Saturday, October 19, 2013

Quiche Bayam @ Spinach Quiche


Lalala..arini kita rasa quiche. Sy buat quiche ni sebab nak rasmikan pie pan yg telah lama bersawang dlm almari tu. Akhirnya, sy berjaya memecahkan kedaraan nya. Mulanya sy nak buat sweet pie, tp cari punya cari tak jumpa dgn resepi yg berkenan di hati. Terus teringat akan quiche..sebelum ni tak pernah buat pun, tp selalu juga nampak kwn sy buat.

Utk pertama kalinya, sy nak buat original quiche..iaitu spinach quiche. Sesuai utk Kashfe ni, sebab bayam sgt2 bagus utk Kashfe..dan dia pun memang suka mkn bayam. Yg paling best skali, pokok bayam kat luar tu dah sampai tua tak diambil. Jd inilah masa yg paling sesuai utk kita membuat eksperimen..hehehe. Sebab takut terlalu plain sy tambahkan sosej & juga crabstik. Rasanya memang tidak menghampakan. Rasa mcm omelette di dlm pastry yg rangup. 

Sy tertarik dgn resipi ni sbb bahan2 nya mudah didapati & cara membuatnya juga agak ringkas..semestinya sy nak yg, mudah, cepat & sedap sahaja..hehehe. Tetapi maaf jika gambarnya kurang menarik..faham2 je la bila org dah kelaparan ni, kurang kesabaran jdnya. Masa sy ambil gambar ni pun, ntah bape kali soalan 'bila boleh mkn' sy dengar. Sabarrr je la..tak sempat quiche ni nak memosing dgn seksey nya..hahaha. Harap korang faham dgn bahasa yg digunakan ya..sebab tuan blog malas nak translate..huhuhu


Quiche Bayam
By: MasakMasak

KULIT :
▪ 200 gr tepung terigu
▪ 90 gr margarine (lebih bagus butter): dalam keadaan beku lalu potong2
▪ 1 btr telur
▪ 1 sdm air
▪ 1 sdt garam

CARA MEMBUAT KULIT :
■ kocok telur dan air hingga menyatu
■ campur tepung - mentega - garam, campur hingga terbentuk butiran2 kasar
■ lalu buat lubang ditengah masukkan kocokan telur tadi
■ aduk lagi hingga kalis
■ tutup dengan plastik lalu masukkan lemari es 30 menit
■ giling tipis lalu letakkan dicetakan quiche diameter 24 cm
■ masukkan lagi kelemari es 10 menit, sementara itu oven sudah di nyalakan.

BAYAM :
▪ 200 gr bayam (daunnya saja) matangkan dan cincang
▪ 200 gr susu whipped cream
▪ 4 btr telur, kocok
▪ 3 siung bawang putih, iris
▪ 1/2 siung bawang bombay, iris
▪ 3 sdm butter untuk menumis
▪ 1 bks / 200 gr keju kraft
▪ garam dan merica secukupnya

CARA MEMBUAT BAYAM :
■ tumis bawang putih dan bawang bombay dengan butter
■ masukkan bayam, tambahkan garam dan merica, 
■ masukkan juga 1/2 ukuran keju, aduk hingga menyatu sisihkan
■ campur susu dan telur, kocok hingga tercampur tambahkan sisa keju

CARA MEMBUAT SPINACH QUICHE :
■ panggang dough diloyang kurang lebih 15 menit sampai agak garing
■ lalu olesi dengan butter dough yang sudah dipanggang
■ kemudian tuangkan bayam ke dough diloyang yang sudah dipanggang 15 menit, ratakan
■ tuang susu dan telur, ratakan
■ panggang dioven hingga matang (semuanya mengeras) diamkan dulu 10 menit sampai semua mengeras.. baru disajikan.



0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

a N i M Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template