terurus, lebih2 lg time weekend. Order masuk agak banyak, Alhamdulillah syukur pd mu Ya Allah..cuma salah sy tak reti nk manage time. Almaklum la, sy budak baru belajar. Minggu ni pula ditambah dgn keadaan Kashfe yg kurang sihat, naib la mlm ni sempat curi2 masa utk update.

Penah dengar 'TastyBox by Anim'?? Mesti la tak pernahkan..ia tidak la sehebat Kitchen Guardian, CantikSekali atau Le Chouette Macaron. Tp insyaAllah  suatu hari 'TastyBox by Anim' akan diterima ramai. Terima kasih bebanyak kpd rakan2 HS11 atas nasihat, sokongan &a tunjuk ajar anda semua. Korang memang terbaekk. Owh lupa plak, nama ni sebenarnya adalah idea dr Nurul Idayu Mohd Johari (nama penuh lg, nasib tak bg ic no skali..hehee). Bkn senang nak pilih nama yg seswai rupanya. Idea2 korang yg lain pun sangat menarik, terima kasih semua.

InsyaAllah sy akan cuba update resipi2 yg telah dicuba utk tatapan semua. Sebenarnya banyak juga resipi yg telah sy buat, cuma masa utk update tu belum sampai..huhuu. Tunggu ya.. Maaf sesangat sebab lama blog ni bersawang..akan cuba sebaik mungkin lps ni. Ok, penat merepek, skang nak beradu dulu biar mata panda ku kembali normal..hehhe. Gud nite semua.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

a N i M Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template