Tuesday, October 8, 2013

Sambal Udang Petai

Uuuhuiii.. Masih mood menyambal..bukan sambal org ye..hehehe. Harini kita buat sambal udang petai pula. Tiba-tiba terjumpa petai dlm fridge. Mula2 nak buat masak lemak udang & petai, tp malas pula nk pegi beli kelapa parut (bila la Kashfe bleh diharap beli kelapa parut ni)..hehee. Dah lama gak tak mkn sambal udang petai. Teringat mak selalu masak..tedappp nya.

Sambal ni senang je nak masaknya. Seperti biasa, mudah & sedappp. Enche somi pun suka mkn sambal, memang terbaiklah..senang keje. Rupanya Kashfe pun suka sambal udang la..tp Kashfe memang suka udang, paling dia suka udang masak lemak (selera org tua sungguh Kashfe ni). Kali ni try bg dia udang sambal yg telah dibasuh..siap mkn bertambah lg. 

Resipi ni mengikut cara sy, sy rasa tiap org ada cara tersendiri utk masak sambal kan, sebab citarasa setiap org tak sama. Ada yg suka sambal pekat, yg agak cair, yg sedikit manis & macam2 lg. Jd, utk resipi ni, korang tambah atau lebihkan la apa yg patut mengikut citarasa sendiri ya. Selamat memasak..


Sambal Udang Petai
Oleh: Anim Ismail

Bahan-bahannya
500g udang - dibersihkan & buang kulit separuh
1 cawan petai (atau sesuka hati)
1 biji bawang besar - dimayang kasar
20 tangkai cili kering - direbus*
6 biji bawang merah*
1 ulas bawang putih*
Sedikit belacan - dibakar*
Air asam jawa
Garam & gula secukup rasa
Minyak utk menumis

Cara-caranya
1. Panaskan minyak & kisar bahan yg bertanda (*) sehingga garing.
2. Masukkan air asam jawa.
3. Setelah hampir mendidih, masukkan udang & petai. Perasakan dgn garam & gula.
4. Biarkan seketika sehingga udang masak & tutup api. Sedia utk dihidangkan.






0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

a N i M Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template